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Dear Mr. Jacob: 

This responds to your January 24,2008 request for clarification on a container designed to 
transport a lithium battery under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
171-180). 

According to your request, you have designed a container to ship a lithium ion battery to be 
used by the military. The container will contain a total of 18 batteries connected in three 
banks. Each of the 18 batteries consists of 25 cells in a plastic, sealed, waterproof enclosure 
with a vent. Each bank of six batteries is tightly assembled and enclosed in a strong 
aluminum box; the three boxes are assembled together to make a single unit. The outside 
container is waterproof and includes a charging device connected to the large battery 
assembly. The container includes mechanisms to protect the battery assembly from shock 
and vibration to prevent short circuits and reverse charging. The total weight of the battery 
assembly is 26 kg; the total weight of the assembly with aluminum enclosures is 41 kg. The 
battery assembly contains a total of 0.3 15 kg of lithium. 

Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1. Does this configuration conform to the HMR for transportation by highway? 
What test requirements apply to the container? Is a liner required? 

Al .  The battery assembly must conform to the requirements in 173.1 85 of the HMR. Thus, 
among other requirements, the battery assembly must be tested in accordance with the UN 
Manual of Tests and Criteria and must be packaged in combinati-on packagings conforming 
to the requirements of Subparts L and M of Part 178 at the Packing Group I1 performance 
level. A liner is not required if the container is waterproof. Packaging test requirements and 
pass/fail criteria are in Subpart M of part 178. 



Q2. May the battery be connected and charging during transportation? 

A2. No. The terminals must be protected from damage and short circuits. Batteries 
connected and charging during transportation may pose a short circuit hazard. 

If you cannot comply with the 5 173.185 requirements, you must apply for an Approval from 
the Office of Special Permits and Approvals. Procedures for applying for an Approval are in 
Subpart H of Part 107 in the HMR. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

Susan Gorsky u 
Regulations officer 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: INFOCNTR <PHMSA> 

Sent: Thursday, January 24, 2008 4:51 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Interpretation on 173.185 
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From: Steven D Jacob [mailto:SteveJacob@raytheon.com] 
Sent: Thursday, January 24,2008 4:30 PM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: Interpretation on 173.185 

I spoke to Jenny and she told me that if I wanted a written letter of interpretation that I needed to ask for one, 
please send one. 

We are designing a container to ship a lithium ion battery that will be used by the Army. The battery will be placed 
in a container, the battery has the following characteristics; it has 18 batteries within it which are BB2590 
(standard Army battery) that are connected in 3 banks (6 batteries per bank, 3 x 6 = 18). Each bank of 6 batteries 
is tightly assembled and enclosed in a strong aluminum box then the 3 boxes are assembled together to make a 
single unit of 18 batteries. Each smaller battery (BB2590) has 24 cells in it and has a plastic sealed waterproof 
enclosure with a vent. Each cell is of the 18650 lithium ion kind. The total weight of all 18 batteries is 26 kg (57 Ib); 
the total weight of the assembly with the aluminum enclosures is 41 kg (90 Ib). The total battery has 0.315 kg of 
lithium (0.7 Ib) 

The container is made waterproof and is also a charging device; it has a connector that connects to the large 
battery assembly. The container also has mechanical shock isolation within it to protect the battery from damage 
due to shock and vibration. The output of the battery is wired to a connector that is mounted on the outside panel 
of the container, there is a protective plastic cover over the connector that is captive and used to prevent the 
connector from shorting. There is also a protection diode in series with the connector to the battery to prevent 
reverse charging. 

My questions are as follows: 
1) Can I meet the requirements of CFR 49 with the current configuration so that the battery and container may be 
transported on roadways? 

2) Can the battery while it is in the container be connected and charging wh~le beiqg transported on roadways? 

3) Do I have to conduct some sort of drop test or POP test to the container? If yes then does the battery need to 
be in it while it is being tested? What is a pass and what is a failure? 

4) Do I need liner in the container? (The individual batteries are already sealed in a plastic enclosure and vented) 

5) Can you identify anything that I am missing? My purpose is to be able to transport on roadways the battery in 
the container. 

Please send a written interpretation, it may be emailed to me at steve~acob@raytheon.com or sent to my home 
address: 11651 N. Via De La Verbenita, Oro Valley, AZ 85737. 1 am giving you my home address because oltr 
interoff~ce mail is very slow. 

Thank you 
Steve Jacob 
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Principal Electrical Engineer 
Raytheon 
520.794.21 32 

Steve Jacob 
Principal Electrical Engineer 
Raytheon Missile Systems 
520.794.21 32 
SteveJacob@Raytheon.com 




