@

U.S. Department 400 Seventh Street, SW.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

0CT 12 205

Mr. Rory Butler : ~ Ref. No. 05-0131
Holman Fenwick & William

Marlow House, Lloyds Avenue

London, EC3N 3AL

Dear Mr. Butler:

This is in response to your e-mail dated May 18, 2005 requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to Calcium
hypochlorite, dry (UN1748). Specifically, you ask for the permissible moisture content of
“Calcium hypochlorite, dry” (UN1748).

The HMR do not specifically address the permissible moisture content of Calcium
hypochlorite, dry. However, as your email notes, Calcium hypochlorite, hydrated (UN2880)
has a specific range of not less than 5.5 percent but not more than 16 percent water.
Therefore, the moisture content of Calcium hypochlorite may not exceed 5.5 percent in order
for the material to be classed as “Calcium hypochlorite, dry.”

I hope this information is helpful.

Sincerely,

Office of Hazardous Materials Standards

AT J72.101 @

050131
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Gorsky, Susan <PHMSA>

e 4
From: Rory Butler [Rory.Butler@hfw.co.uk] foA Sz
Sent: Wednesday, May 18, 2005 10:57 AM /DY
To: Gorsky, Susan <PHMSA> e ; ~
Cc: amanda.rathbone@cliffordchance.com % / /7‘ //f’j/ (f@ ,
Subject: Moisture Content of Dry/Anhydrous Calcium Hypochlorite UN1748 wf? p & e w/ L
Ay,

1Y s 4
PLEASE READ THE IMPORTANT NOTICE BELOW gf . o f? p
J5-0F8 Y.

Dear Susan

I understand from Shane Kelley that he has already passed my query on to you.

I thought it may assist if I e-mailed across the basic question:

I would be grateful if you could clarify the permitted moisture content of dry or
anhydrous calcium hypochlorite (UN1748) under the CFR. The CFR/IMDG code is silent on this
point. (Or indeed clarify the position by reference to any other relevant US regulations) .

Hydrated calcium hypochlorite (UN2880) is permitted to have a moisture content of between
5.5% to 16% (previously 5.5% to 10%).

It could be argued (by logical inference) that dry or anhydrous calcium hypochlorite
should have a moisture content of between 0 and 5.5% although equally it could be argued
that the moisture content should be less than 1% (if you took a strict definition of
anhydrous) .

I are aware that a number of companies ship material as UN1748 with a moisture content of
between 1% and 5.5%, obviously we wonder is this permitted?

I would be grateful for any clarification you can offer, or any documents ycu could
provide that confirm the permitted moisture content of UN1748 in the US.

If you have any questions or would like to discuss the above please do not hesitate to
call.

This request is rather urgent and I would be grateful if you could reply during tomorrow
if at all possible as your response may impact on a current matter.

Thank you for your assistance.
Best regards

Fory Butler

Fory Butler

Holman Fenwick & Willan

Direct: Dial: 020 7264 8310

Fax: 020 7481 0316

e-mail: rory.butler@hfw.co.uk

>>> "Kelley, Shane <PHMSA>" <shane.kelleyedot.gov> 05/18/05 3:29 pm >>>
Mr. Butler,

>

>

> I was able to speak with Bob Richard and Charles Ke. Dr. Ke

> recommended you contact Susan Gorsky at (202) 366-4545 or by e-mail at
> susan.gorskyedot.gov
>
>
>
>
>

I understood your question to be: What is the proper classification
of Calcium Hypochlorite at moisture levels of between 3 and 5%?

I forwarded this question to Susan, but you may want to be in touch
1
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> directly with her since I know you are on a tight schedule.
>
Best Regards,

Shane Kelley

Shane C. Kelley

International Transportation Specialist

Office of Hazardous Materials Safety, DHM-5

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

400 7th Street, S.W. Room 8421

Washington, D.C. 20590-0001

Tel. (202) 366-4359
Fax (202) 366-5713
E-mail: shane.kelleyedot.gov <mailto:shane.kelley@rspa.dot.gov>

Website: http://hazmat.dot.gov/ <http://hazmat.dot.gov/>
International Section: http://hazmat.dot.gov/intstandards.htm
<http://hazmat.dot.gov/intstandards.htm>
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HOLMAN FENWICK & WILLAN

Marlow House, Lloyds Avenue,

London EC3N 3AL

Tel: + 44 (0) 20 7488 2300

Fax: + 44 (0) 20 7481 0316

Website http://www.hfw.com

Solicitors and registered foreign lawyers

IMPORTANT: This e-mail (including all attachments) is confidential

and may be privileged. It may be read, copied and used only by the
intended recipients, and must not be re-transmitted in an amended form
without our consent. If you have received it in errorxr, please contact us
immediately by return e-mail or by telephone. Please then delete it and
do not disclose its contents to any other person.

Security and reliability of e-mail is not guaranteed. Advice should be
verified from a mailed or faxed copy. We operate anti-virus programmes
but you must take full responsibility for virus checking.

41l e-mails to anyone @hfw.co.uk are communications to the firm and not

private and confidential to any named individual.

A list of partners names is available at the above address.
The firm is regulated by The Law Society.



