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Ref. No.: 08-0124 

Dear Mr. Raver: 

This responds to your April 24,2008 letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180). Specifically, you ask if a carrier may use the 
exception for electric storage batteries provided in 8 173.159(e) when the original shipper of the 
batteries chooses not to use the exception. Additionally, you ask if the bill of lading must 
include a statement indicating that the batteries are transported in accordance with 8 173.159(e). 

Section 173.159(e) provides relief from the requirements of the HMR for shipments of electric 
storage batteries containing electrolyte or corrosive battery fluid when the following conditions 
are met: 

(1) Transportation is by highway or rail; 
(2) No other hazardous materials are transported in the same vehicle; 
(3) The batteries are loaded or braced to prevent damage or short circuits during transportation; 
(4) Any other material loaded in the same vehicle is blocked, braced, or otherwise secured to 
prevent contact with or damage to the batteries; and 
(5) The transport vehicle does not carry material shipped by any person other than the shipper of 
the batteries. 

A carrier may use the exception in 8 173.159(e), even when the offeror of the batteries does not 
use the exception. For example, if an offeror provides placards to the carrier for a shipment of 
batteries, the carrier may choose to ship the batteries in accordance with 8 1 73.159(e) and not 
display the placards on the transport vehicle. In this situation, the carrier must ensure that the 
requirements in 6 173.159(e) are met. 



A shipment of batteries made in accordance with $ 173.159(e) does not require a shipping paper. 
Therefore, the bill of lading is not required to indicate that the batteries are transported in 
accordance with 5 173.159(e). 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Dist-Trans Co. 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S . DOTRHMSA (PHH- 10) 
400 7TH Street S.W. 
Washington, D.C. 20590-000 1 

Dear Mr. Mazzullo, 

Please provide clarification on two issues pending with respect to Dist-Trans transporting 
batteries fiom a 3PL provider. 

Section 173.159(e) provides relief from the requirements of the HMR for shipments of 
electric storage batteries containing electrolyte or corrosive battery fluid if we transport 
by highway, and meet all of the conditions. It is our understanding that if all the criteria 
are met, neither placarding or drivers hazardous materials endorsements are required. 

In addition if a shipper provides placards and does not choose to use the exception may 
the carrier use the exception and choose not to display the placards as long as the 
shipment satisfies the conditions of the exception or must it be noted on the BOL from 
the shipper or 3PL? 

If you require any additional information, please feel free to contact me at 800-743-7062 
ext 7874 or draverlCi?odwlonistics.com. Thank you for your assistance in this matter. 

Dan Raver 
Safety & Compliance Manager 
Dist-Trans Co 
1654 Williams Rd 
Columbus, Ohio 43207 


