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Ref. No. 08-0023 

Dear Ms. McNeil: 

This is in response to your letter requesting clarification of the training requirements under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80) as they pertain to special 
permits. Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1. What are the minimum training requirements for hazardous materials employees 
performing functions set forth in a special permit? What is the meaning of the following 
statement that is included in a special permit: 

"Each hazmat employee, as defined in 9 171.8, who performs a hazmat function subject 
to this special permit must receive training on the requirements and conditions of this 
special permit in addition to the training required by 9 172.700 through 172.704." 

Al.  Unless the HMR or special permit specifies otherwise, the training requirements in 
Subpart H of Part 172 (9 172.700 through 5 172.704) are the minimum training requirements 
for the terms and conditions of the special permit and for any other regulated functions 
performed by the hazardous materials employee with respect to that particular hazardous 
materials shipment. 

As specified in 9 172.704, hazmat employee training must include: (1) general 
awareness/farniliarization training; (2) function-specific training; (3)  safety training; (4) 
security awareness training; and (5) in-depth security training when a security plan is 
required. Note that function-specific training is only one of the training requirements that 
must be included in the training curriculum. Modal-specific requirements must also be 
addressed when applicable (see 5 172.700). 

The training statement that you cite from the special permit means that a hazardous materials 
employee must receive training that includes the terms and conditions of the special permit 



and its application to shipments handled by the employee. This training is in addition to the 
training required in accordance with § 9 172.700 through 1 72.704. 

42. May we employ a graded approach to the training material and method of training and 
testing based on the magnitude of hazard involved, relative importance to safety and security 
and complexity of hnctional requirements in the special permit? 

A2. You may apply such a formula to your training program provided all of the training 
requirements in Subpart H of Part 172 are met (see A1 and A3). 

43. Are any of the following methods individually acceptable to meet the HMR training 
requirements? 

a. Reading the permit and signing a document stating this was done. 
b. Attending a formal briefing where the requirements and conditions of the special 

permit are described. 
c. Participating in hands-on situations where the requirements and conditions of the 

special permit are provided. 
d. Attending structured classroom training. 

A3. The methods, as outlined, are not acceptable. As discussed in A 1 and A2, targeting only 
the special permit provisions is not acceptable because it omits the required training elements 
in Subpart H of Part 172. Hands-on training or classroom training would be acceptable 
methods provided the training curriculum included all required training as specified in 
Subpart H of Part 172 and provided the special permit training was sufficiently 
comprehensive to enable the havnat employee to perform assigned hazmat duties. 

With respect to meeting the training requirements specific to the special permit, simply 
reading or describing the provisions set forth in the special permit may not be sufficient in 
most cases to ensure the understanding of the hazmat employee, Moreover, familiarity with 
the provisions of the special permit will not ensure that the hazmat employ understands and 
can apply HMR requirements needed for the proper performance of most hazmat functions. 
For example, special permits often reference specific regulatory citations from the HMR. 
Simply reading or describing the special permit without also, covering the referenced citations 
would result in significant gaps in the training. Additionally, such training methods do not 
necessarily tie the provisions of the special permit into requirements of the HMR that are 
necessary to properly understand and perform certain hazmat hct ions .  

The HMR's training requirements, while specific in the elements, are intentionally broad in 
the particulars. The regulations provide the necessary latitude for a hazmat employer to 
develop an effective training program and ensure a level of training that is adequate and 
appropriate for its hazmat employees. The person developing the training program (whether 
in-house or contracted) must have sufficient knowledge of the HMR to produce an effective 
curriculum. The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), Ofice 



of Hazardous Materials Initiatives and Training offers training materials designed to help 
hazmat employers comply with the training requirements. The materials may be ordered by 
contacting that office at 2021366-4900 or by accessing PHMSA's website at 
htt~:/lhazn~at.dot.g~~/. 

Q4. Must the hazmat employer ensure that the hazmat employee is tested on the terms and 
provisions of the special permit? If so, must the test be in written form with a passlfail 
scoring procedure or may it take the form of demonstrating knowledge, or a peer review upon 
performing the duties pertaining to the HMR? 

A4. Yes, the hazmat employer must ensure that the hazmat employee is tested (see 
5 172.202(d)) on the terms and provisions of the special permit, as well as any other 
applicable HMR requirements, and the requirements in Subpart H, Part 172. With respect to 
the type of testing, any form of testing that ensures the employee is able to perform assigned 
hazmat duties is acceptable. 

Q5. What is the minimum form of documentation required to show that a hazmat employee 
has received training and testing? Must recurrent training documentation be added to the 
current training files or may it be attached to the shipping file for the applicable shipment? 

A5. The requirements for documentation are found in 5 172.704(d)(l) through (d)(5). 
Training records must include: (1) the hazmat employee's name; (2) the most recent training 
completion date; (3) a description, copy, or location of the training materials used; (4) the 
name and address of the person providing the training; and (5) certification that the hazmat 
employee has been trained in accordance with HMR requirements. 

