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400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

Mr. George A. Kerchner Ref. No. 05-0076
Wiley Rein & Fielding LLP

1776 K Street NW

Washington, DC 20006

Dear Mr. Kerchner:

This is in response to your letter requesting clarification of shipping requirements under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and the Internatiorial Maritime
Dangerous Goods Code (IMDG) for the SEGWAY mobility device when it contains two 36 g
lithium ion batteries. Your questions are paraphrased and answered as follows:

Ql: May the SEGWAY mobility device and related chassis and power base that contain two
36 g lithium ion batteries be shipped by ground in the United States under an exception in 49
CFR 173.220?

Al:  Yes. Section 173.220(g)(1) as amended by HM-224E interim final rule provides that a
battery-powered vehicle or equipment that meets the other provisions of § 173.220 and contains
no other hazardous materials is “not subject to any other requirements of [the HMR] for
transportation by motor vehicle or rail car.” The batteries must be securely fastened in the
battery holder of the vehicle or engine, and be protected in such a manner as to prevent damage
and short circuits. Lithium batteries must be of a type that have successfully passed each test in
the UN Manual of Tests and Criteria as specified in § 173.185, unless approved by the Associate
Administrator. A more limited exception for battery-powered vehicles and equipment applies to
transportation by aircraft or vessel, and vehicles and machinery containing primary lithium
batteries are forbidden aboard passenger-carrying aircraft except as provided in 49 CFR 172.101

(Special Provision A102).

Q2: Isthe SEGWAY mobility device and related chassis and power base that contain two 36
g lithium ion batteries and classified as Battery-powered vehicle, or Battery-powered equipment
UN 3171 excepted from the requirements of the IMDG Code, when transported by vessel?
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A2:  Yes. The option to use Battery-powered vehicle or Battery-powered equipment UN 3171
as a hazardous materials shipping description for your SEGWAY mobility device dose not exist
under the IMDG Code. Therefore, Battery-powered vehicle or Battery-powered equipment

UN 3171 is not regulated under the IMDG Code. In addition, Special provision 106 of the
United Nations Recommendations on the Transport of Dangerous Goods, states that UN 3171 is
subject to the regulations only when transported by air. However, in accordance with 49 CFR
171.12(b)(3), a material that is designated as a hazardous material under the HMR, but is not
subject to the requirements of the IMDG Code may not be transported in accordance with the
IMDG Code and is subject to the requirements of the HMR.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,

;o il
e e )
Susan Gorsky {

Acting Director
Office of Hazardous Materials Standards
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March 18, 2005

Mr. Edward Mazzullo

Director of Hazardous Materials Standards
Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 7" Street, SW

Washington, DC 20590

Re: Request for Interpretation - Lithium ion Batteries and Battery-Powered
Equipment in the HMR and IMDG Code

Dear Mr. Mazzullo:

] am writing for a clarification on the classification of lithium ion batteries
contained in mobility devices under the U.S. hazardous materials regulations
(HMR) and International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code.

My client, SEGWAY LLC, recently introduced a new line of mobility
devices (SEGWAY HT, XT and GT models) powered by two lithium ion batteries
that each contain approximately 36 grams of cquivalent lithhumn content (ELC). The
battery meets all of the testing requirements in the UN Manual of Tests and Criteria,
Fourth Revised Edition. When shipped by ground, air, or sea the batteries are
offered as Class 9 lithium batteries (UN3090) pursuant to the applicable U.S. or
intemational dangerous goods regulations.

When these lithium ion batteries are incorporated into SEGWAY’s mobility
device or a portion of the product (a chassis or power base) it is SEGWAY’s
intention to classify these as Battery Powered Equipment (UN3171) under the U.S.
HMR. As Battery Powered Equipment, the mobility device, chassis, or power base -
that contain the lithium ion battery appear to be excepted from regulation uader the
HMR when shipped by grouud in the U.S. pursuant to 49 CFR 173.220(f)(1)
Therefore, my first question is as follows:

1.Can SEGWAY'’s mobility device and related chassis and
power base that contain two 36 g lithium ion batteries be
shipped by ground In the U.S. pursuant to the exception at 49
CFR 173.220(f)(1)?

SEGWAY also mtends to ships its product by sea pursuant to the IMDG
Code. After realizing the IMDG Code does not contain an entry for Battery
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Powered Equipment (UN3171), I spoke to Mr. Manny Pfersich and Mr. Duane
Fund of the U.S. DOT with regard to this “missing” entry. Mr. Pfersich explained
that it is generally recognized these materials are not subject to regulation under the
IMDG Code and thus at some point the International Maritime Organization (JMO)
made a deliberate decision to remove this entry from the IMIDDG Code. However, I
would like 10 receive wntten confinmation from your office with regard 1o this
matter. My second question is as follows:

2.1Is SEGWAY’s mobility device and related chassis and power
base that contain two 36 g lithium jon batteries and classified
as Battery Powered Equipment (UN 3171) excepted from the
requirements of the IMDG Code?
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Thank you for your assistance with regard to these matters. [ look forward
to your reply.
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