
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

JUL 1 8 2008 

Mr. Tom Leftwich 
Black Forest Marketing, LLC 
6 17 N. Main Street 
Greenville, NC 29601 

Ref. No. 08-0165 

Dear Mr. Leftwich: 

This responds to your request for clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 
49 CFR Parts 17 1 - 180) regarding the periodic design requalification testing and authorization 
for use in the United States (U.S.) of certain UN specification packaging's. Specifically, you 
ask whether new single packagings, UN 3 1A rigid intermediate bulk containers (IBCs) and 
UN 1Al non-removable head steel drums, that are manufactured and marked in Germany, are 
authorized for use in the United States if the original design qualification tests were conducted 
more than 12 months ago with no subsequent testing. You also ask whether approval must be 
obtained from the Associate Administrator of Hazardous Materials Safety (Associate 
Administrator), Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), U.S. 
Department of Transportation (DOT), if the German-manufactured packages do not conform 
to the HMR's frequency requirements for periodic design requalification testing and also 
whether the Associate Administrator's approval must be obtained if the German manufacture 
complies with the HMR's 12-month frequency testing requirement with the approval of the 
German competent authority. You reference $9 173.24, 178.601 and 178.801 in your letter. 

With respect to the frequency intervals for periodic design requalification testing, 
$8 178.601 (e) and 178.801 (e) apply to U.S. manufactured packagings. Section 173.24(d) 

authorizes the import and use of foreign manufactured specification and UN standard 
packagings in the U.S. provided: (1) the packagings fully conform to applicable provisions in 
the UN Recommendations and the requirements of Part 173, Subpart B, including reuse 
provisions; (2) the packagings are capable of passing the prescribed tests in Part 178 of this 
subchapter applicable to the standard; and (3) the competent authority of the country of 
manufacture provides reciprocal treatment for UN standard packagings manufactured in the 
United States. When these provisions are met, approval from DOTIPHMSA's Associate 
Administrator is not required for German-manufactured UN 3 1A IBCs and UN 1Al drums 
with a periodic design requalification testing frequency interval that is longer than the HMR's 
12-month frequency testing interval when authorized by Germany's competent authority. 
Further, Associate Administrator approval is not required if the German manufacturer 



complies with the HMR's 12-month frequency testing requirement with the approval of the 
German competent authority. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous 
Materials Standards 

Black Forest 
M A R K E T I N G  

Black Forest Marketing, LLC 
617 N. Main St. 
Greenville, SC 29601 
Ph 864-282-2302 

June 2,2008 

Re: Annual Periodic Testing 

Dear Mr. Mazzullo: 

My company, Black Forest Marketing, LLC, represents a German manufacturer of Rigid Intermediate Bulk 
Containers and closed & open head stainless steel drums. The manufacturer is UCON Container 
Systems located in Haiger and Hausach, Germany. A prospective customer has made an inquiry 
regarding the annual periodic testing requirements for non-US produced lBCs and closed head drums. I 
am requesting a letter of clarification on the requirements for single packagings both rigid intermediate 
bulk containers (IBCs) and drums under the Hazardous Materials Regulations (HMF; 49 CFR Parts 171- 
180). 1 have a few specific questions regarding these two UN approved packagings: 

1. Is a new UCON produced and marked UN31A IBC authorized for use in the US even if the 
original design qualification tests were conducted in a previous year - greater than 12 months 
prior? 

2. Is a new UCON produced and marked UN lA l  drum authorized for use in the US even if the 
original design qualification tests were conducted in a previous year - greater than 12 months 
prior? 

3. Is it necessary for non-US IBC and closed head drum manufactures to gain authorization from the 
Associate Administrator (US DOT) if the packagings they produce do not conform with the 12 
month testing frequency as described in HMR 178.801(e) & 178.601(e), respectively (provided 
the manufacturers meet the criteria for changes in frequency and with the approval of their 
competent authority)? 

In reference to the above, please refer to HMR sec. 173.24(d)(2) which describes UN standard packaging 
manufactured outside the US. I have also attached a letter of clarification from the addressee's office 
which describes similar questions regarding flexible intermediate bulk containers - please refer to 
questions #2 & #3. 

I appreciate your assistance in this matter and look forward to your reply. 

Best regards, 

Tom Leftwich 
Black Forest Marketing, LLC 



U.S. Department 
af Transportation 
Research and 
Special Pmgrams 
AdminishaHon 

OCT 4 2001 

400 Sevenlh St., S.W. 
Washington, D.C. 20590 

Mr. Dzintars Petersons a Ref. No: 01 -0236 
Project Engineer 
Advanced Packaging Technology . 

