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Mr. Rick Blenkush Ref. No. 04-0152
NWA Corporate Dangerous Goods and Safety

Department C9025

7500 Airline Drive

Minneapolis, MN 55450-1101

400 Seventh St., S.W.
Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Blenkush:

This is in response to your letter dated April 20, 2004,
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if each
aircraft operator who engages in the transportation of hazardous
materials must maintain an adequate supply of every label
specified in Part 172, Subpart E, or must the operator only
maintain an adequate supply of the labels applicable to the
hazardous materials they transport.

Aircraft operators who engage in the transportation of hazardous
materials must keep an adequate supply of the labels specified in
Part 172, Subpart E (8 175.40). We are aware that some air
carriers have made a business decision not to accept certain
classes or divisions of hazardous materials. It is the opinion
of this office that an aircraft operator subject to § 175.40 is
only required to maintain an adequate supply of the labels in
Part 172, Subpart E applicable to the hazardous materials they

transport.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,—

Chief,
Office of Hazardous Materials Standards

040152 / 75. 510



Gale, John

From: Blenkush, Richard G [richard.blenkush@nwa.com] ZL/_a
Sent: Tuesday, April 20, 2004 2:57 PM
To: Gale, John é l7 5 I\J’()

Subject: FW: Request Interpretation
Label n

Rick Blenkush O b"' - D z’z-/
NWA Corporate Dangerous Goods and Safety

612-727-8937

————— Original Message-----

From: Blenkush, Richard G

Sent: Tuesday, April 20, 2004 1:56 PM
To: 'john.gale@rspa.dor.gov'

Subject: Request Interpretation

John - Greetings from NWA in MSP.

Our FAA Regional office recommended I contact you for an interpretation
of a regulation in 49CFR.

49CFR, 175.40 states aircraft operators who engage in the transport of
hazardous materials must keep an adequate supply of labels on hand at
each location where shipments are loaded aboard aircraft.

As NWA accepts very few dangerous goods from most of our domestic
stations, do we need the full range of labels at ALL of our stations?
Many smaller domestic stations only see passenger medical oxygen a few
times per year. Most other stations only see a few classes of COMAT per

year.

How does RSPA interpret this regulation, a full set of labels or only
labels of the classes that a station will be accepting/shipping?

Thank you for your help.
Regards
Rick Blenkush

NWA Corporate Dangerous Goods and Safety
512-727-8937
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