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U.S. Department
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety JUN 30 2006
Administration

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

Mr. Eugene J. Secor Ref. No. 06-0072
HB Fuller Company

2710 Bellingham Drive, Suite 100

Troy, Michigan 48083

Dear Mr. Secor:

This is in response to your letter requesting clarification of the limited quantity

exceptions under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask us to confirm your understanding that a shipment of limited quantity
hazardous materials is excepted from the labeling requirements, and from the placarding
requirements when the shipment exceeds 1,001 pounds. You ask whether you would be
in violation of the HMR if you placarded such a shipment. You also ask whether the
driver of such a shipment or other shipments not subject to the placarding requirements
requires a hazmat endorsement on the commercial drivers license (CDL).

With respect to the labeling and placarding requirements, your understanding of the
HMR is correct. Under § 172.500(b)(3), shipments of limited quantities of hazardous
materials are not required to be labeled or placarded. The exception from placarding
includes a shipment of limited quantities that exceeds 1,001 pounds aggregate gross
weight. In addition, packagings containing limited quantities are not included when
determining the aggregate gross weight of other hazardous materials (see Placarding
Table 2 in § 172.504). In response to your question asking whether it would be a
violation of the HMR to placard such a shipment, the answer is no. Section 1722.502(c)
states that placards may be displayed for a shipment that does not require placarding
provided the placarding conforms to the requirements in Subpart F of Part 172.

Questions regarding current requirements for hazmat endorsements on CDLs should be
directed to the Federal Motor Carrier Safety Administration (FMSCA), Office of Motor
Carrier Safety, 400 7t St., S.W., Washington, D.C. 20590, or telephone 202/366-6121.
FMCSA issues the regulations that require a driver who transports hazardous material
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shipments to obtain a hazmat endorsement on a CDL. However, the requirement for a
hazmat endorsement applies only to shipments for which a placard is required under the
HMR.

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional
questions.

Sincerely,
Hollr < 1

Hattie L. Mitcheil
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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February 21, 2006

Pipeline and Hazardous Materials Administration
400 Seventh Street, S.W.

Room 8410

Washington, D.C.20590

Gentlemen:
We have two questions that are somewhat peripherally related.

1) Often we have carriers, including rail carriers, that demand
placards when we have a shipment of Limited Quantity
commodities that exceed the 1001 gross pound threshaold
indicated on the Table 2 placarding chart. It seems these
carriers or their drivers are totally unaware of the exce:.'ion
given at 172.500(b)(3) and reiterated under the limited quantity
exception for the given commodity (in this case 173.154 for
Cortosives, nos). A recent example of this is illustrated on the
attached BL where the shipment was refused even though the
BL indicated Limited Quantity. Packaging is a 1H2 outer with
appropriate inner receptacles to create a combination package.
Since 173.154 also excepts us from labeling, there are no
hazard labels on the outer package but the PSN and ID number
are included as required by the regulations.

Is there an existing interpretation that covers this specific
subject? If not, could we get a letter stating that the abcve is
true and correct? Even though the combination packages do
not have hazard labels, would we be in violaticn if we offered
placards?

2) Although we are not required to check driver's CDL for the
hazmat endorsement, is there ever a case when the driver can



. pick up a hazmat shipment w/o the hazmat endorsement
such as non-placardable quantities? Would Paragraph 391.62
of FMSCA regulations provide an Exemption to the hazardous
material endorsement rule?

Thanklng you in advance for attentlon to th|s matter.

sy ’" G J %@(f\
Eugene J. Secor -
EHS/Transportation Specialist

HB Fuller Company

2710 Bellingham Drive, Suite 100
Troy, Michigan 48083

Phone: 248-526-4783

FAX: 248-585-3699

e-mail: gene.secor@hbfuller.com

File: DOT/letters to Dept/Placarding & CDL Hazmat Endorsement
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STRAIGHT BILL.OF LADING
NOT NEGOTIABLE

Emergency Contact

Chemtrec 1-800-424-9300 Order / B/L Nao.:
0341205/B3969833
Specialty Construction Brands, Inc. TEC INCORPORATED
SHIPPER: 315 South Hicks Road : SHIPPED TQ: 1913 NORTHWEST 60TH LAME
Palatine, IL 60067-6972 GAINESVILLE, FL 31653
Shipment Date 02/16/0§ Contact Name, Comtact Phone Number___ 352 372 3931

FaR TERMS

BHIBVIA CUESTOMERND.:

02006686 LH-021608-G01

-CUSTOMER RD. NO.

IG & T CORP OR SHIPPING PT, FRT PREPAID

/ D IGHT (SUB. .
NO. OF PKGS | TYPE OF PACKAGES]  HM PARTICULARS OF THE GOODS, MARKS AND EXCERTIONS WEIGHT SUBL TOCORRY | it i for Ui St .

