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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation AUG 29 xg Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Greg McRae Ref. No. 06-0020
Engineering and
Technical Director
Trinity Industries, Inc.
P.0O. Box 56887
2525 Stemmons Freeway
Dallas, TX 75356

Dear Mr. McRae:

This responds to your letter regarding the repair of MC 331
cargo tanks under the Hazardous Materials Regulations (HMR;
49 CFR Parts 171-180). I apologize for the delay in
responding and for any inconvenience it may have caused.
Specifically, you inquire whether a dye penetrant
examination is an acceptable alternative to a radiographed
examination. Your questions are paraphrased and answered
below.

Ql. 1Is a dye penetrant (liquid penetrant, PT) examination
of a welded joint containing a backing bar in the shell or
hemispherical head of an MC 331 cargo tank an acceptable
alternative to Radiographic (RT) examination of a full
penetration weld?

Al. No. The basis for this determination is the original
construction requirements for an MC 331 cargo tank under

§ 178.337-1. This section mandates that the design,
construction and certification of an MC 331 cargo tank be
in accordance with the ASME Code which in turn requires
radiographic examination of this type of weld. See ASME
Section VIII, Div 1, Part UW-11; UW-12: Table UW-12.
Further, because this action is considered a repair, the
requirements for such a repair are mandated by

§ 180.413 and the National Board Inspection Code (NBIC).
See NBIC RC 1090 and RD 2060. NBIC requires welding to be
performed in accordance with the original code of
construction, that is, if the original pressure vessel
received an RT examination, the repaired pressure vessel
would also need an RT examination. Any deviation from this
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requirement would be subject to the approval of the
Inspector. Additional guidance is provided in RD 1020,
which allows for welding methods as alternatives to post-
weld heat treatment. In addition, this guidance specifies
that if it is not practical to RT the weld, a successful
(defect free) PT examination must be conducted and the
maximum allowable working pressure (MAWP) of the pressure
vessel must be re-evaluated by the jurisdiction.

Q2. 1If a repaired MC 331 cargo tank was fully radiographed
when originally constructed and the repair weld is not
radiographed, should the MAWP of the cargo tank be reduced
based on lower joint efficiency?

A2. Yes, provided prior agreement is obtained from all
parties involved. See reasoning in Al above.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if
we cam be of further assistance.

Sincerel

———
Hattie L. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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January 26", 2006

Office of Hazardous Material Safety

Research and Special Programs Administrator
Attn: DHM-10,

U.S. Department of Transportation

400 7™ Street SW

Washington, DC 20509-0001

Re: Title 49 CFR, Part 180. 407
Request for Interpretation

Background:

When making internal repairs to an MC-331 Cargo Tank constructed without a
manway, the process for making such repairs involves cutting an access
opening, in either, the shell or hemispherical head. After internal repairs are
completed a backing bar is welded to the inside the cargo tank and the access
opening plate welded in place, followed by dye penetrant examination of the
weld.

Question 1:
Is Dye Penetrant examination of the weld surface an acceptable alternative for
Radiographic examination inspection of a full penetration weld?

Question 2:

If, in the original cargo tank design and construction, the cargo tank is fully
radiographed and stamped in accordance with ASME code requirements, should
a non radiographed repair weld cause the MAWP to be reduced accordingly for a
cargo tank with a lower joint efficiency.

Respectively,
Greg McRae

Engineering and Technical Director
Trinity Industries Inc.

P.O. Box 568887 75356-8887
2525 Stemmons Freeway, Dallas Tx. 75356



