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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

JUN 30 2006

Ms. Linda M. Bartram Ref. No.: 06-0125
DGSA, Shipping Manager

Nazdar Limited

7 Barton Road

Heaton Mersey Industrial Estate

Stockport SK4 3EG, Cheshire, England

Dear Ms. Bartram:

This is in response to your letter requesting clarification of the requirements contained in
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, your
questions address the HMR requirements applicable to air shipments of aerosols arriving
in the United States from foreign origins. Your questions are paraphrased and answered as

follows:

Q1) May you export limited quantities of aerosols to the United States if the shipment
conforms to the International Civil Aviation Organization (ICAO) Technical
Instructions for the Transport of Dangerous Goods by Air (Technical Instructions)
including the use of IP-7 and IP-7A inner packagings prescribed under Packing
Instructions 203 and Y203?

Al) Provided hazardous materials are transported in accordance with the provisions in
§ 171.11, the HMR authorize the use of the ICAO Technical Instructions for the
transportation of hazardous materials by aircraft and by motor vehicle either before
or after being transported by aircraft. Therefore, aerocats that conform to both the
ICAO Technical Instructions and § 171.11, including the provisions in
§ 171.11(d)(14) requiring aerosols to meet the definition of an “aerosol” in § 171.8
and be in a metal packaging if the package exceeds 7.22 cubic inches, may be
shipped to the United States and then transported by motor vehicle to their final
destination.

Q2) Do we need a certificate to prove the packagings are appropriate, or is it sufficient
to simply pack the cans in a UN approved box?

A2) If you choose to ship using the ICAO Technical Instructions then you must follow
the requirements in those regulations, unless otherwise provided in § 171.11.
Therefore, you must package the aerosols as provided in the ICAO Techn:cal
Instructions under Packing Instruction 203, Y203, or 910, as applicable. In
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Q3)

A3)

Q4)

Ad)

addition, package certifications required by the ICAO Technical Instructions such
as the UN test report, UN markings on a packaging, or a signed declaration on the
dangerous goods transport document would apply.

Would there be a problem distributing the IP-7 cans within the United States?

Under § 171.11, a hazardous material may be transported by aircraft, and by motor
vehicle either before or after being transported by aircraft, if the transportation
conforms to the ICAO Technical Instructions. However, if you choose to re-offer
the aerosols for transportation by highway after they have already reached their
final destination, then the IP-7/IP-7A cans, depending on pressure, may not
conform to the HMR requirements. For domestic transportation aerosols must
conform to the requirements contained in § 173.306(a)(3).

Are IP-7/IP-7A inner packagings the same as Specification DOT 2P/2Q
packagings?

Specification DOT 2P and DOT 2Q containers are DOT specification packagings.
Though they are similar to IP-7 and IP-7A inner packagings, they are not the same
as or interchangeable with IP-7 and IP-7A inner packagings.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Sincere /‘7,
ely,

sy
John A. Gale
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Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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7 BARTON ROAD
HEATON MERSEY INDUSTRIAL ESTATE
STOCKPORT SK4 3EG, CHESHIRE, ENGLAND PQ (’/ka‘ 9(?
TELE: 0161 442 2111..FAX: 0161 442 2001 5
E:MAIL: lbartram@nazdar.com
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HAZARDOUS SHIPMENT TO USA

Hi, I have accessed the information | require from your website, bul could you just clarify something for me.

UN1950 - Aerosols, flammable

On the website information there are 2 specifications 2P and 2Q, do these relate to IATA/ICAO standards IP7 and IP7A? |
have been totally confusing myself trying to convert the measurements in inches to millimetres. The JATA book states a
requiremem for IP7 at 0.18mm (0.007ins) & IP7A cans with a 0,2mm thickness (0.008ins).

The aerosols cans that we have are produced to IP7 standards, 0.19 mm thickness cans and pressure tested at 55 Deg C
- 7.38 bar (107psi) and we need to be sure that we can export them to the USA without problem.

1. Can we use these cans for airfreight shipments using both Y203 and 203 or will we need {o obtain special cans
for the US markel and if so what specifications and markings are required in order to meet the USA standards?

2. Or, if the cans we have are acceptable, do we need a certificate to prove the test requirements, or do we need to
simply pack the cans in a UN approved box if the Limited Quantity packaging is not acceptable?

3. Would there be any problem with distribution within the USA of the IP7 cans presently in stcck.
1t would be much appreciated if you could assist me in this query.
Regards,

Linda M Bartram
{DGSA, Shipping Manager)
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