Subjecl 1o Séeliam 7 of conditions of spplicable bill of liding, if
this ah prtent 1% 90 be delivered 1o the conggnee Withoat

1071 PCS ITEM #4620 SUB 5 CLASS 60 ADHESIVES NOI, 37650 LB ;:::‘::;:““‘*W!ig,ﬂmt)w<wﬁ5nafohnlluimrh-,follqwins
: IN INNER CONT. O/T COLLAPSIBLE TUBES OR e sl ol nck mahe detivery of h hipacnt ithoat
GLASS, IM BOXES; IN BULK IN BAGS, BOXES, puyment of freigghe and sl other lawful charges.

CRATES, DRUMS _PAILS OR TOTES.
B e —
i {Slgnature of Canslgnor)

72 pcs X CORROSIVE LIQUIDS, N.G.S. (DIETHYLENE~ 2825 LB ”f’mgg are tobe prepald, wrile or stamp here, Yo be
TRIAMINE, TETRAETHYLENEPENTAMINE), To bc Prepaid
8, UN1760, II, LIMITED QUANTITY Ty :
ITEM #156240 CLASS 60, PLASTIC MATERIALS B Advamant
QTHER THAN EXPANDED, LIQUID, NOI, O/T 5 thw: Ahipracnst moviol betwoam W poctt by wated the law

requires that ther bill of Inding ahall atate whether it in “canlec’s

or ghipper's weaight,
) p NOTH-Where dhe sate 1z dependent on volue, shippers are
Tequlied (0 3rawe specifically In weiting the agreed or docland

5 (9\ ? P\ \/‘: vaulut of U pravpyrty.

ITEM 46030, IN BOXES, CRATES, DRUMS OR
PACKAGES 2440, 2445, 2516 OR 2521.

T w. 1 70rel o dnslared vatuw of the property ix hareby
spacllically statted by the zhipper to be not exceeding:

| SN
Shippers Wmnprlnt in lteu of stamp, not a port of bill of
. ladtagapp. by the bt Ci dost
e Thid iz to cerlily that the bove named nsnterials oie
P proparly dasslfied, dewribed, packaged, marked and ladeled
ind dre in progace eondilian for r ing 10 e
pplinsl datiena of the Deg of T

{3

1142 y 40278 LE 1Th fibruboxnl wkad for this why mim:' h

4SUBTOTAL SUBTOTAL > ApCEiNEationa Wt forth i the bes muers cortitate ;:e:m:n,
and o ll uéh.w wquinmmenta of Cannolldatad Prudght
Fiacards provided. Chtificstion,,

Misanes"OST CALL ¥ERRS BEFORE DELIVERY KT 752 . |
A 392 3931 LESS THAN TRUCKLOAD ORDERS WILL o # A )pallets
BE COMBINED FOR FULL TRUCKLOAD BY TEC " ‘2’
pp IC ) L‘)[ Said .
Protect from freezing & J “ald to contain
PROTECT FROM FREEZING /4«&‘ { )pieces
# Total weight

S —————————————
SHIPPER: TEC DATE: : SEAL NO.:
Per: ROUTE:
CARRIER: Car/Vehicle No.:

THIS BILL OF LADING IS TO BE SIGNED BY THE SHIPPER ANID CARRIER. ALL DRIVERS ARE
Per: RESPONSIBLE TO 5SIGN FOR THE NUMBER DF PACKAGGES RETEIVED ON THIS BILL.

Recuived at the point of origin on the date zpedfied, from the congignor menﬁ»:fned Mre‘mz the property herein daecdbe‘d, in spparent };ood orcler, except as. notea] (gontepis and conditions of contents
of packagg unknown) marked, conslgned and destined as indicated belaw, which the eatrier agrees to carry md to d.chvpr ta the consignee at thc.r-md de;nn_numn, if on its own authorized route or
otherwise to qause ta be qarricd by another carmier on the route to zaid degtination, subject to the rates and ch:,-.cﬁ,:,—.mon in effect on the date of shipment. It ix matually agreed, as to each carrier of all
or ey of the goods over all e sny portion of the route 10 destination, and as to each party of any tne interested i all or any of the §°°d5' it every servlee to e perlormed hereunder shall be subjec
ta alk the conditions nat prohibited by law, whether printed or writen, including eonditions on back hureof, which are hereby agreed by the consignor and accepted for himself and his assigne.

Send Prepaid Preight Bill To:
H.B. Fuller Company

C/O Menlo Worldwide Logistics
PO Box 5159

Portland, OR 97208

24 HOUR MEDICAL NTUMBER: 1-888-853-17¢

FORM NO- 24¢



