
U.S. Department 
of Transportation 
Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

1200 New Jersey Ave., S.E 
Washington, DC 20590 

Mr. John Foglio 
Manager, Hazardous Materials 
Transportation Safety 

Evonik Degussa Corporation 
379 Interpace Parkway 
Parsippany, NJ 07054-0677 

Ref. No.: 08-0155 

Dear Mr. Foglio: 

This responds to your letter regarding the requirements under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180) for placement of the words "Limited Quantity" 
or "Ltd Qty" on a preprinted shipping paper. 

According to your letter, your company uses a computer generated, preprinted shipping paper 
to describe its hazardous materials offered for transportation in commerce. The manner in 
which your computer generated system is set up, "Limited Quantity" appears after the basic 
description, but sometimes not directly after it. Often times, technical names of marine 
pollutants and hazardous substances appear directly after the packing group and before the 
words "Limited Quantity". Sometimes, safety phrases appear in the same position. For 
example, Stow away from foods or other phrases, such as the control and emergency 
temperatures, when applicable, may appear in the position between the packing group and 
"Limited Quantity". 

Currently, the basic description on a shipping paper must be shown in the following 
sequence: the proper shipping name, hazard class/division number, identification number, 
and packing group, if applicable (see 5 172.202(a)). The description for a hazardous material 
offered for transportation as "Limited Quantity,'' must include the words "Limited Quantity" 
or "Ltd Qty" following the basic description (see § 172.203(b)). A shipping paper may 
contain additional information concerning the material provided the information is not 
inconsistent with the required description. Unless otherwise permitted or required, additional 
information must be placed after the basic description (see 5172.201 (a)(4)). 

Additional information, such as that prescribed by 5 172.203 (e.g., hazardous substances or 
marine pollutants) or other additional information concerning a hazardous material must be 
placed after the basic description on a shipping paper, except that certain notations such as 



"RQ" may appear before .the proper shipping name, and a technical name or chemical group 
name for a generic description may follow the proper shipping name. Shipping papers that 
are designed in columnar form may have the quantity shipped and type of packaging, e.g., 
"19 drums" entered before the basic description. Other information such as safety phrases or 
the control and emergency temperatures must be entered on the shipping paper after the basic 
description, which means in association with the basic description (i.e., its clear that the 
information applies to that description). 

Although you did not provide a copy of your preprinted shipping paper, the sequence for 
"Limited Quantity" or "Ltd. Qty" and the "safety phrases" appearing after the basic 
description, in the manner described in your letter, are acceptable. 

I hope this information is helpful. If we can be of hrther assistance, please contact us. 

Sincerely, 

Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Associate Administrator for 
Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attention: Office of Hazardous Materials Standards (PHH-10) 
Department of Transportation 
East Building 
1 200 New Jersey Ave, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

Re: Placement of the phrase "Limited Quantity" 

Dear Mr. John Gale, 

Section 1 72.203 requires the words "Limited Quantity" to be 
entered on the shipping paper following the basic 
description. The way our computer system is  set up "Limited 
Quantity" appears after the basic description but sometimes 
not directly after it. Oftentimes technical names of marine 
pollutants and hazardous substances appear directly after 
the packing group and before the words "Limited Quantity". 
Sometimes other safety phrases appear in the same position. 
For example, Stow away from foods or other may appear in 
the position between the packing group and "Limited 
Quantity". 

We don't ,think it is intended to require the placement of the 
words "Limited Quantity" directly after the packing group 
because by comparison the Control and Emergency 
temperatures, when applicable, which seem to be more 
important need only be "included on the shipping paper" and 
not in any specific place. 

EVONIK DEGUSSA CORPORATION 
379 lnterpace Parkway 
P.O. Box 677 
Parsippany, NJ 07054-0677 
www.evonik.com 
Phone +1 973-541-8042 
Fax + I  973-541-8040 
John.fogIio@evonik.com 

We are informed by out IT department that it will take up to 
10 man days to change our system and we don't want to 
spend that kind of money under the circumstances unless we 
have to do so. It is  permitted to have other safety information 
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between the packing group and the words "Limited Quantity" 
even i f  some of that information is not required information 
like the example "Stow away from food" keeping in mind that 
even emergency terrlperatures need only be "included on the 
shipping paper in no specific place? We would agree to put 
the words in capital letters so they will stand out more if that 
makes any difference. 

Please advise. Thank you. 

Sincerely, 

John Foglio 
Manager, Hazardous Materials 
Transportation Safety 
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