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Mr. Subhash Sudra Ref. No. 04-0227
Logistics Menager

Philips Medical Systems

3201 Fifth Avenue, Suite 200

Seattle, Washington 98121-1825

Dear Mr. Sudra:

This responds to your September 29, 2004 letter and subsequent conversation with Mr. Darral
Relerford, ccncerning the requirements in the Hazardous Materials Regulaticns (HMR; 49 CFR
Parts 171-180) for excepted shipments of lithium cells and batteries. Specifically, you asked if
lithium cells with a lithium content of 5.88 grams that are assembled into battery packs may be
transported v/ithout labeling or marking. '

The answer is no. Under § 173.185(c), lithium cells and batteries are not subject to the
requirements of the HMR if they meet the following conditions: (1) the lithium content of the
anode of eaci cell, when fully charged, is not more than 5 grams; (2) the aggregate lithium
content of the anodes of each battery, when fully charged, is not more than 25 grams; (3) each
cell or battery is of the type proven to be non-dangerous by testing in accordance with tests in the
UN manual of Tests and Criteria carried out on each type of cell or battery prior to the initial
transport of that type; and (4) cells and batteries are designed or packed in such a way as to
prevent short circuits under conditions normally encountered in transportation. Your lithium
cells and batteries do not meet the conditions for the exception provided in § 173.185(c).
Therefore, they must be transported in accordance with the applicable provisions of § 173.185.

I hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance

Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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U.S. Department of Transportation

Mr. John A. Gale, Chief, Standards Development ngfz-AZQLZZ

Office of Hazardous Materials Standards

Seventh Street, S.W. -~ Room 8430
Washingizon, DC 20590-0001.

Attention: Mr. John A. Gale

Re: 173.185 (c)

Dear Mr., Gale,

Please can you clarify the below mentioned statement from 49 CFR as to
when for example we ship a box of 25 each Lithium Batteries (LC=5.88g).—
total of 23.52g, we should than ship only 4 battery packs without —
labeling/marking/declaration or we ship them as a box of 25 then
declaring them as Class 9°?

My quesi:ion is that to clarify that the limit is 25g and split them as
accordingly?

EXCEPTI‘E

Sec. 173.185(c), excepts from the HMR those lithium batteries and cells
Where the anode of each cell, when fully charged, does not contain more
Than 5 grams of lithium content and the aggregate lithium content of
The anodes of each battery, when fully charged, is not more than 25
Grams. ‘These batteries and cells must be tested in accordance with UN
Manual of Tests and Criteria and be designed or packed in such a way as
To prevent short circuits under conditions normally incident to
Transpo:rtation. A package containing these batteries and cells is also
Not required to be marked or labeled and a shipping document is not
Required to accompany a shipment to communicate the presence of lithium

Batteries.

Please respond at your earliest in a prepaid return FedEx envelope.
Thank you for all your help in this matter,

g ‘ ds.v/'

ubhash Sudra
Logistics Manager
206-664--5891

cc: Mr. Richard D. Tarr, Ph.D
2301 Fifth Avenue, Suite 200

Seattle, WA, 98121-1825
Tel: (206) 664 5000, Fax: (206) 664 5001



