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Dear Ms. Marcus: 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) is issuing this letter to 
clarify the applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180) 
to the transportation of check sources used in radiation detection devices. On December 17, 
2006 you sent a letter requesting a policy statement from the Transportation Security 
Administration (TSA) regarding the carriage of radiation detection devices and check sources on 
commercial aircraft. In that letter you described the check sources as tiny quantities of 
radioactive material in the form of sealed sources which are used to check that survey meters are 
working properly. You state that the check sources are so low in activity that they fall under the 
Nuclear Regulatory Commission (NRC) category of exempt material. On January 22, 2007, 
TSA issued a letter responding to your request. We are issuing this letter to clarify the 
applicability of the HMR to the transportation of check sources. The HMR must be considered 
in addition to TSA restrictions when transporting hazardous materials by aircraft. 

Your letter to TSA does not indicate type, quantity, or activity of the radioactive material. 
However, your check source is not subject to the HMR if: (1) the activity concentration in each 
device is below the activity concentration limit for exempt material specified in 9 173.436 for 
the radionuclide; or, (2) the total activity of the consignment (all devices being carried) is less 
than the activity limit for exempt consignment specified in 8 173.436 for the radionuclide. If the 
activity exceeds both of these exempt limits, then the device may be offered for transportation as 
a "Radioactive material, excepted package-limited quantity of material" or "Radioactive 
material, excepted package-instrument" (for a check source carried'in the survey meter) if it 
satisfies the conditions in $ 5  173.42 1 or 173.424, and 3 173.422. Note that the exception 
requires training in accordance with Subpart H of Part 172. In addition, the outside of each 
package must be marked with the UN identification number (LTN2910 or UN2911) when 
transporting radioactive material in accordance with $6 173.421 or 173.424, and 5 173.422. 

It should be noted that the International Civil Aviation Organization's Technical Instructions for 
the Safe Transport of Dangerous Goods (ICAO TI) specifically prohibits passengers fiom 
carrying excepted radioactive materials in the cabin or in checked baggage (see ICAO TI 8; 
1.1.1). Many commercial airlines follow the International Air Transport Association's (IATA) 
Dangerous Goods Regulations which are based on the ICAO TI. Therefore, even in the U.S., 



airlines may choose to prohibit the carriage of excepted radioactive materials in the cabin and 
checked baggage based on these ICAO international regulations or IATA industry standards. 

In addition, a U.S. air operator's ability to carry excepted radioactive materials may also be 
limited by its operations specifications issued by the Federal Aviation Administration (FAA). 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact 
this office. 

Sincerely, 

4"~w& Edward T. Mazzullo 

Director, Office of Hazardous Materials Standards 
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Dec. 17,2006 

Kip Hawley, Director 
Transportation Security Administration 
C/O Contact Office 
601 S. 12th Street 
Arlington, VA 22202 

Dear Director Hawley: 

I am a Medical Officer and the radiation expert for two federal medical emergency response teams under 
the National Disaster Medical System (NDMS). These teams are Disaster Medical Assistance Team 
(DMAT) CA-9 and the Western National Medical Response Team (NMRT). These and other DMATs 
and NMRTs travel to disasters on commercial airline flights. If we travel with radiation detectors, such as 
Geiger-Mueller (G-M) survey meters, we need to also travel with our check sources. These are tiny 
quantities of radioactive material in the form of sealed sources which are used to check that the survey 
meters are working properly. These check sources are so low in activity that they fall under the Nuclear 
Regulatory Commission (NRC) category of exempt material. That is, it is not necessary to have a 
radioactive materials license to purchase, possess, or use these check sources. We need to carry these 
check sources as either personal baggage or checked baggage on any flight and in any airport of the 

, United States and its possessions. Discussion with the Radiologic Health Branch of California and of 
Los Angeles indicated uncertainty and potential problems with taking check sources on commercial 
airplanes. Discussions with two TSA representatives (Renaldo and Teonia) on 12-1 5-06 indicated that at 
present this is not possible. Both suggested calling the airport directors of all the airports involved on a 
trip-by-trip basis and requesting permission in advance (with no guarantee that we will get it). That is 
absolutely unworkable and unacceptable. I therefore request that you issue a blanket written policy 
for radiation safety personnel that states that carrying radiation detection devices and check 
sources as personal or checked luggage is permitted on any airplane and in any airport in the 
United States and its possessions. 

