
Jun 26, 2006 
 
 
Marcia C. Davies, Ph.D.                                                Reference No. 04-0097 
Director, USACE Hazardous, 
Toxic and Radioactive Waste Center of Expertise 
U. S. Army Corps of Engineers 
12565 West Center Road 
Omaha, NE 68144-3869 
 
Dear Dr. Davies: 
 
This is in response to your letter dated March 24, 2004 regarding the applicability of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-180). Specifically, you 
request that our office review your procedures for determining whether or not a package 
contains a reportable quantity (RQ) of a radionuclide when it is in secular equilibrium 
with its progeny. You state that a detailed explanation of your methodology can be found 
in your December 18, 2000 letter to the Office of Hazardous Materials Standards 
(henceforth referred to as “your previous letter”). 
 
In your previous letter you also reference the RQ values cited in footnote ** to Table 2 of 
Appendix A of § 172.101, for four common mixtures: radium-226 in secular equilibrium 
with its progeny (RQmixture = 0.053 Ci), natural uranium (0.1 Ci), natural uranium in 
secular equilibrium with its progeny (0.052 Ci), and natural thorium in secular 
equilibrium with its progeny (0.011 Ci). 
 
You request that DOT provide formal concurrence, if appropriate, on your methodology 
and provide any additional interpretation on the proper method for using the footnote 
values. 
 
In your previous letter you correctly summarize the procedure for calculating the RQ for 
a mixture of radionuclides described in Note 7 of Appendix A to § 172.101 of the HMR. 
That is, when all radionuclides and their activities are known, a mixture or solution 
contains an RQ if 

 
? I (Activityi / RQi ) = 1. 

 
We also agree with your further observation that for mixtures consisting of a single decay 
series in secular equilibrium with a much longer lived parent radionuclide, both the 
identity and activity of all radionuclides involved can be calculated using known 
relationships after a single radionuclide activity is determined. Specifically, if the parent 
radionuclide and all its progeny are in secular equilibrium with the long lived parent, the 
activity of each radionuclide in the decay chain will be proportional to the activity of the 
parent. In the case where there is no branching, that is, where each radionuclide in the 
chain decays to only one radionuclide, the activity of each of the decay products will be 
equal to the activity of the parent. 



We believe that the description in Note 7 of Appendix A to § 172.101 of 49 CFR, which 
says explicitly that “the ratio between the quantity per package (in curies or 
terabecquerels) and the RQ for the radionuclide must be determined for each  
radionuclide,” implies that branching ratios must be taken into account. Such as, if an 
activity Q of polonium-2 18, in secular equilibrium with radium-226 and radon-222, 
decays 99.98 % of the time to lead-214 and 0.02 % of the time to astatine-218, one 
expects that, in secular equilibrium with the long-lived parent: the total activity of the 
lead-214 would be 0.9998 Q and that of the astatine-218 would be 0.0002 Q. 
 
To determine the RQ of a mixture which contains one or more of the decay chains 
referenced in footnote ** to Table 2 of Appendix A to § 172.101, you may either use the 
procedure described in Note 7 of Appendix A, or use the values cited in footnote**. 
 
I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please do not hesitate 
to contact this office. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
 
172.101 App. A Table 2 


