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Southwest Electronic Energy Corp. 
1270 1 Royal Drive 
P.O. Box 848 
Stafford, Texas 77497-0848 

Ref. No. 08-0 1 12 

Dear Mr. Tanner: 

This responds to your April 21,2008 letter requesting clarification of requirements 
applicable to shipping lithium battery packs by aircraft under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 1 71 - 180.) Specifically, you ask if you may ship these 
battery packs in UN specification packaging in accordance with the HMR and. International 
Air Transport Association (IATA) requirements. The IATA requirements are industry 
guidelines and are not recognized by the HMR. Therefore, our response is fiamed in terms 
of the requirements of the HMR and the International Civil Aviation Organization (ICAO) 
Technical Instructions (TI). 

In your letter, you state that your overseas customers need to send lithium battery packs (UN 
309.0, Lithium batteries, 9, PG 11) back to your facility in the United States for recycling or 
additional evaluation. Your customers request shipment by air. You believe that you may 
ship these lithium batteries if they are packaged in UN specification packaging for Class 9 
materials. You ask if there any other regulatory issues that need to be addressed. 

In accordance with the provisions of the HMR, you may ship these lithium battery packs as 
Class 9 material, provided they meet the requirements of 5 173.1 85(a) including UN 
specification packagings, and the applicable Special Provisions in 5 172.102 in the HMR. 

However, you should also be aware that the ICAO published an addendum/corrigendum 
applicable to the 2007-2008 ICAO Technical Instructions effective August 1,2007. The 
addendum added a new Special Provision 154 to the entry for Lithium Batteries, UN 3090; 
Lithium Batteries in equipment, UN3091; and Lithium Batteries packed with equipment, 
UN3091. Special Provision 154 states, Lithium batteries, identified by the manufacturer as 



being defective for safety reasons, or that have been damaged, that have the potential of 
producing a dangerous evolution of heat, fire or short circuit are forbidden for transport (e.g. 
those being returned to the manufacturer for safety reasons). It would be incumbent upon the 
offeror of the material to ensure compliance with this special provision. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

dq 
Susan Gorsky 
Acting chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



- -  . - 
SOUTHWEST ELECTRONIC ENERGY GROUP 

April 2 1,2008 

Dear Mr. Mazullo, 

Our overseas customers need to send lithium battery packs (UN3090, Lithium Batteries, 9, PG 11) 
back to our facility for two reasons: 
(a) for purposes of recycling 
(b) for evaluation when the customer thinks the battery pack is nonconforming (NCM) 

Our customers request all transportation be carried out via air, not ocean. Using 49CFR and 
IATA regulations we believe we can correctly ship these lithium batteries ifthey are packaged in 
" U N  specified packaging following class 9 regulations (49CFR 62 IATA). 

If our customers inform us that there are no safety issues with the batteries, are there any other 
regulatory issues to be addressed? On the packs coming back for evaluation, neither we nor our 
customer will know what, if anything is wrong with the battery packs until they are evaluated at 
our facility. Are there any regulatory constraints that would prevent us fiom shipping these packs 
for evaluation back to SWE via air? 

Thank you for your assistance in clarifjring these'questions. If you have any questions or need 
clarifications, please do not hesitate to contact me at 281-240-4000. 

Randy ~ a n n e r  
Traffic Manager 
Southwest Electronic Energy Corp 
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