
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Stanley Peterburgsky 
530 West 186" Street 
New York, New York 10033 

Ref. No. 08-0046 

Dear Mr. Peterburgsky: 

This responds to your e-mail regarding the applicability of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to flameless heaters used to warm packaged 
meals for human consumption. You ask whether previously issued de minimus 
interpretations (Ref. No. 98-0345 issued on March 3, 1999; Letter to Department of Defense 
issued on July 7, 1992) for certain flameless heaters are still valid and under what 
conditions. Additionally, you ask whether the meals may be warmed in-flight by a 
passenger if the heaters are not subject to the HMR. 

The flameless heater you describe is manufactured by Innotech Products, Ltd. (Innotech) 
and contains a maximum of eight grams of a magnesium-iron alloy (as magnesium powder). 
Innotech's Material Safety Data Sheet indicates that the magnesium alloy contained in its 
flameless heaters meets the definition of a Division 4.3 (Dangerous When Wet) material. 
The salt water catalyst for the heater is securely packaged separately within the meal carton. 
Each meal carton contains one heater and one water packet. 

The previously issued interpretations you cite in your inquiry remain valid. A flameless 
heater containing eight grams or less of a magnesium-iron alloy (as magnesium powder) is 
in a quantity and form that does not pose a hazard in transportation and, thus, is not subject 
to the HMR. This exception does not apply to a heater that is packaged separately from a 
meal or a heater that contains more than eight grams of magnesium powder within a meal 
carton. 

The Transportation Security Administration (TSA) is the agency responsible for security in 
all modes of transportation, including civil aviation, and has the authority to restrict 
passengers from carrying materials perceived as security threats. We note that the Internet 
website belonging to the company that markets the meals you wish to consume in-flight 



cautions its customers not to activate the flameless heater on an airplane. For information 
about items that may be prohibited by the TSA, you should contact the TSA's Contact 
Center directly by telephone at (866) 289-9673 or by e-mail at: TSA- 
ContactCenter@,dhs.gov. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of hrther assistance. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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c Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: Stevens, Michael <PHMSA> 

Sent: Thursday, February 21,2008 3:01 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: Stevens interp 

As you requested: 

Requestor: Mr. Stanley Peterburgsky 
530 West 1 86th Street 
New York, New York 10033 

Question: Are La Briute Meals containing a water-activated heating apparatus regulated under the 
HMR? 

Section: $ 173.124(b)(2) 

Subject: Self-heating materials 


