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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

APR 26 2005

Capt. Bruce Bugg Ref No.: 05-0089
Special Projects Coordinator

Law Enforcement Division

Georgia Department of Motor Vehicle Safety

P.O. Box 80447

Conyers, GA 30013

Dear Capt. Bugg,

This is in response to your letter dated April 13, 2005, requesting clarification of

§§ 173.25, 173.63, and 177.835 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 100-185), as applicable to containers conforming to the Institute of Makers of
Explosives’ Safety Library Publication No. 22 (IME Standard 22). Specifically, you ask
if an IME Standard 22 container that is not permanently attached to a motor vehicle may
be used as an overpack or outer packaging and, if so, must it be marked and labeled.

An overpack, as provided by § 171.8, is an enclosure that is used by a single consignor to
provide protection or convenience in handling a package or to consolidate two or more
packages. An IME Standard 22 container that 1s not permanently attached to a motor
vehicle may meet the definition of an overpack in § 171.8, provided it fulfills the
requirements in § 173.25.

An outer packaging, as provided by § 171.8, is the outermost enclosure of a composite or
combination packaging, together with any absorbent materials, cushioning, and any other
components necessary to contain and protect inner receptacles or inner packagings.
Sections 173.63(f) and 177.835(g) authorize IME Standard containers or compartments
as the outer packaging of a cornbination packaging. Therefore, provided it conforms with
§ 173.63(f), an IME Standard 22 container that is not permanently attached to a rnotor
vehicle may serve as the outer packaging of a completed combination package.

In both instances, whether the IME Standard 22 container is used as an overpack or as an
outer packaging, it must be marked and labeled in accordance with Part 172, Subparts D

and E, respectively.

1 hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.
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Sent: ednesday, April 13, : ¢

To: INFOCNTR <PHMSA> . 8177, 8 35
Cc: Gary Bingham

Subject: Request for Written Clarification Pa ¢ /{,CL

0500?

This e-mail requests a written clarification of the requirements of 49 CFR §§ 173.63 and
177.835 as it relates to §173.25 and the IME Standard 22 Contairner.

Background: Most IME Standard 22 containers we encounter are generally made as a vehicle
component (permanently attached), and therefore are a cargo compartment in most cases.
However, some swaller IME 22 containers are not permanently attached to a motor vehicle.

If a container weeting IME 22 is not permanently attached to a motor vehicle, does it
become an "Overpack" within the meaning of §171.8 and therefore require marking and
labeling under the provisions of §173.257?

Similarly, if a container meeting IME 22 is not permanently attached to a motor vehicle is
used as outer packaging under the provisions of §173.63, does it also require marking and
labeling as a non-bulk packaging under the provisions of §172.301 and §172.400?
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Capt. Bruce Bugg

Special Projects Coordinator

Law Enforcement DJivision

Georgia Department of Motor Vehicle Safety
P.O. Box 80447

Conyers, GA 30013-8047

Phone: 678.413.8325

Fax: 678.413.8832

e-mail: obbugg@dmvs.ga.gov

"Because things are the way they are, things will not stay the way they are." -- Bertolt
Brecht (Author, poet, dramatist, 1898-1956)