With respect to the location of the training documents, the HMR requires that the documents 
be retained by the hazmat employer, but do not specify a location. However, the h m a t  
employer must be able to readily produce all of the required training documentation specified 
in 5 172.704(d)(l) through (d)(5) upon request by enforcement personnel or other 
transportation personnel. 

Q6. May a new hazmat employee perform the hnctions specified in a special permit while 
under the direct supervision of a trained hazmat employee provided "special permit training is 
administered" to the new employee within 90 days of employment or job function? 

A6. As provided in 5 172.704(c), a new employee may perform such functions prior to 
completion of training under the direct supervision of a trained hazmat employee. 



47. Does the recurrent training requirement, which requires a h m a t  employee to have 
training at least once every three years, apply to special permit provisions? 

A7. Yes. 

I hope this information is helpful. Please contact this office if you have additional questions. 

Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Ofice of Hazardous Materials Safety 

Subpart H of Part 172 

cc: Mr. Ashok Kapoor, DOE 



Department of Energy 
Washington, DC 20585 

JAN 2 8 2008 

Mr. Mr. Edward Mazzullo 
Director of Hazmat Standards 
Office of Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
East Building, E21-330, PHH-23 
1200 New Jersey Avenue, S.E. 
Washington, D.C. 20590-0001 

Dear Mr. Mazzullo: 

We are requesting clarification of the following training requirement found in the 
"Compliance" section of each Special Permit issued by the Department of 
Transportation (DOT): 

Each "Hazmat employee" as defined in 171.8, who performs afunction 
subject to this special permit must receive training on the requirements 
and conditions of this special permit in addition to the training required 
by 1 72.700 through 172.704. 

We understand this required training is considered "function-specific" as cited in 
49 CFR, 172.704(a)(2), and therefore subject to the requirements listed in 49 
CFR, Part 172, Subpart H, Training. We also understand and acknowledge there 
have been many interpretations written by the Office of Hazardous Materials 
Safety (OHMS) stating the employer must determine the training needs of its 
Hazmat employees based upon the employer's requirements and each employee's 
specific job function. However, based upon various comments received during 
DOT compliance reviews within the DOE contractor complex, we are seeking 
clarification on what the minimum training requirement would be for Special 
Permits. Is a graded approach to the training material, method of training and 
testing based on the magnitude of hazard involved, relative importance to safety 
and security, and complexity of functional requirements in the Special Permit 
acceptable? 

Therefore, we seek clarification in the following areas: 

Acceptable Training Method 
What constitutes the minimum requirement for Special Permit training? As stated 
above, it is OHMS opinion that the employer must determine training needs of its 
hazmat employees based upon the employer's requirements and each employee's 
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specz$c job function. DOE contractors employ several methods, including the 
following: 

1. Reading of the Special Permit, and signing a form that documents that action. 
2. Attending a formal briefing, where the requirements and conditions are 

described. 
3. Participating in hands on training where the requirements and conditions of 

the Special Permit are provided. 
4. Attending structured classroom training. 

Are these methods individually acceptable to meet the training requirements for a 
Special Permit? 

Testing 
Once training has been successfully and compliantly administered, must the 
hazardous material employer ensure the hazmat employee is tested by appropriate 
means on the training subjects of the Special Permit? If so, must this testing be a 
written test with a set passlfail score, or can it take the form of a demonstration of 
knowledge or the completion of a peer review when the shipment is prepared for 
transport using the Special Permit? 

Recordkeeping 
Contingent upon the answers above, what is the minimum form of documentation 
required to acknowledge the required trainingltesting has been completed? 
Must the record of training be added to a record of current training in accordance 
with the requirements of 172.704(d), or can it be attached to the shipping file for 
the applicable shipment? 

Initial Training 
May a new hazmat employee, or one that has not been compliantly trained in the 
requirements of the Special Permit, perform the functions required in the Special 
Permit while under the direct supervision of a hazmat employee who has been 
properly trained of the requirements of the Special Permit (as long as Special 
permit training is administered to the new employee within 90 days of 
employment or change in job function)? 

Recurrent Training 
Must the additional training required by the Special Permit be received by the 
applicable hazmat employee at least once every 3 years if the Special Permit is 
utilized for more than that time frame? 

Again, we ask these questions based upon comments received during the DOT 
compliance reviews with the wish to ensure that all hazardous materials 



employees are compliantly and efficiently trained to complete their job functions 
throughout the complex. 

If you need additional information, please contact me at (202) 586-8548, or Mr. 
Ashok Kapoor at (202) 586-8307, e-mail: ashok.kapoor@,hq.doe.gov. 

Sincerely, 

Ella McNeil, Acting fiirector 
Office of Packaging and Transportation 
Office of Environnemental Management 

cc: D. Chung, EM-60 


