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Dear Mr. Lester:

This is in response to your letter and telephone conversation with a member of my staff
requesting clarification on how to package and describe spent catalysts being transported to
a facility for reclamation under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). You state the catalysts meet the definitions of various hazard classes under the
HMR, and your company enters the appropriate description for each material on a standard
bill-of-lading. You also state the Environmental Protection Agency (EPA) has determined
these materials are solid wastes under 40 CFR 261.1(c)(1) and (¢)(4) but does not require
them to be manifested as hazardous waste. We have paraphrased your questiors and
answered them in the order provided. We apologize for the delay in responding and any
inconvenience this may have caused.

Q1.  We currently use new UN standard drums to transport these spent catalysts to a
facility for final reclamation because we interpret that the original drums do not
conform to § 173.12(c) solely because these mateiial do not meet the definition of a
hazardous waste. Is our understanding correct?

Al.  You are correct that the packagings prescribed in § 173.12(c) are permitted to be
used for hazardous wastes only. However, provided the UN standard drums your
company uses are those prescribed in the HMR for each catalyst’s hazard class,
new or used drums may be used as long as they are determined to meet the
performance criteria for the packaging type and are retired from use when they no
longer meet this standard.

Q2. Istheterm “waste” as it is used in §§ 173.12(c) and 173.28 restricted to those
materials meeting EPA’s definition of a hazardous waste?

A2.  Yes. Inaccordance with § 171.8, for purposes of the HMR a hazardous waste is a
material subject to the EPA’s hazardous waste manifest requirements specified in
40 CFR Part 262.

/708

IO /78,12 @

050235




- Q3. . -Does a spent-catalyst that is not-an EPA-manifested waste being transported-to-a- -
facility for reclamation qualify for inclusion in the exception to reuse the non-bulk
packagings authorized for wastes under § 173.12(c).

A3. No. See answer Al.

I hope this information is helpful.

Sincerely,
Ttttz MEALs

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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September 19, 2005

Director, Hazardous Material Safety

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
400 7" Street SW

Washington, DC 20590

Ref  §173.12(c)
$173.28

Dear Sir,

Pursuant to the referenced requirements, we a looking for guidance concerning the shipment of DOT
hazardous catalyst for reclamation. We ship a materiad that is a spent catalyst to a facility where
various components are reclaimed. These catalyst are a hazardous material as defined by the HVIR in
49 CFR 171.8 based on the characteristics of the material, however we ship this material on a bill-of-
laden not a waste manifest pursuant to the US EPA’s determination in 40 CFR 261.1(c)(1) & (4) spent
catalyst is a solid waste (but not a hazardous waste requiring the use of a manifest).

Our current practice is to use new UN specification drums when shipping these spent catalysts for final
reclamation. Our interpretation is that the use of the original drums does not conform to the
requirements of 49 CFR 173.12(c), solely as a result of the material not meeting the EPA definition of a
hazardous waste.

In light of the above, is the term “waste” as it is used in 49 CFR 173.12(c) and 173.28 restricted to only
those materials meeting the EPA’s definition of hazardous? Would the shipment of a spent catalyst to

a reclamation facility qualify for inclusion in the excesption listed in 173.12(c) for reuse of a non-bulk
package?

Should you have any questions concerning my request, please contact me at (281) 719-6522

Sincerely,

Clifford W. Lester, MSPH, CIH, EMT'B, DGSA
Hazardous Communication Specialist

10003 Woodloch Forest Drive ¢ The Woodlands, Texas 77380 ¢ 713-235-6000 © Fax 713-235-6416



