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101 Center Pointe Drive

Cary, North Carolina 27513

Dear Ms. Knight:

This responds to your September 7, 2004 letter requesting clarification on marking and
shipping paper requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). Specifically, you ask for an explanation of the marking and shipping paper
requirements for a hazardous materials shipment containing two or more inner packagings of
different but compatible hazardous materials packed together in the same outer package.

You describe the following scenario: a package contains the following inner packagings- a
1-gallon glass bottle of benzene, a 1-gallon glass bottle of acetone, a 1-gallon glass bottle of
ethanol, and a 4-ounce plastic bottle of elemental mercury. It is your understanding that the
outer packagz must bear the proper shipping names and identification numbers for each
hazardous material in the inner packagings. It is also your understanding that the shipping
paper must include a separate basic description for each hazardous material in the inner

packagings.

Your understanding is correct. Section 173.24(e) authorizes the shipment of a mixed content
of hazardous materials in the same outer package provided the hazardous materials are
compatible aad will not react dangerously with each other. The outer package must be
marked with the proper shipping name and identification number and labeled in accordance
with Subpart E of Part 172 for each hazardous material contained therein.

In addition, each hazardous material packaged in the outer package must alsc be properly
described on the shipping paper in accordance with Subpart C of Part 172, including the

number and type of packagings.

I hope this aniswers your inquiry.

— J ohirA. X Gale
/ Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Mr. Edward Mazzullo \“'/ ‘ ,

Director for the Office of Hazardous Materials Standards
US DOT/RSPA (DH M10)

400 7™ S:reet SW

Washington, DC 20590-0001

Dear Mr Mazzullo,

According to 49 CFR 172.404(b), when two or more packages containing compatible
hazardous material are placed within the same outside container or overpack, the cutside
container or overpack must be labeled as required for each class of hazardous material
contained therein. However, the Hazardous Material Regulations do not seem to address
the issues of marking or shipping paper requirements for such packages.

What are the marking and shipping paper requirements for a hazardous materials
shipment with packagings that contain the following inner packages?

e A 1-gallon glass bottle of benzene and a 1-gallon glass bottle of acetone

o A 1-gallon glass bottle of ethanol and a 4-ounce plastic bottle of elemental mercury
It is my understanding that the outer packagings must bear the proper shipping names and
the identification numbers for each inner package. I also assume that the shipping paper

must include a separate basic description for each inner package. Are these assumptions
correct?

Additionally, are there any special statements required on the shipping paper when
deseribing the type and quantity of such packaging as an overpack?

I believe -hat marking and shipping paper requirements for overpacked compatible
hazmats should be clarified in the Hazardous Material Regulations, as we receive questions

on the subject frequently.

I appreciate your time and help on this matter.

Bes; regards

v, /(j)!{ K'“‘/\f‘j
Ms. Pretlo V. Knlght
Senior Consultant
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