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Dear Ms. Jarman: 

This responds to your May 12,2008 letter requesting clarification of the hazmat employee 
training requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171- 
180). Specifically, you describe scenarios involving employees that fill packagings with 
hazardous materials intended for transport and ask whether the employees meet the definition 
of ''hazmat employee" in 5 171.8 and are subject to training requirements. 

You provide the following scenarios: 

Scenario 1: A technician is given a small DOT specification cylinder by a trained hazmat 
employee. The technician fills the cylinder with a gas sample and then returns the cylinder to 
a trained hazmat employee who prepares the cylinder with the gas sample for shipment. The 
technician has no involvement in the preparation of the cylinder for shipment (e.g., creating a 
shipping paper) other than filling it with a gas sample. 

Scenario 2: A technician is given a bottle by a trained hazmat employee. The technician fills 
the sample bottle with a liquid or solid hazardous material and returns the bottle to a trained 
hazmat employee who prepares the bottle with the sample for shipment. This technician has 
no involvement in the preparation of the bottle for shipment (e.g., creating a shipping paper) 
other than filling it with a sample of a liquid or solid hazardous material. 

Scenario 3: An automated process fills and caps bottles with a hazardous material and closes 
the fiberboard boxes into which the bottles are placed. The process is completely automated 
except that employees are tasked with placing the filled and capped bottles in boxes and then 
routing the boxes along the production line to be closed. 

All of the employees described in your three scenarios are considered hazmat employees for 
purposes of the HMR. As defined in 5 171.8, a hazmat employee is a person who, in the 
course of his or her employment, directly affects hazardous materials transportation safety. 
An employee who fills a packaging with a hazardous material or places inner packagings or 



receptacles into outer packagings is performing a function that directly affects transportation 
safety and, thus, is subject to the training requirements in 5 172.704 of the HMR. Note that 
training provided in accordance with standards or regulations of other federal agencies, such 
as the Occupational Safety and Health Administration or the Environmental Protection 
Agency, may be used to satisfy the training requirements in 5 172.704, provided such 
training addresses the training components specified in 5 172.704(a). 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, 

r Edward T. ~azzu l lu ,  
Director 
Office of Hazardous Materials Standards 
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May 12,2008 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTPHMSA (PHH- 10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

I am writing to you concerning clarification of the definition of "hazmat employee" as defined in 
49 CFR Section 171.8. Would you please provide clarification on the following scenarios? 

Scenario 1: A technician is given a small DOT specification cylinder by a trained HAZMAT 
employee for the purpose of collecting a gas sample. Following company standard operating 
procedures, the technician takes the cylinder to the sampling location, opens a valve and collects the 
requested sample. Once the technician has collected the gas sample, the technician takes the 
cylinder to a trained hazmat employee so that the trained employee can prepare the hazardous 
material for shipment (e.g., checking the valves on the cylinder, packaging, marking, labeling, 
creating shipping papers, etc.). The technician who collects the gas sample has no responsibility in 
selecting the appropriate packaging for the hazardous material, marking or labeling the package, or 
creating shipping papers for the shipment. In this scenario, would the technician who collects the 
gas sample be considered a "hazmat employee" and therefore require training under 4 172.704? 

Scenario 2: A trained HAZMAT employee selects and provides to a technician a sample collection 
bottle appropriate for the liquid or solid sample being collected. Following company standard 
operating procedures, the technician fills the sample bottle and takes the sample to a trained 
HAZMAT employee in the Shipping Department who verifies that sufficient headspace remains in 
the container, the closure and caps on the container are secured, the material has been packaged in 
the correct packaging, the package has been marked and labeled correctly, and that shipping papers 
have been created, if applicable. Would the technician who collected the sample be considered a 
HAZMAT employee requiring DOT training? 

Scenario 3: A company manufactures and ships materials that meet the definition of a Consumer 
Commodity (ORM-D). Individual bottles of product are filled by machine in an automated process. 
Caps for these bottles are also applied and closed by the machine. The machine routes the filled and 
closed bottles down a production line for further packaging. Once the bottles reach a certain point in 
the production line, employees grab the bottles and place them into fiberboard boxes. Once a box is 
filled, the open box containing the bottles of product is then routed further down the production line 
where each box is taped closed by a machine. Would the employees whose only responsibility it is 
to put the bottles of product into the open box be considered "hazmat employees" and, therefore, 
require the training specified in 4 172.704? / '  



Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 

LmS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919-461-1478 
Fax: 919-461-1371 
Erin-Jarman@urscorp.com 