I am sending a copy of this letter to Dr. Dale E. Klein, Chairman of the Nuclear Regulatory Commission. 
Dr. Klein holds a Ph.D. in Nuclear Engineering and will certainly be able to see to it that all your 
questions pertaining to the radiation safety of check sources will be answered. I will also be happy to 
answer any questions you have. I hold a Ph.D. in Radiation Biology and am a physician board-certified 
in Nuclear Medicine. Copies of this letter will also be e-mailed to numerous persons involved in 
radiation protection and emergency medical services. 
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You may contact me at (3 10)277-454 1 or csrnarcus@ucla.edu. My mailing address is 
1877 Cornstock Avenue, Los Angeles, CA 90025-50 14. My FAX is (3 10)552-0028. 

Thank you for your attention and consideration. 

Sincerely, 

Carol S. Marcus, Ph.D., M.D. 
Prof. of Radiation Oncology and of Radiological Sciences, UCLA 

and 
Medical Officer, DMAT CA-9 and Western NMRT 

cc: Dale E. Klein, Ph.D. 
Chairman, Nuclear Regulatory Commission 
1 1555 Rockville Pike 
Rockville, MD 20852 
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A letter to Dr. Carol Marcus 
that may be of interest 

Thank you for your December 17, 2006, letter requesting a policy statement on the carriage of radiation de- 
tection devices and check sources on commercial aircraft. We understand that you have previously inquired 
about this policy through conversations with employees of the Transportation Security Administration (TSA) 
Contact Center, who suggested that leaders of Federal medical emergency response teams make prior arrange- 
ments with airport personnel on a trip-by-trip basis. 

Based on your letter and conversations with my staff, we understand these check source devices to be small 
(coin-sized) objects that c0ntai.n tiny amounts of radioactive material in a sealed enclosure. Further, we 
understand that these check sources are used to help determine the operability of radiation survey meters 
and that the amount of radioactive materials contained therein places the devices into the exempt category of 
Nuclear Regulatory Commission guidelines. 

TSA does not prohibit carriage of the devices described in your letter either a s  part of an individual's accessi- 
ble property (items brought into the cabin of a n  aircraft) or in an individual's checked baggage. These devices 
will be screencd by applying standard screening protocols to include x-ray examination. Oncc a Transporta- 
tion Security Officer determines that the device is not itself, and does not contain, a prohibited item, the device 
will be cleared for travel. For further information on prohibited items, please visit the TSA website at www.tsa. 
gov/travelers/ airtravel. 

In coordination with the Department of Transportation (DOT), TSA screening procedures also address the pro- 
cessing of hazardous materials (HAZMAT) discovered during the screening process. Although DOT regulates 
the transportation of radioactive materials from a safety perspective, the quantity and types of radioactive 
materials in the check sources a s  described in your letter are not subject to DOT restrictions and therefore do 
not trigger TSA HAZMAT-related screening procedures. 

Given the information above, your assistance and response teams need not coordinate with airport or TSA 
officials prior to boarding flights in order to transport these devices aboard commercial aircraft. If you experi- 
ence any difficulty during the screening of these devices, please ask to speak to the Assistant Federal Security 
Director for Screening at that airport. 

We appreciate that you took the time to share your concerns with u s  and hope this information is helpful. 

Sincerely yours, 

Morris McGowan 
Acting Assistant Administrator 
for Security Operations 


