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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Trans?:ortation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

DEC 2 0 2007

Ms. Mary Van Home Ref. No. 07-0186
Manager

SPT Technology, Inc.

1008 North Fifth Street

Minneapolis, MN 55411-4302

Dear Ms. Van Horne:

This responds to your letter requesting confirmation of your understanding of the
requirements for consumer commodities under the Hazardous Materials Regulations (HMR;
49 CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows:

Q1. Our company places 4 one-gallon inner receptacles that contain “Resin Solution, 3,
UN1866, II1” into a strong outer packaging. The gross mass of the completed package is
approximately 40 lbs. Is our package eligible for reclassification to “ORM-D"’ and renamed
“Consumer commodity”?

Al. If your company’s product meets the definition of a consumer commodity as specified
in § 171.8 and is packaged in accordance with the requirements specified in

§ 173.150(b), the answer is yes. If it does not, your company’s product may not be renamed
and reclassed as “Consumer commodity, ORM-D.”

Q2. Are ORM-D materials subject to the placarding requirements of the HMR?
A2. No. See § 172.500(b)(2).

Q3. Our company prepares “Polyester resin kits, 3, UN3269, III” for shipment. The kits
contain inner receptacles of a Class 3, Packing Group III, flammable liquid each not
exceeding a net capacity of 5 liters and a Type D solid organic peroxide contained in inner
receptacles each not exceeding a net capacity of 500 grams. The gross mass of the
completed package does not exceed 30 kilograms. Is our package eligible for
reclassification to “ORM-D” and renamed “Consumer commodity”?

A3. If your kit meets the definition of a consumer commodity as specified in § 171.8 and is
packaged in accordance with the requirements specified in § 172.102(c)(1) Special
Provisions 40 and 149 and § 173.152(b), the answer is yes. Ifit does not, your company’s

product may not be renamed and reclassed as “Consumer commodity,
ORM-D.”



Q4. Our company intends to offer “Organic peroxide type D, solid, 5.2, UN3106, II” for
transportation. Is this material eligible for reclassification to “ORM-D” and renamed
“Consumer commodity”?

A4. If your material meets the definition of a consumer commodity as specified in

§ 171.8 and is packaged in accordance with the requirements specified in § 173.152(b), the
answer is yes. If it does not, your material may not be renamed and reclassed as “Consumer
commodity, ORM-D.”

Q5. Are there differences in quantity allowed per inner receptacle when packaging
“Organic peroxide type D, solid, 5.2, UN3106, II” either on its own or in a polyester resin
kit under the limited quantity and consumer commodity exceptions in § 173.152?

A5. No. See § 173.152(b)(3)(i) and (b)(4)(i).
I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

WA

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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September 21, 2007

Department of Regulations relating to transportation
Director of the office of Hazardous Standards

Mr. Edward Mazzullo,

T am writing this letter for correct interpretation. | would like to make sure I understand,
and properly ship the following three commodities, as ORM-D.

May I receive confirmation that I am shipping my commodities correctly as ORM-
D?

1. Resin Solution
UN 1866
(/\ T Class 3
P Packing group 1T
EMS: F-E, S-E
ERS: 127
: Flash point 23C
[ currently ship this commodity as ORM-D.
Four individual gallons (less than SL each jug) AKA inner packing
Over-packed, in a 275 burst test box, inserted into a 350 burst test box AK4 ourer
package. The gross box weigh of this over pack outer box is approximately 40 pounds.
My understanding is that I may ship up to 66 pounds gross per box (4XKA4 outer package)
before the box will need to be reclassified as Hazardous. Do | understand correctly?

If I pack the (forty pound outer package) box on a pallet, 1 understand the packing
exceptions to read that I may place up to 25 boxes equaling 1000 pounds on the pallet
before it will be necessary to placarded and change from ORM-D to hazardous. Is my
understanding correct?
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2. Polyester Resin Kit
UN3269
Class 3
Packing group IIl
EMS: F-E, S-E
ERS: 127
Flash point 23C

Please confirm my understanding that [ may ship this commodity as ORM-D per
Special provision 172,102, 40 stating:
¢ The kit, consist of two components:
o We ship base material of class 3 and an activator (organic peroxide) type
D, solid. Of which, the quantity may not exceed 500 g (1 pound).

Subchapter 149: The maximum net for inner pack (inner pack is container holding the
base material, polyester resin) may be increased to SL or 1.3 gallon.

Packing exceptions 173.152:
Hazardous materials may be transported as a limited quantity.
May NOT exceed 30kg (66pounds) gross, per outer pack
Type D organic peroxides, inner pack may not exceed 500 g (17.6402).

I need confirmation that 1 am correctly shipping this Polyester Resin Kit as ORM-D
) Onc strong outer box containing four inner pack of base material (polyester resin)
L Insidc the same strong outer box, 1 pack 88 gram plastic bag of Organic Peroxide,

Type D, Solid per gallon of polyester resin, (320 grams total). However, I may pack
up to 500 grams if required,  , -
Y A
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3. Organic Peroxide type D, Solid
UN3106
Class 5.2
Packing group II
EMS: F-J, 8-R
ERG: 145
Flash point N/A

Please confirm my understanding that I may ship this commodity as ORM-D per

ixception 173,152,
2 Organic peroxide type D may not exceed 500 g (17.640z) per package. When
(g included in a Polyester Resin kits.

@ Organic peroxide type D may not exceed .5 kg or 1.1 pound when shipping by its
self.

Mary Van Horne, Manager

1008 North Fifth Street, Minneapolis MN 55411-4302 USA
Vi 800-443-1827 - T: 1.612.332- (880 - F: 1-612 332 7991 Emall: anicsdRapt-tech.com Website: WWW.apt-tech.cnm

P.373



