Q

 U.S. Department ' 400 Seventh St., SW.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and oCT 28 004
Special Programs

Administration

Gregory Sutherland, Ph.D. Ref. No.: 04-0225
Shane Havoc Consulting, LLC ‘
1905 English Ivy Court

. Mt. Pleasant, SC 29464

Dear Dr. Sutherland:

This is in response to your September 22, 2004 letter requesting
clarification of the requirements for inclusion of a technical
name for a hazardous material described as “Corrosive liquid,
acidic, organic, n.o.s.” under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask
if “(contains organic acids)” is an acceptable technical name in
accordance with § 172.203 (k).

The answer is no. As defined in § 171.8 of the HMR, “technical
name” means a recognized chemical name or microbiological name
currently used in scientific and technical handbooks, journals,
and texts. A chemical description is authorized for use as a
technical name provided it readily identifies the general
chemical group. Examples of acceptable generic chemical
descriptions are “organic phosphate compounds” and “aqueous
amino silane polymer.”

I hope this information is helpful. Please contact us if you
require additional assistance.

Sincerely,

WA < it/

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Dear Sir,

I have a client that uses the following as a proper shipping name for an N.O.S.
description;

Corrosive liquid, acidic, organic, n.o.s. (Contains Organic Acids)

They are stating that under 172.203 (k) and the definition of Technical Name in 171.8,
they are allowed to use a generic group name rather than a specific Organic acid name.

This position is being questioned by ocean carriers that state; “They cannot look up
Organic Acids in a standard reference text.” They are requesting a specific Organic Acid

be listed.
T understand the client’s position to disclose as little as possible about their formulas for
proprietary reasons. I also understand the carriers need to review what they are

transporting. The MSDS the client issues does not disclose the specific Organic acid.

What I need is a DOT ruling on if Organic Acids is an authorized generic group that can
be used as a technical name.

Please send your interpretation to:
Shane Havoc Consuilting, LLC
1905 English Ivy Ct.

Mt. Pleasant, SC 29464
Gregory Sutherland Ph.D. (DGSA)

If you need any further clarification to my questions please give me a call at:
843-849-1463

Sincerely,

Gregory Sutherland




