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Ref. No.: 08-0051 

Dear Mr. Greenstein: 

This is in response to your February 29, 2008 letter concerning the applicability of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80) to two configurations of 
lithium metal cells mounted into casing. Specifically you ask if your configurations of 
lithium metal cells constitute a lithium battery or a collection of individual cells. 

In your letter, you enclose drawings and describe the configurations for two modules that 
contain several lithium metal cells, each containing less than 2 grams of lithium. The 
individual cells are permanently mounted in a module. The aggregate lithium content of the 
cells contained in each module is more than 2 grams. You state no electrical connections 
exist between the cells until the module is installed in the equipment. 

Provided no electrical connections exist between the cells, the configurations described in 
your letter would constitute a collection of individual cells and not a battery. Once the 
module is installed into the device and electrical connections are made, these configurations 
should be described and transported as a lithium battery contained in equipment. You should 
note once installed in the device, the lithium metal cells are connected and the module 
constitutes a battery. 

Prior to transportation in commerce, the cells in the module or the lithium battery installed in 
the device must meet all applicable HMR requirements including UN design type testing. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Heartstream 
2301 5th Ave., Suite 200 
Seattle, WA 98 12 1 
206 664-58 10 (direct) 

SENT ELECTRONICALLY 

February 29,2008 

Mr. Kevin Leary 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 

Re: Request for Interpretation of "lithium battery" 

Dear Mr. Leary: 
Thank you for taking the time to speak with me earlier this week. As you suggested, I am sending 
this description of some concepts regarding pre-packaged primary lithium cells . I am requesting an 
interpretation as to whether these assemblies would be considered a "lithium battery" or a collection 
of individual cells for transport purposes. 

We are currently developing new equipment that will be powered by lithium primary cells. For user 
convenience, these cells would typically be assembled into a removable battery. As in most 
batteries, electrical connections inside the battery, between cells, would combine the cells into the 
required configuration of series and parallel cell stacks. 

These batteries would contain sufficient cells to exceed 2 grams of lithium metal per battery and so 
would be subject to the more rigorous hazardous material regulations for shipping which are 
applicable to batteries of this size. 

We would like to explore alternate designs that would provide the same convenience to the user as a 
battery, but could also be considered a collection of individual cells, rather than a "battery" for 
transport purposes. The key concept being proposed is a module comprising a collection of 
individual cells which are held in position in a housing. However, unlike a battery, the module 
contains no electrical connections between any of the cells. Connections between the cells are made 
only when the module is installed into the equipment. 

Figures 1 and 2 show two possible concepts, although other variations are also possible. Both share 
the central feature that no cell-to-cell electrical connection exists within the modules. In figure 1, the 
module holds multiple individual cells with an enclosure. The enclosure has openings in one side so 
that when the module is installed in the equipment, contacts in the equipment housing extend into the 
module and make the required electrical connections with the cells. When the module is shipped not 
installed in the equipment, it contains no electrical connections between the cells. 
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Figure 2 also shows a module containing individual cells within an enclosure. Unlike the concept in 
figure I ,  the individual cell terminals are electrically connected to individual contacts on the side of 
the enclosure. This has the advantage of consolidating the electrical interface to a more convenient 
location and eliminates openings in the module enclosure. However, it maintains the key feature that 
all the cells remain electrically isolated from each other until the module is installed in the 
equipment. 

Please note that these figures are intended only to represent the basic concept being discussed. They 
do not represent complete designs. 

I am requesting an interpretation as to whether these module concepts, which have no electrical 
connections between cells, would be considered "lithium batteries" or whether they could be treated 
as shipments of cells, assuming they are shipped not installed in equipment. 

Please feel free to contact me if you need additional information. 

Regards, 

Alan Greenstein 
Project Manager 
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Figure 1. 
Battery module with individual cells. Contacts in equipment make contact directly with cell 

terminals 
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Figure 2 
Battery module where individual cell terminals are connected to individual external contacts. 
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