Laboratories Inc. 
200 Larkin Drive #H 
Wheeling, IL 60090 ' 

Dear Mr. Petersons: 

This is in response to your September 18,200 1 letter requesting clarification on the requirements for 
flexible intermediate bulk containers'(1~Cs) under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-1 80). Your questions are paraphrased and answered as follows: 

1. How much variance is allowed in length, width and height of a flexible IBC when using the 
same design criteria, the same t&t data and the material and eons&uction are the same? 
Does the maximum gross weight change in the UN specification marking when decreasing the 
size of a flexible IBC? Can you dkcrease the size of the flexible IBC more than 25% without 
further testing? 

In accordance with § 178.801(c)(7)(iii), a flexible IBC is permitted to differ h m  a previously qualified 
design type by having lesser external dimensions provided the materials of construction and fabric 
weight remain the same. There is no limit on the reduction of external dimensions as long as the smaller 
FIBC still meets the requirements of subpart N regarding size. The weight of the FIBC does not need 
to be reduced when the dimensions of the flexible IBC are reduced. 

2. What wiU it take to have the requirements for retesting changed from every 12 months to 
the same requirements for European 'manufacturers? 

* .  

'You may request an approval to ch'mge the periodic design requalification as provided by 
9 178.801 (e)(2) or you may petition for 'rulemaking under the provisions of 9 106.3 1. 

3. Must flexible IBCs built outside of the USA be design qualified every 12 months? What if 
the competent authority authorizes a different retest period? 

. . 

Under the UN recommendations, BCs must be manufactured and tested under a quality assurance 
program that satisfies the competent authority, in eider to assure that each IBC meets the specified test 
requirements. The USA competent authoritjl, through the HMR, requires design requalification at 12- 
month intervals. If the competeni authority for a country authorizes a different retest period, that 
packaging may still be used in the U.S. 



4. Do flexible IBCs produced in Mexico that are certified in Mexico and shipped to the USA, 
have a requalification date or are they good forever? 

The Mexican competent authority establishes the requalification date for IBCs manufactured and 
certified in Mexico. 

5. Does Mexico have a competent authority? If so, who? Does Turkey have a competent 
authority? If so who? 

Both Mexico and Turkey have competent authorities. You may access a list of international competent 
authorities though our website at h~v://~iazrnat.dot.~ov by cLicking on "International Standards" then on 
"International List of Competent Authorities andlor Contacts for the Transport of Dangerous Goods." 

6. If a country has no identifiable competent authority and manufactures IBCs what state do 
they identify in the certification marking? 

If a country has no identifiable competent authority, it is only pemitted to apply a UN certification to a 
packaging if it has an agreement with another country that has a competent authority and authorizes use 
of their mark. 

7. Is the issue of reuse of flexible IBCs still under reconsideration at DOT? 

Reuse of IBCs is authorized in § 173.35(b), which allows reuse of an IBC, other than a multi-wall 
paper IBC, subject to the conditions set forth therein. 

8. Are flexible IBCs allowed to be reused without testing or showing in any way that the IBC 
is still as substantial as a new flexible IBC? 

Flexible IBCs may be reused as permitted by § 173.35(b). In particular, $ 173.35(b)(1) requires an 
ekternal visual inspection to determine that the IBC is free from corrosion, contamination, cracks, cuts, 
or other damage which would render it unable to pass the prescribed design type test to which it is 
certified and marked. Also, §.180.352(~)(2) provides the minimum inspection requirements for the 
reuse of flexible IBCs. This requires that the lifting straps are securely fastened, the seams are free of 
defects, and the fabric is free of cuts, tears or punctures: 

9. Have guidelines been set o r  proposed as to how many times a flexible JBC may be reused 
before it needs recertification? 

There is no limit to the amount of times a flexible LBC may be reused as long as it meets the 
requirements of $5 173.24, 173.24b, 173.35 and 180.352(c)(iii). 

10. When a standard is adopted into ISO, does DOT adopt it as it applies to regulated 

materials and their certification? 



When a standard is adopted into the UN Recommendations, DOT evaluates inclusion of the provisions 
into the HMR and, if desirable for U.S. transportation, proposes the changes in a notice of proposed 
rulemaking. 

11. Has DOT granted exemptions for certain bags as far as reuse is concerned? 

Certain flexible lBCs had been authorized for reuse under DOT exemptions; however, these 
exemptions are no longer required since reuse of flexible IBCs is now permitted under the regulations. 

12. Do the UN guidelines recognize DOT exemptions? 

Generally, DOT exemptions are applicable to use in the U.S. only. However, certain DOT exemptions 
also act as competent authority approvals, that are used in international transportation. An exemption 
that is also a competent authority approval will have a statement identifying it as such in the exemption. 

13. If a flexible' IBC is manufactured in a foreign country and then shipped to the US where it 
is marked with a UN certification may it be marked "USAn as the state of manufacture? 

Yes, we consider marking of a UN packaging to be the final step of manufacture. A packaging marked 
in the U.S. may be considered as being manufactured in the U.S. 

