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Ref. No.: 08-0038 

Dear Mr. Welsh: 

This is in response to your February 6,2008 letter concerning the placarding 
requirements of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 - 180) and 
driver licensing and endorsement requirements. Specifically, you ask (1) if placards are 
required to be displayed for shipments of forklifts described on a shipping paper as 
"UN3 1 7 1, Battery-powered vehicle, 9," or "UN3 166, Vehicle, flammable gas (or 
flammable liquid) powered, 9"; and, (2) if a driver carrying these forklifts must have a 
commercial driver's license (CDL) with a hazmat endorsement. 

Based on the information in your letter, battery-powered and flammable gas (or liquid) 
powered forklifts are appropriately described as Class 9 (Miscellaneous) hazardous 
materials. For Class 9 (Miscellaneous) hazardous materials, placards are not required to 
be displayed for domestic transportation, including that portion of international 
transportation, that occurs within the United States (see § 172.504(0(9)). 

Requirements for drivers to possess a CDL with a hazmat endorsement are maintained by 
the Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) in 49 CFR Part 383. 
Questions regarding FMCSA regulations should be directed to the appropriate FMCSA 
field office. A list of FMCSA field offices and contact information is available at: 
htt~://~~~.fmcsa.dot.~ov/about/contact/offices/displayfieldroster.asp 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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February 6,2008 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) 
PHH-10 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Re: Request for l~iterpretation 

Dear Ms. Mitchell: 

NACCO Materials Handling Group, Iric. is a manufacturer of fork lift trucks. When placed with a 
carrier for transportation, the forklifts are listed on the bill of lading as either Class 9 hazardous 
materials - "Battery-Powered Vehicle" (UN 31 71) or "Vehicle, Flammable Gas (or Liquid) 
Powered" (UIV3166), depending upon the type of forklift. A carrier has notified us that it is their 
understanding of the regulations that the drivers used for these loads must possess a hazardous 
materials license to transport forklift trucks (which would result in increased transportation costs). 

It is our understanding that requirements for commercial drivers licenses (CDLs) are contained in 
regulations issued by the Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) under 49 CFR 
Part 383 et. seq. Ttiese regulations require drivers who transport hazardous materials shipments 
for which a placard i's required under the' Hazardous Materials Regulation to obtain a CDL with a 
hazardous matepais endorsement. 49 CFR Part 172.504(f)(9) states "For Class 9, a placard is 
not required for doinestic transportation, including that portion of international transportation, 
defined in § I  71.8, which occurs within the United States." 

Accordingly, we are requesting an interpretation of these regulations. Is a CDL with a hazardous 
materials endorsement required for transporting forklift trukks containing a batlesy or internal 
cornbltsti6n engirre? Or based on the regl~latiens referenced above, may forklift trucks, classified 
under Ciass 9, be transported without a piacard and thus by a <river without a hazardous 
material endorsement on the driver's CBLr? 

Thank you for ?our assistznce. Please let me know if I may provide additional detail concerning 
this inquiry. Your prompt response would be appreciated. 

Sincerely, 

Senior s a M y  and Environmental Engineer 




