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Mr. George Kerchner 
Executive Director 
Portable Rechargeable Battery Association 
1776 K Street, NW 
Washington, DC 20006 

Ref. No.: 08-0161 

Dear Mr. Kerchner: 

This is in response to your June 3,2008 electronic mail requesting clarification of the 
packaging requirements in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 
180) and the various international dangerous goods regulations pertaining to lithium batteries. 
Specifically, you ask if a shipper may use strong outer packagings, protective enclosures or 
pallets instead of UN combination packages provided certain requirements are met. 

As provided by 5 173.185(g) and Packing Instruction 903 of the International Civil Aviation 
Organization Technical Instructions and the International Maritime Dangerous Goods Code, 
batteries employing a strong, impact-resistant outer casing and exceeding a gross weight of 12 
kg (26.5 lbs.), and assemblies of such batteries, may be packed in strong outer packagings, in 
protective enclosures (for example, in fully enclosed wooden slatted crates) or on pallets. 
Batteries must be secured to prevent inadvertent movement, and the terminals may not 
support the weight of other superimposed elements. Batteries packaged in this manner are 
not subject to specification packaging requirements but are subject to the other requirements 
of 173.185(a) or Packing Instruction 903 including shoi-t circuit protection and design type 
testing. 

Batteries packaged in the manner described above may be transported by highway, rail, and 
vessel. Such batteries are not permitted for transportation by passenger aircraft, and may be 
transported by cargo aircraft only if approved by the Associate Administrator prior to 
transportation. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, 

Susan Gorsky 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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June 6,2008 

Ms. Carolyn Drakeford 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 

Re: Request for Interpretation on ICAO TI PI 903 and 49 CFR 173.18Xa) 

Dear Ms. Drakeford: 

As a follow-up to my June 3 email to your office, I am writing for a clarification on the provision found 
in the lithium battery regulations at 49 CFR 173.1 85(g). A similar provision is in Packing Instruction 903 of the 
IMDG Code and Packing Instruction 903 of the ICAO Technical Instructions. 

49 CFR 173.185(g) and Packing Instruction 903 state that "Batteries employing a strong, impact- 
resistant outer casing and exceeding a gross weight of 12 kg (26.5 lbs.), and assemblies of such batteries, may 
be packed in strong outer packagings, in protective enclosures Cfor example, in fully enclosed wooden slatted 
crates) or on pallets. Batteries must be secured to prevent inadvertent movement, and the terminals may not 
support the weight of other superimposed elements. Batteries packaged in this manner are not permitted for 
transportation by passenger aircraft, and may be transported by cargo aircraft only if approved by the 
Associate Administrator prior to transportation." Large lithium batteries normally must be shipped in Packing 
Group I1 packaging. However, this provision at 49 CFR 173.185(g) and in Packing Instruction 903 appear to 
authorize shippers to use strong outer packagings, or protective enclosures (for example, in fully enclosed 
wooden slatted crates,) or pallets instead of Packing Group I1 packaging if the battery exceeds 12 kg and has an 
impact-resistant outer casing. 1 recognize that the battery also is subject to the UN testing requirements. 

Therefore, my question is - 

May a shipper use strong outer packagings, or protective enclosures (for example, in fully enclosed 
wooden slatted crates,) or pallets instead of Packing Group I1 packaging to ship a lithium battery if it exceeds 12 
kg, has an impact-resistant outer casing, and has passed the required LIN lithium battery tests? 

I can be reached at 202.719.4.109 if you have any questions. Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

George A. Kerchner 
Executive Director 

1776 K Street, NW 
Washington, DC 20006 

202.719.4978 




