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Dear Messrs. Barkley and Cook:

This is in response to your letter dated March 7, 2007, concerning requirements in
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) for the transportation
of an internal navigation unit containing two single cell lithium-thionyl chloride (Li-
SOCL,;) batteries. According to the information provided with your letter, each internal
navigation unit contains two single cell primary Li-SOCL; batteries and each cell/battery
has a lithium content of approximately 1.7 grams. In your letter you specifically request
clarification concerning whether these batteries are subject to the requirements of
§ 173.185(b) or (c).

Based on the information provided with your letter, an internal navigation unit
containing primary lithium batteries with a lithium content of 1.7 grams per cell is subject
to the requirements of § 173.185(c). The internal navigation unit may be offered for
transportation by passenger aircraft in accordance with the requirements of § 172.102,
Special Provision A102.

You may be interested to know that, on August 9, 2007 we published a final rule on
the transportation of lithium batteries. This final rule eliminated the hazard communication
and packaging exception provided in § 173.185(c). Until October 1, 2008, the internal
navigation unit containing the two primary lithium batteries described in your letter is
excepted from most HMR requirements provided it complies with the requirements of
§ 172.102, Special Provision 190. However, the provisions that allow primary lithium
batteries of this size packed with or contained in equipment to be offered and transported
aboard passenger aircraft has been retained in § 172.102, Special Provision A101.

After October 1, 2008, the internal navigation unit containing the two primary
lithium batteries described in your letter must be shipped as a Class 9 material and conform
to the provisions of § 172.102, Special Provision A101 and § 173.185 when offered and
transported by aircraft or vessel. For transportation by highway or rail, the internal
navigation unit containing the two primary lithium batteries described in your letter would
be excepted from most HMR requirements when transported in accordance with § 172.102,
Special Provision 189.
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Please refer to our website at http://hazmat.dot.gov under the Rules and Regulations
icon, in the rulemaking and Federal Register Notices section.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional
assistance.

Sincerely,

John e
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Mr. Mazzullo,

The impetus of my question is related to the proper classification and
shipping of an Inertial Navigation Unit (INU). The INU contains two
(LSH14) lithium batteries; each battery has a lithium content of
approximately 1.7 grams. | have attached the specification sheet for
the Lithium battery to help illustrate what we are trying to correctly
classify and ship.

Per the 49CFR, §172.102 Special Provision, A102 A primary (non-
rechargeable) lithium battery or cell contained in equipment is
forbidden for transport aboard a passenger carrying aircraft unless:

a. The battery or cell complies with the requirements and limitations of
§ 173.185 (b) (1), (b) (2), (b) (3), (b) (4) and (b) (6) or § 173.185(c) (1),
(c) (2), (c) (3) and (c) (5) of this subchapter;

Because §173.185 "b" and "c¢" have different maximum allowable limits
and the word "or" is used between them, there seems to be some
ambiguity or in this case confusion as to which requirements do we
comply with? 173.185 (b) (1), (b) (2), (b) (3), (b) (4) and (b) (6) or §
173.185(c) (1), (c) (2), (¢) (3) and (c) (5)?

While a verbal response would be very much appreciated, it would not
be easily documented for historical purposes. Please provide a formal
response to this inquire.

[“'i c“«}Aﬂ,/é}/;}

\ Robert G.Bark ley /o
Quality Systems Specialist 3
C-17 Field Services C-17 Field Services
P.O. Box 4489 P.O. Box 4489
Charleston AFB, SC Charleston AFB, SC




