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Dear Ms. Jackson: 

This responds to your January 22,2008 letter requesting clarification of new requirements 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180) as amended in 
Docket HM-224C and HM-224E, published August 9,2007 (72 FR 44929). Specifically you 
ask about the applicability of the revised passenger exceptions in § 175.10(a)(17) to 
individuals traveling on passenger aircraft with the EclipseTM Oxygen System. 

According to your letter, the EclipseTM Oxygen System is a portable oxygen concentrator - a 
device that separates oxygen from room air for delivery to patients who require supplemental 
oxygen therapy. The battery pack for your Eclipse Oxygen System device contains twenty- 
four (24), 2.2 ampere-hour lithium ion cells. The battery pack consists of two, independent, 
12-cell batteries. Both batteries are housed in a single plastic enclosure that are electrically 
isolated and mechanically separated from the other. The two batteries in the enclosure are not 
electrically connected together by permanent means. Each battery has 7.90 grams of 
equivalent lithium content (ELC). The lithium ion battery has been tested pursuant to the 
United Nations Manual of Tests and Criteria. The battery pack's electrical connectors are 
designed to allow independent electrical access to each of the two 12-cell batteries in the 
enclosures. When the battery pack is inserted into the battery compartment of your device, 
the two separate 12-cell batteries within the pack are electrically connected by circuitry that is 
part of the internal power management system, but external to and separate from the battery 
pack. 

Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1. Does the exception in § 175.1 0(a)(17) apply to passengers carrying an EclipseTM Oxygen 
System as described above? 

A1 . Yes. As described in your letters, the battery pack's electrical connectors are designed to 
allow independent electrical access to each of the two 12-cell batteries (each containing 7.90 
grams ELC) in the enclosures. When the battery pack is inserted into the battery 
compartment of your device, the two separate 12-cell batteries within the pack are electrically 
connected by circuitry that is part of the internal power management system, but external to 
and separate from the battery pack. Therefore, when intended for personal use, the exception 
in 9 175.1 0(a)(17) would apply. 



4 2 .  Is there a limit on the number of spare lithium ion batteries as described in your letter 
that passengers can bring with them in their carry-on baggage? 

A2. No. The two-battery limit per passenger in $ 175.10(a)(l7) only applies to batteries that 
exceed 8 grams of ELC. There is no limit to how many spare batteries passengers using the 
EclipseTM Oxygen System, as described above, may have in their carry-on luggage. 

Q3. May passengers traveling with the EclipseTM Oxygen System offer the equipment as 
checked baggage with the lithium ion batteries installed? 

A3. Yes. Passengers should be aware that any batteries for the system must be installed if 
offered as checked baggage. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials, Standards 
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SeQual Technologies Inc. 
11436 Sorrento Valley Rd. San Diego, CA 9212 1-1306 8581202-3100 FAX 8581558-1915 

January 22,2008 

Mr. John Gale 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
400 Seventh Street SW 
Washington, DC 20590-000 1 

Re: SeOual Technologies' Lithium ion Battery and DOT'S New Carrv-on Provisions 

Dear Mr. Gale: 

1 am writing to request a clarification from the U.S. Department of Transportation (DOT) regarding the 
new lithium ion battery carry-on provisions that apply to individuals traveling on passenger aircraft. 
These new provisions referenced in 49 CFR 175.10 of the U.S. hazardous materials regulations (HMR) 
went into effect on January 1,2008 created some confusion for our customers and patients that travel with 
SeQual Technologies' battery-powered EclipseTM Oxygen System. Therefore, a letter from your office 
will help to make it easier for our customers and patients to fully understand and comply with these new 
regulations. 

As you are aware, the EclipseTM Oxygen System is powered by two lithium ion batteries and has been 
authorized for use on aircraft by the Federal Aviation Administration. Each battery contains 7.90 grams 
of equivalent lithium content (approximately 96 watt-hours). This was clarified in a letter dated May 15, 
2006 from your office to SeQual Technologies. A copy of that letter is attached for reference. 

Based on our understanding of these new regulations, lithium ion batteries with less than 8 grams of 
equivalent lithium content can be carried onboard the aircraft by passengers in their carry-on baggage 
either as spares or installed in equipment for "personal use." It's also our understanding that there is no 
limit on the number of spare batteries with less than 8 grams of equivalent lithium content that can be 
carried onboard the aircraft. To be sure olir understanding of these new carry-on provisions is accurate 
and users of the EclipseTM Oxygen System are fully compliant with the U.S. DOT regulations, please 
provide answers to each of the following questions: 

1. Are users of the EclipseTM Oxygen System authorized under the new DOT lithium ion battery 
carry-on provisions authorized to carry this equipment and spare lithium ion batteries onboard 
passenger aircraft? 
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2. Is there a limit on the number of spare lithium ion batteries with less than 8 grams of equivalent 
lithium content that passengers can bring with them in their carry-on baggage? 

3. May passengers traveling with the EclipseTM Oxygen System offer the equipment as checked 
baggage with the lithium ion batteries installed? (We specify in our manual to remove the battery 
when shipping'as luggage.) 

4. May SeQual Technologies' employees traveling with the EclipseTM Oxygen System for business 
purposes (e.g., to trade shows or visiting medical facilities) offer the equipment as checked 
baggage with the lithium ion batteries installed? (Again, we recommend removing the battery 
when checking unit as luggage.) 

5. May SeQual Technologies' employees traveling with the EclipseTM Oxygen System for business 
purposes (e.g., to trade shows or visiting medical facilities) bring the equipment and spare batteries 
onboard the aircraft as part of their carry-on baggage? 

These new regulations have a significant impact on our company and users of the EclipseTM Oxygen 
System that require supplemental oxygen when they travel. Therefore, your immediate response to these 
questions would be greatly appreciated. Should you need additional information or have any questions 
regarding our product, please do not hesitate to contact me. 

Respectfully, 

janrc(l~&u , n L  

Pamela J. Jackson 
Director of Global Product Marketing 
SeQual Technologies Inc. 
1 1436 Sorrento Valley Road 
San Diego, CA 92 12 1 

Phone: 858-202-3 144 
FAX: 858-558-1 91 5 
Cell : 760-805-9000 
Email: piackson@,sequal.com 

cc: Robert Schneider, Vice President Business Development, SeQual Technologies Inc. 
Ron Richard, Sr., Vice President Sales and Marketing, SeQual Technologies Inc. 
James Bixby, CEO and President, SeQual Technologies Inc. 
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