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1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

OCT 2 7 2008 

Mr. Andrew Abrams 
761 West Sproul Road Unit 208 
Springfield, PA 19064 

Ref. No.: 08-0205 

Dear Mr. Abrams: 

This is in response to your August 7, 2008 letter requesting clarification of .the emergency 
discharge control equipment requirements provided in 5 173.3 15(n) of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 - 180). Specifically, you request 
clarification of the roles performed by the Design Certification Engineer and Registered 
Inspector during the assembly and installation of Smart-Hose Passive Devices. Your 
questions are restated and answered as follows: 

Q1: Section 173.3 15(n)(2)(ii) requires the design of the equipment to be certified by a 
Design Certifying Engineer. Does the Design Certifying Engineer need to be present to 
review each component of the Smart-Hose System? 

A1 : No. The Design Certifying Engineer is only required to certify that the design of the 
emergency discharge control equipment conforms to the performance standard in 
5 173.3 15(n)(2). There is no requirement to review each component throughout the 
manufacturing process. 

Q2: Paragraph (n)(2)(iii) requires the installation of emergency discharge control 
equipment to be performed under the supervision of a Registered Inspector. Does this 
mean that a registered inspector must be present during the installation and testing of the 
emergency discharge control equipment (e.g. Smart-Hose)? 

A2: Generally, emergency discharge control equipment must be installed under the 
supervision of a Registered Inspector. "Under the supervision of '  means the Registered 
Inspector must be present during installation and testing. Note, however, that 
5 173.3 15(n)(2)(iii) includes an exception for "equipment that is installed and removed as 



part of regular operation (e.g., a hose)." A Smart-Hose is attached to a cargo tank motor 
vehicle in the same way as an ordinary hose; thus, supervision of such installation by a 
Registered Inspector is not necessary. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, 

/ ' 

Susan Gorsky 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Thursday, August 07,2008 

Mr. Charles Hochman 
Director 
Office of Hazardous Materials Technology 
US Department of Transportation PHMSA 
1200 New Jersey Avenue, SE Building 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Re: Letter of Interpretation - 49 CFR 173.3 15 

Dear Mr. Hochman 

I am writing in connection with the above captioned inquiry to ask for an interpretation of 
the regulations as it relates to the role of a DCE and Registered Inspector in the assembly 
and installation of certain passive devices. 

Due to a recent internal dispute within Zena Associates LLC (d/b/a Smart-Hose 
Technologies), a series of initial consent decrees and now a court order has imposed a 
requirement that the current management of Zena must have a properly registered DCE, 
acting in an engineering manner on the production floor for 15 hours per week while the 
Smart-Hose Passive Devices are being assembled. It is now apparent that the current 
management through their attorney is challenging the specific language of 49 CFR 
173.3 1 5 to have essentially an absentee engineer and inspector simply review 
documentation such as bills of materials and routing forms to comply with the regulations. 

To provide some background information, after a legal dispute began in early March, for 
a period of three months, the existing management of Zena issued New Hose 
Certifications (see attached example) with contemporaneous dates of testing and 
assembly with the signature of Joseph Abrams who had not been employed at Zena for 
more than two months. In legal claims, Joseph Abrams has claimed that these were 
fraudulently issued without his consent and against his specific wishes. It is further 
alleged that once Zena was advised that customers were aware of this apparent 
inappropriate conduct, they began having an individual sign the same certifications prior 
to having registered with the US DOT. Mr. Abrams brought an action which resulted in 
an initial consent decree requiring the aforesaid supervision which Zena refused to 
comply with and then a subsequent Court Order requiring Zena to have the necessary 
engineering/inspection during the assembly process. 

It is my understanding that during the Consent Decree Enforcement hearing and in other 
investigations relating to this apparent inappropriate conduct, Zena through their attorney 
misrepresented the results of an investigation indicating that "they had received a clean 
bill of health from DOT" presumably since they have contended that language of 49 
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CFR 173.3 15 does not define the respective role of a DCE and a Registered Inspector 
thereby enabled them to have no Registered DCE or Registered Inspector supervising the 
assembly of the passive device during its assembly process. Rather, they have sought to 
interpret the language to enable them to have no technical staff on premises during the 
assembly process and have a part-time engineer review the documentation during off 
hours. Below are the pertinent sections of the Regulations: 

(ii) The design for the means to automatically shut off product flow must 
be certified by a Design Certifying Engineer. The certification must 
consider any specifications of the original component manufacturer and 
must explain how the passive means to shut off the flow of product 
operates. It must also outline the parameters (e.g., temperature, 
pressure, types of product) within which the passive means to shut off 
the flow of product is designed to operate. All components of the 
discharge system that are integral to the design must be included in the 
certification. A copy of the design certification must be provided to the 
owner of the cargo tank motor vehicle on which the equipment will be 
installed. 

