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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardows Materials Safety
Administration

APR 26 2005

Mr. Marvin Sudduth Ref. No. 05-0044
FedEx Express Corporate Safety Department

3670 Hacks Cross Rd.

Bldg G.2" F1

Memphis, TN 38125

Dear Mr. Sudduth:

This is in response to your letter concerning the use of the Cargo Aircraft Only label for the
transportation of primary lithium batteries and cells aboard passenger aircraft in accordance with
the requirements in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) adopted
under Docket HM-224E (December 15, 2004). Specifically, you asked whether it is permissible
to place the “Cargo Aircraft Only” label on packages of primary lithium batteries and cells that
display the “PRIMARY LITHIUM BATTERIES-FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD
PASSENGER AIRCRAFT” markings.

The answer is yes. Section 173.185 of the HMR as amended by the HM-224E interim final rule,
states that the outside of each package that contains a primary (non-rechargeable) lithium battery
or cell that is forbidden for transport aboard passenger carrying aircraft must be marked
“PRIMARY LITHIUM BATTERIES-FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD
PASSENGER AIRCRAFT”. In addition § 172.402 of the HMR requires each person who offers
for transportation or transports by aircraft a package containing a hazardous material that is
authorized on cargo aircraft only to label the package with a CARGO AIRCRAFT ONLY label.

Therefore, the use of the CARGO AIRCRAFT ONLY label may be used in conjunction with the
“‘PRIMARY LITHIUM BATTERIES-FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD
PASSENGER AIRCRAFT” markings. For non-excepted Class 9 primary lithium batteries
offered for transport by air the words “Cargo Aircraft Only” must be entered after the basic
description on shipping papers and the package must bear a Class 9 and a Cargo Aircraft Only
label, and the package must be otherwise marked as required by the HMR.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,

~Joht&. Gale
Chief, Standerds Development
© Office of Hazardous Materials Standards
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Mr, Edward Mazzullo

U.S. Department of Transportation
Office of Hazardous Materials Standards
DHM-10

400 7™ St.,S.W.

Washington,D.C. 20590

Re;Request for Letter of Interpretation on the Use of the Cargo Aircraft Only
Label on Primary Lithium Battery Shipments

Dear Mr. Mazzullo,

FedEx Express reqliests a formal Letter of Interpretation regarding the use of the
Cargo Aircraft Only (Danger) label on shipments of primary lithium batteries and
cells that are forbidden aboard passenger aircraft.

The question basically centers around whether there is language in the recently
enacted HM-224 or the HMRs in general that would prohibit the use of the Cargo
Aircraft Only (Danger) label on lithium battery or cell shipments that exhibit

the following marking?

“PRIMARY LITHIUM BATTERIES-FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD
PASSENGER AIRCRAFT”

The impetus behind this question is that FedEx Express has restricted the
acceptance of primary non rechargeable lithium batteries that were offered as non
regulated under the provisions of the ICAO Technical Instructions Special
Provision A-45 until we could determine acceptance impact and initiate a workable
recognition and packaging inspection verification process for these shipments.

Part of the FedEx Express process will involve asking shippers of these items to
apply the ‘DANGER’ label to these shipments.



Letter of Interpretation Request-Continued

In previous conversations with the Hazardous Materials Information Center
(HMIC) it was determined that there was no language in the Final Interim Rule
Of HM-224 nor in 172.400 of 49CFR that suggested that the use of the ‘Danger’
label with the aforementioned battery shipments would be inconsistent with the
intent of the regulations.

FedEx [Express respectfully asks for a formal written clarification of this premise
to be able to continue our qualification process to be able to accept these types of
shipments.

The reply should be forwarded as follows:

Marvin Sudduth

FedEx lExpress Corporate Safety Department
3670 Hacks Cross Rd.

Bldg G. 2" F1

Memphis,Tn 38125

For expediency’s sake I have included a prepaid FedEx Express Overnight Letter
and airbill for your use in returning the documentation to me.

Your prompt agtention to this request is greatly appreciated.

rvin Sudduth
anager
Dangerous Goods Administration
FedEx EExpress Corporate Safety Department
901-434-9566



