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Dear Mr. Cassel: 

This is in response to your January 22,2007 letter concerning lithium ion rechargeable 
batteries. Specifically, you asked if the regulations of the U.S. Department of Transportation 
(DOT), including the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80), and 
those based on the United Nations Recommendations on the Transport of Dangerous Goods 
(UN Recommendations) require lithium batteries and cells to be transported at a specific state 
of charge. 

The answer is no. No dokestic or international transport regulation exists that requires 
lithium batteries and cells to be shipped at a specific state of charge. 

I hope this satisfies your request. 

Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Ofice of Hazardous Materials Standards 



MaxPower, Inc, 
14 1 Christopher Lane 
Harleysville, PA 19438 
215-256-4575x109 
maxpowerdc@aol.com 
January 22,2008 

Office of Hazardous Materials Standards 
Edward Mazzullo, Director 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
PHHlO 
1200 New Jersey Avenue SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mi. Mazzullo, 

I am writing to inquire about the regulations regarding lithium ion rechargeable batteries. 
Specifically, I would like to know if there are any DOT or UN regulations requiring that 
rechargeable lithium batteries or cells be shipped at a specific state of charge. Are there 
any regulations that address this issue, assuming the battery has been correctly packaged 
and qualified for shipping? 

I look forward to your response. 

Sincerely, 

Frank H. Cassel 