(iii) Installation must be performed under the supervision of a 
Registered Inspector unless the equipment is installed and removed as 
part of regular operation (e.g., a hose). The Registered Inspector must 
certify that the equipment is installed and tested, if it is possible to 
do so without damaging the equipment, in accordance with the Design 
Certifying Engineer's certification. The Registered Inspector must 
provide the certification to the owner of the cargo tank motor vehicle. 

Issue: Since the Smart-Hose System consists of the installation of a "passive device" into - 
the internal section of a standard hose assembly, can a Design Certifying Engineer issue a 
single "one-time" certification for the system without reviewing the specific components 
of each hose assembly? 

We submit that this is not the intention of the DCE Certification as it relates to a 
completely integrated system requiring no infield installation since the Smart- 
Hose system is both designed and installed by the manufacturer. An example of 
this premise would be if a Smart-Hose system were installed into an LPG hose 
that is installed into NH3 service, it will not function properly as a "passive 
device" due to potential product incompatibility issues yet the system could be 
certified without evaluating these issues if the regulations were interpreted 
otherwise. 

Issue: Since the Smart-Hose system (or any fully installed passive device) is both 
manufactured and installed by the same entity, is the intent of the regulations to require 
the installation "under the supervision of  a Registered Inspector" to require the 
Registered Inspector to look carefully at or over; view closely and critically or examine 
formally or officially the installation of the passive device and therefore must this 
function be performed contemporaneously with the installation of the system? More 
succinctly, can this function be performed by someone who is not present during the 
installation? 
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While our distributors are not experts on the law they are concerned that there is no 
oversight. In addition they wonder how a company can operate in this fashion. If a "best 
efforts" or "wink and nod" adherence to federal law is all that is required have we not 
substituted one safety concern for another? Further should there be a failure like the 
leaking hose that was sent to a Zena customer with a false certification for an 8" barge 
unloading application, we would undoubtedly see the industry advocacy element that is 
aware of the situation at Smart Hose and make a challenge of some sort which will lead 
back to the long and bloody rulemaking that took place in the 1990's and later. 

The safety of the industry has made great strides since the "passive device" has been 
made law and because the ill-motivated, inexperienced, potentially criminal management 
(i.e. false certifications) of one company (the dominant player) has opted to contort the 
law it maylwill allow all others to not only walk down that same path but in fact spawn 
industry challenges. 

Thank you for your consideration. 

Sincerely, 

Andy Abrams 



SMART HOSE 
TECHNOLOGIES 

New Hose 
Test Certification 

The $mart-Hosetm technology is a pmven hose tachrtology designed to 
counteract the hazardous effect of hose rupture or failure during fluid or gaseous 
transfer operations. All  marl-~oss'"' designs, Smart-Hosetm I, smart-~ose'" l 
with breakaway, Srnlartlbf~se~ II and smart-~ose~" IIY utilize the unique, 
patented and patent pending designs which ellrnlnates the potential for disaster 

.-, through the use of an internal cable connected to specially designed, normally 
unseated valve "wedges or plungers" located on each end of the cable. In the event 
of hose separation. stretching t~ the point of an unsafe condition or coupling-to- 
hose separation, the valve 'hedges or plungers or flappers" are released and 
instantly seat stopping the flow In both dlmctlona. (operating temp 4 o V ~  to 1 8 0 ~ ~ )  

I certify that this hoee assembly meets all the requlremenh of the DOT and when installed 
on any MC330, MC331 or authorlzed non-specification compressed gas cargo tank will 
satlsfy the requirements for the passive shut down feature requlred for these cargo tanks 
by 49CFR 173.315 US DOT. 

1 Certified By: Smart-Hose Technologies CT# 7953 
- - - - - - . - - - -- - - 
Design certiWng Eng: - - ~ ' J ~ ' ~ ~ ~ : ~ ~ ~ ~ ~ ~ :  4,1108 

On the above date, Smart-Hose Technologies has inspected and tested the hose 
assembly listed by serial number below. 

Visual Inspection: Accepted 
Test Pressure: 700 PSlG Passed 
Working Pressure: 350 PSlG Passed 
Hose Type:Hoset NH3- LL 3-2" X 18.6 316-SS,FNPT- MNPT 
rebuilt end-flttlnq SERIAL# 416971 
S0#4520 Realstered l n s ~ e c t ~ ?  . - 

I Company Owner of Hose: 

Company Representative Signature: 
Thls Uest only represents chat the hose has p s e d  the deflned test on the date tested, no other warranty express or 

implied is granted as a result of this certificate. It is important that all hose be inspected and tested on a regular basis in 
accordance with Srnan-Hose Technol les Form #I9991 "Proper Hose Use, Care and Maintenan-." 3, 2538 S 59 St., Philadelphia. PA 19143 

Toll Free (877) 3566278 Fax (215) 730-0558 

Test Cert form #99-9 Rev6 (March 2001) 




