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Ref. No. 07-0226 

Dear Mr. Romanin: 

This is in response to your request for clarification of the requirements under the Hazardous 
Materials Regulations (HNIR; 49 CFR Parts 17 1 - 180) pertaining to the verification of 
ownership of a packaging. Specifically, you ask whether the HMR include requirements 
related to establishing ownership of a cylinder. 

Enclosed is a letter of interpretation (Ref. No. 0 1-0074) issued by this office that addresses the 
issue of ownership of a packaging. As stated in the letter, a permission slip from a person 
representing himself as the owner of the packaging is sufficient proof of ownership, provided 
the person who is testing and filling the packaging does not have knowledge or reason to 
believe otherwise. 

You may want to write a letter of authorization or obtain a transfer of ownership letter from 
the seller and present it to the company you wish to test and fill your cylinder. However, if 
the person filling and testing the cylinder is not satisfied, that person may refuse to provide 
the service. 

I hope this information is helpful. Please contact this office if you have further questions. 

Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Ofice of Hazardous Materials Standards 

Enclosure 



Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

INFOCNTR <PHMSA> 
Wednesday, November 28,2007 1 : 13 PM 
Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
FW: Interpretation of ownership in 173.301 paragraph E 

Carolyn, 

Can you put this through as a formal request for interpretation? Thanks. 

Erin 

----- Original Message----- 
From: Dave Romanin [mailto:dave.romanin~promega.com] 
Sent: Wednesday, November 28, 2007 10:47 AM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Subject: Interpretation of ownership in 173.301 paragraph E 

Hi, 

I recently bought an air cylinder at a rummage sale and I am having challenges getting it 
tested and filled. Gas companies are requesting ownership papers. 

I spoke with Mike Stevens about the interpretation of 173.301 paragraph E and he indicated 
that as far as the DOT is concerned, possession is ownership. 

Could you please send me the DOT'S interpretation of ownership of an compressed gas 
cylinder as it applies to this regulation. 

Thank you, 
Dave Romanin 

608-516-5806 
115 Potomac P1 
Oregon, WI 53575 



US. Department 
of Transportation 
Research and 
Speclal Programs 
AdmlniSiKa?i~n 

Mr. David Hosted 
Director, Safety & Compliance 
San Diego Welders Supply 
1 180 N. Marshall Avenue 
El Cajon, CA 92020 

400 Seventh St., S.W. 
Washington, D.C. 20590 

Reference No.: 01-0074 

Dear Mr. Hosted: 

- This is in response to your inquiry for clarification on the provisions for cylinder ownership in 
49 CFR 173.301(b) which reads: "A container charged with compressed gas must not be 
shipped unless charged by or with the consent of the owner of the container." Your questions 
for verifying ownership are paraphrased and answered as follows: 

Q1. How do acquisitions, corporate purchases, take-overs, and mergers affect the process of 
cylinder ownership identification? 

A1 . We recognize that with companies terminating operations, being bought by larger 
companies, changing policy on deposit and consumer purchasing of containers, each 
geographic area and market is a collage of ownership systems. The intent of $ 
173.301@) is to enhance safety by assuring a degree of control over cylinders in a 
person's ownership, particularly, the environment and previous service in which a 
cylinder has been used. Certain cylinder requalification provisions in 9 173.34(e) are 
l i i t ed  to cylinders used exclusively in certain compressed gas service. For example, 8 
173,34(e)(10) permits cylinders in certain specifically named gas services to be given an 
external visual inspection instead of a pressure retest, and paragraph (e)(l 1) pennits 
under certain conditions forcylinders to be retested every 12 years instead of every 5 
years. Cylinder owners can take advantage of these less restrictive provisions provided 
they are knowledgeable of the type of service the cylinders'have been in since the 
cylinders' last periodic requalification. 

42. Who has responsibility for identification - the person filling the cylinder or the person 
who offers the cylinder for filling? 

A2. The filling of a cylinder without the consent of the owner is not in itself a violation of 
8 173.30 1 (b). The violation occurs when the charged cylinder is offered for 
transportation in commerce. Therefore, 8 173.301@) addresses the person who offers 
the charged cylinders for transportation. If the refiller is also the shipper of the 
cylinders, then the question of whether or not the refiller may be held accountable in a 
particular case would depend on the facts of that case. 



The regulations are silent as to how cylinder ownership is established. Section 
173.301(b) also does not prohibit the refill or exchange of cylinders with customers. 
For propane and other commonly used gases, a common acceptable practice is to 
exchange cylinders with customers (users) in place of refilling the customers' own 
cylinders. 

43. Does a letter of authorization presented to the refiller by the person in possession of the 
cylinder constitute "owner consent"? 

A3. A permission slip signed by a person representing himself, and who you reasonably 
believe to be the owner of the cylinder would be sufficient proof under 9 173.301(b) 
that permission to fill the cylinder had been granted. However, you can be held . 

accountable in a given case if you fill and ship a cylinder given to you by a person who 
you know is not the owner of the cylinder, even if that person signs the permission slip. 

I trust this information is helpfil. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 


