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Ref. No. 08-0193 

Dear Ms. Jarman: 

This is in response to your July 24, 2008 letter requesting further clarification of our letter to 
you dated June 20, 2008 concerning the packaging requirements for transporting non- 
pressurized gas under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180). 

In your April 28,2008, you asked whether shipping gas samples in "Tedlar" bags placed in a 
one-quart metal can (similar to a paint can) with a friction lid sealed with plastic-ring seals is, 
permissible under the HMR. You also provided a copy of the product documentation for the 
friction lid metal cans indicating a hydrostatic test rating of 100kPa. In your most recent 
letter, you ask whether our response is the same if the hydrostatic test rating is 95 kPa instead 
of 100 kPa. 

The answer is yes. Section 173.306(a)(4)(iii) requires non-pressurized gases, flammable to 
be packed in hermetically sealed glass or metal inner packagings of not more than 5 L (1.3 
gallons) and overpacked in a strong outer packaging. Section 17 1.8 defines "hermetically 
sealed" as closed by fusion, gasketing, crimping, or equivalent means, so that no gas or vapor 
can enter or escape. It is the opinion of this Office that a metal can with a hydrostatic test 
rating of 95 kPa and a friction lid sealed with plastic-ring seals as described in your letter 
meets the definition of "hermetically sealed," and therefore can be used as an inner 
packaging as specified in 4 173.306(a)(4)(iii). 

I hope this information is helpful. 

Sincerely, 
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Susan Gorsky, ij 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



July 24,2008 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH- 10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

I am writing to you with regards to a clarification I recently received regarding the proper packaging 
needed for the purpose of transporting non-pressurized, flammable gas samples in Tedlar@ bags. In 
the response fiom your office dated June 20,2008 (Ref. No. 08-0139) it was confirmed that a metal 
can with a friction lid sealed with a plastic-ring seal that had been tested to a hydrostatic test rating 
of 100kPa would indeed meet the definition of "hermetically sealed and would therefore be an 
acceptable inner packaging as required by 9 173.306(a)(4)(iii). 

Upon further research, I have discovered that many can manufacturers state that their cans have been 
hydrostatically tested to only 95kPa, rather than the 100kPa presented in my initial interpretation 
request. I was wondering if it would still be the opinion of your office that a metal can with a 
fkiction lid and sealed with a plastic-ring seal with a hydrostatic test rating of 95kPa would still meet 
the definition :;f "hermetically sealed" and would therefore still be an acceptable inner packaging as 
required by 173.306(a)(4)(iii). 

Thank you in allvance for your assistance. I look forward to your response. 

Sincerely, 

Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 

URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 9 19-46 1 - 1478 
Fax: 919-461-1371 
Erin-Jarman@urscorp.com 




