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U.S. Department . 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Administration

MAR 18 2005

Mr. George A. Kerchner Ref. No: 05-0036
Wiley Rein & Fielding LLP

1776 K Street NW

Washington, DC 20006

Dear Mr. Kerchner:

This is in response to your letter requesting clarification on the testing of lithium batteries and
cells. Specifically you asked for clarification of the requirements of the UN Thermal Test (Test
2) under section 38.3.4.2 of the United Nations Recommendations on the Transport of
Dangerous Goods, Manual of Tests and Criteria for determining the percentage mass loss criteria
for lithium and lithium ion batteries and cells.

The method used for determining the “Percentage Mass Loss Criteria” of a lithium battery or cell
observed during the UN lithium battery thermal test (Test 2) is limited to the mass loss that is
directly attributed to the lithium battery or cell. Mass loss that can be attributed to packaging
components (e.g., plastics, foam, potting compound, tape, etc.) should not be considered in
calculating the percent of mass loss for the UN Thermal Test (Test 2).

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Sincerely,

Jo . Gale
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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George Kerchner

1776 K STREET NW February 11, 2005 202.719.4109
WASHINGTON, DC 20006 gkerchner@wrf.com
PHONE  202.719.7000

FAX 202.719.7049

Mr. Edward Mazzullo

Virg nia Office . o,
Director of Hazardous Materials Standards

792% JONES BRANCH DRIVE

SUITE 6200 Research and Special Programs Administration
McLEAN, VA 22102 U.S. Department of Transportation
PHCNE 703.905.2800 th .
FAX 703.905.2820 400 7. Street, SW
Washington, DC 20590

Re: Request for Interpretation on UN Lithium Battery Thermal Test

www.wrf.com

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing to request a clarification from your office on the mass loss
limits contained in the UN Thermal Test (Test 2) for lithium and lithium ion cells
and batteries found at section 38.3.4.2 in the UN Manual of Test and Criteria,
Fourth Revised Edition.

As you are aware, 49 CFR § 173.185 of the HMR and ICAO Technical
Instructions require primary lithium and rechargeable lithium ion cells and batteries
be tested pursuant to a series of tests found in the UN Manual of Tests and Criteria.
The Thermal Test is one of eight UN tests that must be conducted on these cells or
batteries. The purpose of the Thermal Test is to “assess cell and battery seal
integrity and internal electrical connections” using rapid and extreme temperature
changes. Cells and batteries meet the requirements of the Thermal Test if there is
“no mass loss, no leakage, no venting, no disassembly, no rupture and no fire and if
the open circuit voltage of each test cell or battery after testing is not less than 90%
of its voltage immediately prior to this procedure.” “Mass loss” is defined in the
UN Manual of Tests and Criteria as a loss of mass that exceeds the values shown in
the table below. To quantify mass loss, the following formula must be used:

Mass loss (%) = (M, =M;) x 100
M;

Mass M of cell or | Mass loss limit

battery
M<lg 0.5 %
lg<M<5g 0.2 %

M=>5g 0.1 %
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Unfortunately it is not clear from the requirements of the Thermal Test
whether mass loss from such battery pack components as plastic; foam, potting
compound, or tape should be considered when calculating total mass loss. It
appears the true intent of this test is ensure there is no mass loss from cells, no
leakage, venting, disassembly, rupture, or fire, and the seal integrity and internal
electrical connections are not compromised. A small mass loss, often due to
moisture retention, from battery pack components such as plastic, foam, potting
compound or tape certainly would not present any safety risks in transport provided
the cell and battery seal integrity and internal electrical connections are intact and
all other requirements of the Thermal test are met. This type of mass loss can be
measured by testing these battery pack components separately from the cells.

I am therefore requesting clarification from RSPA on the following issue:
If a lithium or lithium ion battery pack meet the testing requirements

of the UN Thermal Test except the mass loss limits, and it can
measured that the mass loss came from such battery components as
plastic, foam, potting compound, or tape, can these batteries be
considered as having passed the Thermal Test provided the cell and
battery seal integrity and internal electrical connections are intact?

Thank you for taking the time to consider this very important issue. I look

forward to your timely response.

Sincerely,
George A. Kerchner
George A. Kerchner
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