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Mr. Chris S. Leason Reference No. 05-0205
Attorney at Law

Gallagher & Kennedy

2575 East Camelback Road

Phoenix, AZ 85016-9225

Dear Mr. Leason:

This is in response to your letter and telephone conversation with a member of my staff
asking on behalf of your client whether or not “Copper sulfate pentahydrate,” which
contains hydrated cupric sulfate, must be designated as a hazard substance or hazardous
material when offered for transportation in commerce under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You state copper sulfate in its anhydrous
form, “Cupric sulfate,” is a hazardous substance with a reportable quantity (RQ) of 10
pounds (4.54 kg). You did not provide a material safety data sheet for the mixture or
specify the concentration of cupric sulfate it contained. We apologize for the delay in
responding and any inconvenience this may have caused.

Under § 173.22 of the HMR, it is the shipper’s responsibility to properly classify a
hazardous material. This office does not perform that function. Under § 171.8, a
hazardous substance (other than a radionuclide) is defined as a material, including its
mixtures and solutions, that: (1) is listed in appendix A to § 172.101 of the HMR; (2) is in
a quantity, in one package, which equals or exceeds its reportable quantity (RQ) listed in

appendix A to§ 172.101 of the HMR; and (3) when in a mixture or solution, is in a
concentration by weight which equals or exceeds the concentration corresponding to the
RQ of the material, as shown in § 171.8. Based on the information you provided, it is our
opinion that your client’s material may meet the definition of a hazardous substance when
the mixture in one package contains 10 pounds or more of cupric sulfate at a concentration
of 0.02 percent (200 PPM) or higher.

If your client determines the mixture is a hazardous substance that does not meet the
definition of any other hazard class specified in § 171.8, it may be described as “RQ
Environmentally hazardous substances, solid, n.o.s. (cupric sulfate), 9, UN 3077, III" for
shipment in the United States. If the mixture meets the definition of any other hazard
class, the HMR requirements applicable to each hazard class it contains must be met.
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If your client’s mixture does not meet the RQ for cupric sulfate, and does not meet the
definition of any other HMR hazard class, it is not regulated under the HMR.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

ol JTE

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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August 23, 2005

VIA U.S. MAIL

Ms. Susan Gorsky

Acting Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
Office of Hazardous Materials Safety

400 7th St., S.W.

Washington, DC 20590

Re:  Interpretation Request — Use of the “RQ” Designation as Part of the Proper
Shipping Name

Dear Ms. Gorsky:

This letter seeks written confirmation of the conclusion reached during our conversation
on August 12, 2005 regarding whether there is a need to include a “RQ” designation as part of
the proper shipping name for copper sulfate pentahydrate, a “hazardous material.” Thank you
for taking the time to respond to my question and check witht your colleagues in tt.e Office of
Hazardous Materials Safety to confirm our conclusion that such a designation is not required.

Copper sulfate pentahydrate is not identified by the U.S. Environmental Protection
Agency (“EPA”) as a “hazardous substance” under the Comprehensive Environmental Response,
Compensation, and Liability Act (“CERCLA”), but cupric sulfate (the anhydrous form) is
identified as a CERCLA hazardous substance (CAS No. 7758-98-7) with a 10 pound RQ. See 40
C.F.R. § 302.4, Table. The U.S. Department of Transportatien (“DOT"), at 49 C.F.R. § 172.101,
Appendix A, identifies:

materials and their corresponding reportable quantities (RQ's) that
are listed or designated as “hazardous substamces” under section
101(14) of the Comprehensive Environmentad Response,
Compensation, and Liability Act, 42 U.S.C. $601(14) (CERCLA;
42 U.S.C. 9601 et seq.). This listing fulfills the requirement of
CERCLA, 42 U.S.C. 9656(a), that all “hazardlous substances,” as
defined in 42 U.S.C. 9601(14), be listed and regulated as
hazardous materials under 49 U.S.C. 5101-5127.
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Thus, at the direction of Congress, DOT is mandated to regulate hazardous substances, as
defined by EPA pursuant to CERCLA, as hazardous materials. 42 U.S.C. § 9656(a) (“Each
hazardous substance which is listed or designated as provided in section 9601(14) of this title
shall, within 30 days after October 17, 1986, or at the time of such listing or designation,
whichever is later, be listed and regulated as a hazardous material under chapter 51 of title 49.”).

Because copper sulfate pentahydrate is not identified by EPA as a hazardous substance
and, as a result, not contained on DOT’s list of hazardous substances at 49 C.F.R. § 172.101,
Appendix A, the proper shipping name for this material should not include the RQ designation.
We note that DOT defines a hazardous substance in 49 C.F.R. § 171.8 as “a material, including
its mixtures and solutions, that - (1) Is listed in the appendix A to 172.101 of this subchapter; (2)
Is in a quantity, in one package, which equals or exceeds the reportable quantity (RQ) listed in
appendix A to 172.101 of this subchapter; and (3) When in a mixture or solution . . . isin a
concentration by weight which equals or exceeds the concentration corresponding to the RQ of
the material, as shown in the following table . . . .” For a hazardous substance such as cupric
sulfate with a RQ of 10 pounds, the concentration is 0.02 percent, or 200 ppm.

Analysis of my client's product indicates that it is entirely the hydrated copper sulfate
(CAS No. 7758-99-8) and that no free cupric sulfate (CAS No. 7758-98-7) is present. Thus,
although cupric sulfate is a hazardous substance identified in Appendix A to 49 C.F.R.
§ 172.101, it is not present in a package in an amount equal to or exceeding the 10 pound RQ.
Further, although we do not believe that copper sulfate pentahydrate is a “mixture” or a
“solution,” EPA's regulations only apply the RQ requirements to mixtures or solutions if a “RQ
or more of any hazardous constituent is released.” 40 C.F.R. § 302.6(b)(1)(i). Because Congress
intended DOT to regulate as hazardous materials only those hazardous substances identified by
EPA as such, even assuming copper sulfate pentahydrate is a mixture or solution, the RQ
designation would not apply as part of the proper shipping name because a RQ of a CERCLA
hazardous substance could not be released from a single package of copper sulfate pentahydrate.

In sum, we conclude that the proper shipping name for our client’s copper sulfate
pentahydrate, which is identified at 49 C.F.R. § 172.101, Appendix B as a marine pollutant, and,
as such, is a DOT hazardous material, should not include the RQ designation.
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We seek DOT's confirmation of this conclusion. Thank you for your assistance
with this interpretation request. If you have any questions, please contact me at 502-530-
8059.

Very truly yours,

GALLAGHER & KENNEDY, P.A.

_/%‘_7

Chris S. Leason

CSL/ped
1292907/25301-0499



