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Mr. Wade A. Winters Ref. No.: 05-0228
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240 Joshua Rd

Kennewick, WA 99338

Dear Mr. Winters:

This is in response to your September 19, 2005 letter
concerning Industrial Packagings (Type 2 and Type 3) under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Your questions are paraphrased and answered as follows:

Ql. Given that an ISO 1496-1 freight container in compliance
with § 173.411(b) (6) is authorized for use as a Type IP-2
or Type IP-3, may the same ISO 1496-1 freight container
be certified as a DOT-7A packaging if the water spray and
puncture test are performed?

Al. No. To be certified as a Type A package, the design must
meet all the requirements of § 178.350. Although
compliance with § 173.411(b) (6) and successful completion
of the water spray and puncture test would satisfy the
requirements of §§ 173.410 and 173.465, the design must
still meet the requir=ments of §§ 173.403 and 173.412.

It must also be noted that certification of the design is
restricted to the content or contents specified in the
test report or the analysis conducted. Expansion of the
certification to contents with different physical
properties would require further analysis.

Q2. If the design and testing documentation is not available
for a foreign ISO 1496-1 certified freight container
manufacturer, may the shipper assume that the design and
testing criteria have been met?

A2. No. Under § 173.411(c), each offeror of an Type IP-2 or
Type IP-3 must have on file (and maintain on file for at
least one year) complete documentation of test and
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engineering evaluation or comparative data for the
industrial package. If the information is unavailable
for an ISO 1496-1 freight container, it may not be used
as a Type IP-2 or Type IP-3 package.

I hope this information is helpful. If you have further
questions, please do not hesitate to contact this office.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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September 19, 2005

Ms. Susan Gorsky

Office of Hazardous Materials Standards

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

PHH-10

400 Seventh Street, SW

Washington, DC 20590

Dear Ms. Gorsky.

Reguilctory Resources, Inc. (RRI) is a consulting and fraining company senving clients subject to the
Department of Transportation (DOT) Hazardous Materlals Regulations (HMRs) and the Enviionmentct
Protection Agency (EPA) solid and hazardous waste management regulation. One of our specialty areas
covers the regulations for the safe transport of radioactive materlals. Varlous Class 7 packaging questions
have been ralsed in racent training classes and I'm seeking PHMSA's clarification on thes2, This particular
request for clariflcation concerns freight containers authorized as Industrial packagings in 49 CFR173.411,

The first of two questions concerns 49 CFR 173.411{b)(6). In this paragraph it states that frelght containers
may be used as Industrial packages Types 2 or 3 (Type IP-2) or (Type IP-3) provided that...industict
packaging Type 2 (IP-2) require the package to pass specified crteria when subjected to, or evaluated
against, drop and stacking tests for Type A packages intended 1o contain sollds (§173.465(2) and (d)). Type
[P-3 packages are to be evoluated after belng subjected to all Type A package design and test criteria
for solids.

The adoption of the IAEA T5-R-1 regulations in Dacket HM-230, January 26, 2004, allow an 1SO 1496-1:
"Series 1 Freight Containers — Speclfications and Testing — Part 1: General Cargo Conta ners”; excluding
dimensions and ratings, 1o ke used as Type IP-2 and Type IP-3 as long as twa specific requirements are
met. Obviously, DOT has determined that the ISO 1494-1 testing Is the same as or equivcilent 1o the Type
A package drop and stacking tests when evaluated against;

(A} no loss or dispersal of the radioactive contents; and

(B) no loss of shielding infegrity which would result in more than a 20% increase in the radiation level

at any external surface of the freight container.

Glven that an IS0 1496-1 frelght container in compliance with §173.411(b)(6) is authorizec! for use as, and
so marked per §172.310(b), a Type IP-2 or Type IP-3 packaging.ican this same ISO 1496-1 freight container
be certified as a Type A DOT-7A pockagng with only the additional design and test
evaluatioryperformance for the water spray and puncture test conslderations?

RRI's second question concerns the same paragraph where it states that an ISO 1494-1 freight contalner
Is certified as such by the Information presented on the freight container’s Container Safety Certificate (CSC)
plate put in ploce by the original manufacturer,  Many of these type of freight containers are
manutactured in countries other than the U.S. The Hazardous Materials Regulations (HMR) §173.411(b)(6)
aliow the ISO 1496-1 freight contalner fo be certified, pending qualifying conditions, as a Type IP-2 and
Type IP-3 (86 question above),
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The requirements in §173.411(c) specify that the user of any Type IP-2 or Type IP-3 package must maintain
onfie for ot least one year affer the latest shioment complete documentation of tests ana an engineering
evaiuction or comparative data showing that the construction methods, packaging design, and material
of constructions comply with that specification.

Concerns continue to surface by both package manufacturers and users of forelgn made 150 1496-1
freight containers regarding the Inabllity 1o acqulre the necessary §173.41 1(c) documentation from these
foreign manufacturers. In some Instances it appears that the foreign manufacturer may not possess the
records on the frelght container, and yet, these freight containers ars cerlified and marked as ISO 1496-1

cerlfled.

If specific design and testing cocumentation Is not avallable from the foreign ISO 1496-1 cerifled frelght
contalner manufacturer, can a U.S. manufacturer of shipper apply §173.22(a)(3)(i) in determining that the
15O 1496-1design and testing critetic have been met by the presence of the freight contalners CSC
specification plate?

Thank you for your time in these matters. Please contact me if | con answer any questions.

For Regulatory Resources, Inc.,

Wade A. Winters, CET, CHMM
President
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