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U.S. Department - 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Pipeline and

Hazardous Materials Safety JUL 27 2005

Administration

Mr. Lonnie Jaycox Ref. No.: 05-0025

C.L. Smith Company
1311 South 39™ Street
St. Louis, MO 63110-2535

Dear Mr. Jaycox:

This is in response to your January 26, 2005 letter regarding testing requirements for
specification packagings under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts
171-180). Specifically, you ask if the addition of a liner bag and absorbent material in the
void space of a previously tested combination packaging would require design qualification
testing as “a different packaging.”

The answer is no, provided the addition of the liner and absorbent material do not effect the
structural integrity of the combination packaging. “A different packaging” is defined in

§ 178.601(c)(4) as a packaging that differs from a previously produced packaging in
structural design, size, material of construction, wall thickness or manner of construction.
Therefore, further design qualification testing is not required if the alterations to the
packaging do not constitute “a different packaging.” In addition, the completed and filled
packaging, after the liner and absorbent material are added, may not exceed the gross
weight of the originally tested packaging.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,
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Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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From: lonnie jaycox [ljaycox@clsmith.com] ’7_} S‘IL‘ (N
Sent:  Wednesday, January 26, 2005 10:40 AM

To: INFOCNTR O 5 ’O O
Subject: Absorbent fill

If a combination package has been tested and certified in a configuration that produces some
natural void space in the carton without the use of a fill or absorbent material (i.e. round bottles in
a square carton would have such voids even when the bottles are held securely in place in the
carton, an inner container with a cone top produces the same effect, as would a nested partition
with air cells being used to position primary containers of any sort.), would the addition of a liner
bag and loose fill material (such as a soft particulate absorbent) into the natural void spaces in
the package constitute a "different package" that would require re-testing; assuming of course,
that the inner containers must be filled to a lighter weight than the originally tested design type in
order to respect the gross package weight limitations and no changes are made to the
components or assembly of the originally tested design type except to fill natural voids with a soft
fill material. ’

Lonnie Jaycox

CL Smith Co.

1311 South 39th Street
St. Louis, MO 63110
liaycox@clsmith.com
314-771-1202, ext: 267




