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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Wastington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration

JUL 26 2006

Paul H. Brinton, MT (ASCP) Reference No. 06-0131
Vice President, Transportation

ARUP Laboratories

500 Chipeta Way

Salt Lake City, UT 84108-1221

Dear Mr. Brinton:

This is in response to your June 2, 2006 e-mail to Mr. Edward Mazzullo, Director, Office
of Hazardous Materials Standards, and telephone conversation with a member of my staff
asking why when transported by aircraft up to 2.0 kg (4.4 pounds) of “Carbon dioxide,
solid, 9, UN 1845, PG III ” (Dry ice) is permitted per person in carry-on baggage but up to
2.3 kg (5.07 pounds) of the material is permitted per person in checked baggage under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

You are correct that the quantity of dry ice permitted in carry-on baggage and the quantity
permitted in checked baggage should be the same. We intend to address the problem in an

upcoming rulemaking.

You also asked how much dry ice may be used to refrigerate medical specimens without
additional paperwork or shipping papers. Dry ice is not regulated when transported by
highway or rail. In accordance with § 173.217 of the HMR, for air transportation, for each
shipment exceeding 2.3 kg (5.07 pounds) per package, advance arrangements must be
made with the air carrier. No more than 200 kg (441 pounds) of dry ice may be
transported in any one cargo compartment or bin on any aircraft except by special
arrangement with the air carrier. Dry ice is excepted from shipping paper and certification
requirements provided the requirements in § 173.217 are met and the package is marked
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"Carbon Dioxide, Solid" or "Dry Ice" and marked with an indication that the material
being refrigerated is used for diagnostic or treatment purposes.

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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From: Brinton, Paul [mailto:pbrinton@aruplab.com]

Sent: Friday, June 02, 2006 5:44 PM DL -H13 /

To: Mazzullo, Ed <PHMSA>

Subject: Dry Ice Shipments

Ed, perhaps you or someone in your organization can help me. Information |
have received indicates that up to 2.0 kg of dry ice may be included in carry on
luggage, but up to 2.3 kg may be included in Checked bags. Is there some logic
to that differentiation ? Some airlines are using the difference and claiming a
need to simplify their training to only allow 2.0 kg for either type of transport.

That is creating a serious problem for us in the laboratory business, since there is
a significant difference in the length of time 2.3 kg takes to sublime versus 2.0

kg. Also, can you tell me how much dry ice may be used for the refrigeration of
medical specimens without additional paperwork or shipping papers. Thank you.

Paul H. Brinton, MT (ASCP)
Vice President, Transportation
ARUP Laboratories

500 Chipeta Way

Salt Lake City, Utah 84108-1221

(800)242-2787 Ext. 5136
Cell: (801)231-4161

The information transmitted by this e-mail and any included
attachments are from ARUP Laboratories and are intended only for the
recipient. The information contained in this message is confidential
and may constitute inside or non-public information under
international, federal, or state securities laws, or protected health
information and is intended only for the use of the recipient.
Unauthorized forwarding, printing, copying, distributing, or use of
such information is strictly prohibited and may be unlawful. If you

are not the intended recipient, please promptly delete this e-mail

and notify the sender of the delivery error or you may call ARUP
Laboratories Compliance Hot Line in Sait Lake City, Utah USA at (+1
(800) 522-2787 ext. 2100



