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Dear Mr. Skinner: 

This is in response to your March 6,2008 letter requesting clarification regarding the 
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1.1 80) to the 
transportation of "Consumer commodity, ORM-D" materials. Specifically, you request 
information concerning the applicability of consumer commodity exceptions to 
pharmaceutical products shipped as hazardous waste to a disposal facility. Your questions 
have been paraphrased and answered as follows: 

Q 1. Assuming the pharmaceutical products met the definition of consumer commodity when 
originally purchased, would a container of pharmaceuticals that has been removed from the 
original outer packaging, placed into a drum and shipped as a hazardous waste to a disposal 
facility still meet the definition of a consumer commodity? 

Al .  The answer is yes. Exceptions for shipment of a material described as "Waste 
Consumer Commodity, ORM-D" are provided in 5 173.156. Strong outer packagings, the 
marking requirements specified in Part 172 of the HMR, and the 30 kg (66 pounds) gross 
weight limitations are not required for materials classed as ORM-D when: (I)  unitized in 
cages, carts, boxes or similar overpacks; (2) transported by rail, private or contract motor 
carrier, or common carrier in a vehicle under exclusive use for such service; and (3) 
transported to or from a manufacturer, a distribution center, or a retail outlet, or transported 
to a disposal facility from one offeror. 

42.  Assuming the pharmaceuticals met the definition of consumer commodity when 
originally purchased, would a container of pharmaceuticals that has been removed from the 
original outer packaging, opened and partially or fully used before being reclosed and placed 
into a drum still meet the definition of consumer commodity? 

A2. Yes. See A1 



4 3 .  Pharmaceutical solutions are mixed from original containers that met the definition of 
consumer commodity and put into Intravenous (IV) bags for patient care. These IV bags are 
partially used before being placed into drums. Would these partially used IV bags still meet 
the definition of consumer commodity? 

A3. Based on the information you provided, the pharmaceutical solutions in the IV bags are 
not in the same form or package as originally distributed. You did not provide sufficient 
information on the characteristics of the solution to enable us to make a determination 
regarding classification. Further, it remains uncertain that a partially used IV bag is 
packaged in a form suitable for sale through retail sales agencies for consumption by 
individuals for the purposes of personal care or household use. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, 

~ h g ,  Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



TAL PROVIDING LONG-TERM, 
INNOVATIVE SOLUTIONS 

March 6,2008 

Mr. Edward Mazzullo, Director 
Office of Hazardous Materials Standards 
USDOT/ PHMSA (DHM-10) 
400 7 t h  Street, SW 
Washington D.C., 20590-0001 

Dear Mr. Mazzullo, 

Please accept this letter as a request for formal interpretation from your office. 
Triumvirate Environmental, Inc. wishes to receive clarification regarding the 
applicability of "Consumer Commodity" as defined in 171.8 to pharmaceuticals shipped 
off-site as hazardous waste for destruction. 

Q1: Assuming that it originally met the definition of a consumer commodity as 
purchased, would a container of a pharmaceutical that has been removed from the 
original outer packaging and ,placed into a drum for shipment off-site as hazardous 
waste meet the definition of a consumer commodity? 
0 . ; , -s'< . t* 

42: ~ s s u d i n ~  that it originally met the definition of a consumer commodity as 
purchased, would a container of a pharmaceutical that has been removed from the 
original outer packaging, opened and partially or fully used before being tightly 
closed and placed into a drum for shipment off-site as hazardous wastes meet the 
definition of a consumer commodity? 

Q3: Preparations of pharmaceutical solutions are mixed, from original containers that 
were received consumer commodities and put into "N Bags" for patient care. These 
"N bags" are partially used before being placed into drums for shipment off-site as 
hazardous wastes. Do these "IY bags" meet the debim.ifion of a consa-emer cn?mmodity? 

Thank you in advance for your time and your input on these questions. Please contact 
me at (617)628-8098, bskinner@triumvirate.com or by mail if there are any needed 
clarifications to properly address these questions. 
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