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Mr. Dennis Ashworth Ref. No. 05-0254
Director

Office of Transportation

Office of Environmental Management

United States Department of Energy

1000 Independence Ave S.W.

Washington, DC 20585

Dear Mr. Ashworth:

This is in response to your September 23, 2005 letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding the
applicability of fissile material exceptions. Specifically, you request clarification of the
fissile material exception provisions in § 173.453 (f) of the HMR. You cite the existing
language of the exception and the wording proposed by the U.S. delegation at the recent
International Atomic Energy Agency’s (IAEA) Transport Safety Standards Committee
(TRANSSC) meeting for inclusion in the international regulations as follows:

o 49 CFR 173.453(f): “Packages containing, individually, a total plutonium mass
of not more than 1000 grams, of which not more than 20 percent by mass may
consist of plutonium-239, plutonium-241, or any combination of these
radionuclides.”

e Proposed IAEA wording: “Packages containing no more than 20% of fissile
nuclides by mass up to a maximum of 1 kg of plutonium per consignment”

The intent of § 173.453(f) is to allow shipments of plutonium (not uranium) as fissile-
excepted, provided the total mass of plutonium is less than 1 kg and no more than 20% of
the plutonium nuclides are fissile (i.e., Pu-239 and/or Pu-241). The practical need for
such an exception is related to the intrinsic safety of this mixture of plutonium nuclides
(in a total mass less than 1 kg) and the large number of Pu-238 sources being shipped.

The new wording was proposed at the recent TRANSSC meeting to clarify that, as long
as the total quantity of fissile nuclides (plutonium or uranium) is less than 20% of the

total plutonium mass, the shipment can be excepted. Note, however, that this exception
is still intended for shipments of plutonium with certain characteristics (limited quantity
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of fissile nuclides); this exception is NOT intended to allow shipment of large quantities
of uranium with “some” plutonium included.

I hope this information 1s helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,

J 7Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward T. Mazzullo, PHH-10

Director, Office of Hazardous Materials Standards
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

Attention: DHM-10

400 7™ Street SW,

Washington, D.C. 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

The purpose of this letter is to request an interpretation of the Department of
Transportation (DOT) Fissile Materials Exceptions requirements as mentioned in
the Title 49, Part 173.453.

49 CFR Part 173:

Fissile materials meeting the requirements of at least one of the paragraphs (a)
through (f) of this section are excepted from the requirements of this subpart for
fissile materials, including the requirements of 173.457 and 173.459, but are
subject to all other requirements of this subpart, except as noted.

(@)...(e)..

(f) Packages containing, individually, a total plutonium mass of not more than
1000 grams, of which not more than 20 percent by mass may consist of
plutonium-239, plutonium-241, or any combination of these radionuclides.

We seek clarification of the language in the subsection (f) to prevent
misclassification of packages containing plutonium and other fissile nuclides.

Recently, the Department of Energy’s (DOE) Office of Transportation along with
DOT and the Nuclear Regulatory Commission (NRC) participated in the
International Atomic Energy Agency’s Transport Safety Standards Committee
(TRANSSC) meeting held in Vienna, Austria, from September 5-9, 2005. The
TRANSSC accepted the following revised language by the United States
Delegation on fissile exceptions related to packages containing a total plutonium
mass of 1 kilogram.

(f) Plutonium containing no more than 20% of fissile nuclides by mass up to a
maximum of 1 kg of plutonium per consignment.

By changing to “fissile nuclide”, the presence of fissile uranium is adequately
considered regardless of whether it is present as a separate isotope or decay
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product of uranium. Since DOE is a major shipper of radioactive materials, your
early consideration of the proposed language change would be greatly appreciated
by DOE.

If you need additional information, please contact me at (202) 586-8548, or
Mr. Ashok Kapoor of my staff at (202) 586-8307, (e-mail:
ashok.kapoor@hq.doe.gov).

Sincerely,
Dennis Ashworth
Director

Office of Transportation
Office of Environnemental Management

cc: Frank Marcinowski, EM-10
Ashok Kapoor, EM-11



