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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

JAN 17 2006

Mr. George A. Kerchner Ref. No. 05-0312
Wiley Rein & Fielding LLP

1776 K Street NW

Washington, DC 20006

Dear Mr. Kerchner:

This responds to your letter of November 30, 2005, requesting clarification of the placarding
requirements in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask if a shipper who offers a carrier a shipment consisting of excepted
nonspillable lead acid batteries, Batteries, wet filled with acid, 8 UN2794 PG III and Battery
fluid, acid, 8, UN2796, PG II must consider the weight of the excepted nonspillable batteries
when determining the aggregate gross weight of Table 2 materials on the vehicle under
§172.504(c) of the HMR?

The answer is no. Hazardous materials listed in Table 2 in § 172.504(e) of the HMR that do not
require placards are not included in the aggregate gross weight used for placarding
determinations. .

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,

" Gale
ef, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Plpehne and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation
400 7" Street, SW

November 30, 2005

- Mr, Edward Mazzullo

Re: Request for Interpretation on Placarding Shipments of NOnsp'i‘llablé-j'. R
Batteries, Batteries, Wet, Filled with Acxd(UN 79.4), and Battery Fluid, -
Acxd(UN2796) S

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing for a clarification on the placardmg reqmrcments for a sh1pper
who offers a shipment consisting of the following materials: .

1. ‘Nonspillable lead acid batteries that are excepted from regulauon o
pursuant to 49 CFR 173.159(d);

2. Batteries, wet, filled with acid (UN2794) -
'Corrosive hazardous material; and

3.  Battery ﬂuzd actd (UN2796) — Offered as a Class 8 Corrosxve hazardous
material. . ,

Offered asa Class, 8

It is a very common piactice for'a battery manufacturer or dxstrxbutor to ©
offer a carrier such as Yellow Freight or Roadway a single. shipment cons1stmg of
Battery fluid, acid (UN2796), Batteries, wet, filled with dcid (UN2794), and . .
nonspillable lead acid batteries. The UN2794 and UN2796 materials are packaged o
and offered as fully regulated Class 8 Corrosive hazardous materials butthe ‘
nonspillable batteries are packaged and offered pursuant to the excepnon found at

49 CFR 173.159(d).

As you know, 49 CFR § 172. 504(0) provides an exceptlon from placardmg RS
requirements if the aggregate gross weight of certain hazardous materials (mcludmg SN
Class 8 Corrosives) is less than 1001 pounds.. However, the regulationisnot
explicit regarding how to calculate this weight when both regulated and non-
regulated materials are included in a single shlpment My questlon therefore isas-

If a shipper offers a carrier a shlpment eonsistmg of’ excepted o
nonspillable lead acid batteries, Batteries, wet, filled with acid (UN2794)
and Battery fluid, acid (UN2796), must the shipper cons:der the welght C
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of the excepted nonspillable batteries when 'd‘etgrmini.n'g the -to'ti.ll‘-we.ig'h‘t

of the hazardous materials? '

Thank you for your assistance on this matter. -
Sinc;;cly; E Ty
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