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Dear Mr. Tanner: 

This is in response to your September 19,2007 letter regarding transportation of lithium batteries 
for disposal or recycling under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 - 
180) as amended in Docket HM-224C and HM-224E, published August 9,2007 (72 FR 44929). 
According to your letter your facility is classified as a "small quantity handler" under the 
Environmental Protection Agency (EPA) regulations. Your questions are paraphrased and 
answered as follows: 

Q1. May our customers ship lithium batteries to our facility for the purpose of recycling in 
accordance with the exception in 5 173.185(d)? 

Al. Yes. As amended in Docket HM-224C and HM-224E, cells and batteries shipped for 
disposal to a permitted storage facility and disposal site for the purpose of recycling 
may be shipped under the exception in 5 1 73.1 85(d). 

42. May our customers ship lithium batteries to our facility for the purpose of disposal in 
accordance with the exception in 5 173.185(d)? 

A2. The exception in 5 1 73.185(d) does not apply when your customers ship batteries to your 
facility for disposal unless you are operating a permitted storage facility and disposal site. 
However, if your company meets all the criteria to qualify as a permitted storage facility 
and disposal site and you voluntarily comply will all requirement applicable to a 
permitted storage facility and disposal site, your customers may ship in accordance with 
the exception in 5 173.185(d). 

I hope this information is helpful. If you have hrther questions, please do not hesitate to contact 
this office. 

Sincerely, 

/ Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



September 19,2007 

-Pol l ack  
5 173 - 185 

SOUTHWEST ELECTRONIC ENERGY GROUP 

Li +t~ i - W e  rips 

Dear Mr. Mazullo, 

In January 2007 you responded to a letter from us, reference number 06-0275. In our letter we requested 
clarification on 49CFR, 173.185 paragraph (h) motor vehicle only, for this question: 

Could our customers ship lithium battery disposal packs (UN3090, class 9, PGII) to us per 
regulation 49CFR, 173.185 (h) (1) & (2). 

Your response was that exception 173.1851Q does not apply when our customers offer shipment 
of batteries to our facility unless we are operating a permitted storage facility and disposal site. 

The new exemption of final rules 173.185(d) states: 
"(d) Cells and batteries, for disposal or recycling. A lithium cell or battery offered for 
transportation or &amported by motor vehicle to a permitted storage facility, disposal site or for 
purpom of recycling is excepted from the specrfication packaging requirements of paragraph (a) 
(4) of this section and the requirements of paragraphs (a) (1) and (a) (6) of this section when 
protected against short circuit and packed in a strong outer packaging conforming to the 
requirements of Sec. Sec. 173.24 and 173.24a." 

Today our question is: 
In light of the new regulation stated above, could our customers now ship their depleted batteries 
to us if we then forward the packs on for the purposes of recycling? 

Additionally, could you clanfy the definition of a permitted storage facility as referenced in 49CFR, 
173.185 paragraph (h)? 

We want to offer a service to our customers which allow them to send their lithium disposal 
batteries to our facility for the purposes of recycling. We have spoken with the EPA and 
understand that if we deem our company as a small quantity handler of universal waste, then we 
can accumulate batteries up to 5,000 kg or 11,0001bs at any given time without being a permitted 
storage facility. 

Our questions are: 
1) given the above scenario, will it be OK to allow our customers to send their disposal waste 

lithium batteries to us and have us store them until we contact a permitted storage and 
recycling company to pick the batteries up from us? 

2) Is our interpretation of the small quantity handler of universal waste being applied correctly in 
this application? Or 

3) Are we required to be a permitted storage facility in order to store our customers disposal 
waste lithium batteries at our location, even if we do not exceed the 11,0001bs limit for a 
small quantity handler of universal waste? 

4) If you feel we would need to be a permitted storage facility to offer this service to our 
customers, could you please direct us to the appropriate contact to help us facilitate the 
process? 

Thank you for your assistance in clanfylng these questions. If you have any questions or need 
clarifications, please do not hesitate to contact me at 28 1-240-4000. 

T d c  Manager 
Southwest Electronic Energy Corp. 
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