14. What testing is required for two flexible IBCs that are identical in materials of 
construction and design, except that one bag has a duffel top and one bag has a spout top? 
Do all the tests have to be performed on both bags or only the ones that might affect the top 
of the bag, such as the topple test in § 178.816? Would two top lift tests have to be 
performed? 

Both flexible IBCs would require complete design qualification testing as different packagings. At this 
time the HMR do not address selective testing for IBCs. 

I hope this information is helpful. 

Sincerely, 

tZ--Jrw Edward T. Mazzullo 

Director, Off~ce of Hazardous 
Materials Standards ., 



ADVANCED PACKAGING 
TECHNOLOGY L A B O ~ T O R I E S  INC. 

~ O - u Q - l Q  

i ~ n .  W I  . - -  " 
200 LARKIN DRIVE #H - WHEELING, IL 60090 

Phone: (847) 5204343 Fax: (847) 520-4365 Email: aptl@flash.net - Web www.advanced-labs.com 

September 18,2001 

Donald Burger Gen. Engr. 
Packaging, DHM-22.1 
Office of Hazardous Materials Standards 
DOTRSPA 
400 7" St. 
Wasbington, DC 20590 

Re: Clarification and Interpretation of CFR 49 as it pertains to the Flexible Intermediate Bulk Bag Industry 

Dear Mr. Burger: 

I wauld like to introduce myself. 1 am a Mechanical Engineer at Advanced Packaging Technology 
Laboratories. My primary function is that of assuring the accuracy of the testing and compliance when 
conducting UN/DOT protocols, as they pertain to Hazardous Materials packaging. We are also a 
member of FIBCA Flexible Intermediate Bulk Container Association. FIBCA has a technical 
committee, which I am heading. The committee has determined that we should enlighten our members 
on the requirements of Flexible IBC's which will be transporting hazardous materials, their compliance 
issues and any gray areas. 

The object of this co~espondence is to present, in advance, any questions that our members have 
presented to me for clarification on a number of issues. These issues will be a topic of discussion at our 
October meeting in Monterey, California. I hope to meet your representative there. 

1. HOW much variance is allowed in length, width and height of a flexible IBC when using the same 
design criteria and the same test data if the material and construction are the same? Does the 
weight in kgs change in the TJN number when decreasing the size of the flexible IBC? Can you 
decrease the size of the flexible IBC more than 25% without further recertification testing? 

2. What will it take to have the requirement for retesting changed from every 12 months to the same 
requirements as European manufacturers? 

3. Are design requalXcation tests of at least 12 months applicable to flexible IBC's built outside the 
USA? 

4. Are design requalification tests of at least 12 months applicable to flexible IBC's certified outside 
the USA where the competent authority authorizes a different retest period? 

5. Flexible IBC's produced in Mexico, certified in Mexico and shipped to the USA: Do these flexible 
IBC's have a requalification date or is it good forever? 

6. D m  Mexico have a competent authority? If so, who? Does Turkey have a competent authority? 
If so, who? 

7. When a country has no identifiable competent authority and these flexible IBC's are shipped into 
the USA, how is this handled? 

1 PACKAGING, TESTING, Cf RTlFlCATlON AND DESIGN REVIEW 



8. Is the issue of reuse of flexible IBC's used in shipping regulate or hazardous materials still under 
reconsideration at DOT? 

9. Are flexible IBC's allowed to be reused without retesting or showing in any way that the IBC is 
still as substantial as a new flexible IBC? 

10. Have any guidelines been set or proposed as to how marry times a flexible IBC can be reused, 
repaired or used before it needs recertification? 

11. When the EN standard is adopted into ISO, does DOT have intention on adopting these standards, 
as they wouId apply to regulated materials and their certification? If these standards are adopted, 
will the reusable flexible IBC criteria be used? If these standards are adopted, will DOT eliminate 
the practice of self-certification by manufacturers of flexible IBC's? Any idea as to a timeline for 
these activities? 

12. Has DOT granted special exemptions for certain bags as far as their reuse is concerned? 
13. Do the UN guidelines recognize special exemptions? 
14. Clarification on the issue of foreign produced bags being brought into the USA and then printed 

with a UN certification number. We have been told that DOT will consider this as a U.S. produced 
bag, based on the fact that printing on the bag is considered the final act of manufacturing. 

15. When fallowing the testing requirements called out in CFR 49 Part 178 Sub-part 0 "Testing of 
Intermediate Bulk Containers", what is required when there are two flexible TBC's that are identical 
in materials and design, except one bag has a duffel top and one bag has a spout tap? Do all the 
tests have to be performed on both bags or only the ones that might impact the top of the bag, such 
as the Topple 178.8 16? Would two top lift tests have to & performed? 

Your help in resolving these questions would be very helpful for our members in FIBCA. 

Should you have any additional questions regarding the information provided, please do not hesitate to 
contact us. 

Sincerely, 

~ g n t a r s  Petersons 
Project Engineer (UN Testing) 




