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Ref. No. 07-0 189 

Dear Mr. Wybenga: 

This responds to your October 11,2007 email and follow-up telephone conversations 
requesting clarification of requirements for transport of nonspillable batteries under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 1 7 1 - 1 80). Specifically, you ask 
whether the "NONSPILLABLE" mark on the outside of packaging applies to 
nonspillable batteries shipped separately and also applies to batteries contained in 
equipment. Additionally, you ask whether an "uninterruptible power supply" (UPS) is 
considered "equipment" for purposes of the HMR. 

As a specific condition of the general exception from the requirements of the HMR under 
8 173.159(d), a nonspillable battery (manufactured after September 30, 1995) and the 
outer packaging containing a nonspillable battery must be plainly and durably marked 
"NONSPILLABLE" or "NONSPILLABLE BATTERY." This requirement also applies 
to both a nonspillable battery contained in equipment placed in an outer packaging and a 
nonspillable battery packed with equipment placed in an outer packaging. The marking 
facilitates the easy identification of a nonspillable battery by carriers, reshippers, and 
compliance enforcement personnel to know whether the battery being shipped may be 
offered for transportation or transported under the general exception of 8 173.159(d). For 
a nonspillable battery contained in equipment and transported without outer packaging, 
the marking is not required on the outside of the equipment if the nonspillable battery 
meets the conditions of § 173.159(d). 

We understand a "UPS" to be a device which maintains a continuous supply of electric 
power to equipment, such as a computer or a server. A UPS is typically connected 
between a utility power source and the electronic equipment and provides protection 
against common utility source problems (e.g., power outages, power surges, etc.). There 
are two general UPS systems: a standby UPS and a continuous UPS. A standby UPS 
supplies power to electronic equipment from a utility source until a problem occurs, at 
which point, the UPS switches to its own power source, often a battery. to supply power 
to the equipment. In a continuous UPS, the electronic equipment is always supplied with 



power from the battery housed in the UPS, which is continuously recharged by the utility 
source. A battery housed in either type of UPS system does not power the UPS in the 
same manner as a battery powers an electric wheelchair or a laptop computer. Rather, a 
battery in a UPS is used to supply electric power to separate equipment. Thus, for 
purposes of the HMR, a UPS is essentially a battery and must be transported using a 
proper shipping name that most appropriately describes the battery type housed in the 
UPS. 

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance. 

Sincerely, - 
fi&J TW&) 
Edward T. Mazzullo 
Director, Ofice of Hazardous Materials Standards 
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Sent: Thursday, September 27, 2007 1 : 1 1  PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Cc: DerKinderen, Dirk <PHMSA> 

Subject: FW: Classification of UN 2800 non-spillable batteries contained in eqiupment 

: Frits Wybenga [mailto:fwybenga@dgac.org] 
Sent: Thursday, September 27, 2007 11:40 AM 
To: Gale, John <PHMSA> 
Subject: Classification of UN 2800 non-spillable batteries contained in eqiupment 

John - I have been discussing battery issues with one of our members who based on the attention PHMSA has 
been placing on batteries of late is doing a comprehensive review of the applicable requirements and their 
transport practices. 

Regarding nonspillable batteries. Is the requirement to mark "Nonspillable" on the outside of the package 
restricted to batteries shipped separately or does it also apply to batteries in equipment? It has always 
been assumed to just apply to batteries transported separately but now that we have all this language for 
lithium batteries covering in equipment and with equipment etc this interpretation is somewhat called into 
question. Placing the words "nonspillable" on the outside of a 2000 pound package with only one battery 
inside would be a bit of a nonsense. I note that interp letter 98-0228 says something to the effect 
that 173.159(d) does not apply to a described situation of a battery installed in equipment. That 
would support the notion that 173.159 only applies to batteries packed separately. 

2. Universal Power Systems. Since UPSs include extensive electronics to monitor power activity 
they regard them as equipment. Do you agree? 

Thanks - Frits 


