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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

NOV -1 2005

Mr. Jay Bell Ref. No: 05-0221
VP Sales and Marketing

MAST Technology, Inc

PO Box 1026

Blue Springs, MO 64013

Dear Mr. Bell:

This responds to your letter of August 30, 2005, and subsequent telephone conversation with a
member of my staff requesting clarification of the packaging requirements for explosives
contained in § 173.62 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

In your letter you provided photos for our review. Specifically, you asked whether your
shipment of Cartridges, small arms, 1.4S, UN0012, II, which contain 400 rounds per inner box
and 800 rounds per outer box of 7.62 mm(M118) ammunition, conforms to the requirements
contained in the Table of Packing Methods in § 173.62(b) of the HMR.

The answer is yes. Section 173.60 of the HMR states that, except as provided in § 173.7, when
the table in § 172.101 specifies that an explosive must be packaged in accordance with this
section, only packagings that conform to the provisions of paragraphs (b) and (c) or § 173.7(e)
and the applicable requirements in §§ 173.60 and 173.61 may be used unless otherwise approved
by the Associate Administrator. In addition § 173.60 states that, unless otherwise provided in
this section and in § 173.7(a), packaging used for Class 1 (explosives) materials must meet
Packing Group II requirements. Each packaging used for an explosive must be capable of
meeting the test requirements of Subpart M of Part 178 of the HMR, at the specifizd level of
performance, and the applicable general packaging requirements of paragraph (b). Under

§ 173.60(b)(5), if an article is fitted with its own means of ignition or initiation, it must be
effectively protected from accidental actuation during normal conditions of transportation.

It is the opinion of this office that your articles are designed to meet the criteria in § 173.60(b)(5)
and therefore may be transported in accordance with Packaging Instruction 130 in § 173.62 of
the HMR. Cartridges, small arms, 1.4S, UN0012, II, may be transported without inner or
intermediate packagings. The packaging configuration described in your letter mey be used to
transport Cartridges, small arms, 1.4S, UN0012, II.

Furthermore, Cartridges, small arms, that have been classed as Division 1.4S explosives may be
reclassed, offered for transportation, and transported as “Consumer Commodity” ORM-D
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material when packaged in accordance with § 173.63 (b)(2). The HMR make no distinction for
U.S. military shipments of ammunition sold to the Defense Department under the exception in

§ 173.63; the exception is based on the type and caliber of ammunition, not use. Note that this
exception is limited to ammunition for rifle, pistol, or shotgun; ammunition with inert projectiles
or blank ammunition; ammunition having no tear gas, incendiary, or detonating explosive
projectiles; ammunition not exceeding 12.7 mm for rifle or pistol cartridges or 8 gauge for shot
shells; and cartridges, power devices which are used to project fastening devices.

Reclassification of Cartridges for weapons, or Cartridges, small arms, as ORM-D is only
authorized for domestic transportation. Domestic transportation is defined as transportation
between places within the United States; shipments to Puerto Rico are domestic shipments.

T hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,
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(Tl Dy
John A. Gale

Chief, Standards Development

Office of Hazardous Materials Standards



MILITARY ORDNANCE & AMMUNITION PO Box 1026

LAKE CITY OPERATIONS Blue Springs, MO 64013
LCAAP, Building 139

State Highways 7 & 78

Independence, MO 64051

(816) 796-0480 Phone e (816) 796-0485 Fax

Cell (816) 560-0864

Jbell3@masttechnolo
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Subject: Request for Interpretation/Clarification A
Packegings ot Explosives
65-022|

I sold 50,400 rounds to DOE. It was dropped shipped from the manufacturer Alliant Tech
Systems (ATK) from Lake City Army Ammunition Plant in Independence, MO. The item is
7.62mm (M118) ammunition and it was pack as it is in the pictures. There appear to be
400 rounds per inner box and 800 per outer box. There is no separation between the
rounds. Itis 1.4S, UNOOO12, PGII. I am pretty sure that ATK would not risk their business
on this items and I believe they have shipped a considerable amount of ammunition in this

fashion.

Dear DOT:

DOE has rejected the materials for quality reasons and will not ship back because they say
it does not meet DOT regulations. Please see attached email forwarded and cut and paste
information. ATK has passed the buck to me. Can you help me make a determination? We
are a small business caught in the middle of two giants. I do not have a copy of the actual
Bill of Lading, since we did not ship.

Best Regards,
Jay Bell

VP Sales and Marketing
MAST Technology, Inc.

www.masttechnology.com e tifipgd
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