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Administration

Mr. Bob Van Duzer Reference No.: 04-0086
Sporting Arms and Ammunition
Manufacturers’ Institute, Inc.
1339 Broad Run Road
Landenberg, PA 19350

Dear Mr. Van Duzer:

This is in response to your email concerning the requirement to indicate the “net explosive mass”
when describing a Class 1 material on a shipping paper under § 172.202(a)(5)(i) of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 46 CFR Parts 171-180). You describe a typical
package for cartridges, small arms, as having a net mass of 10.66 kg, of which 0.333 kg is the
mass of the smokeless powder contained in the cartridges. You ask whether the entry on the
shipping paper should be the net mass of the explosive articles (i.e., the cartridges) or the
explosive substance (e.g., smokeless powder) contained in the articles.

For an explosive that is an article, such as cartridges, small arms, it is our determination that the
net mass of the article must be used to satisfy the total quantity requirement in

§ 172.202(a)(5)(i). As a practical matter, it is easier, and in certain instances necessary, for an
offeror to determine and provide the net mass of the article. For example, the net mass of an
article must be used to ensure compliance with the per package quantity limitations set forth in
Column 9 of the § 172.101 Hazardous Materials Table. See § 172.101()(3).

For operational purposes, such as for stowage and segregation of large quantities of explosives
or determining the quantity of explosives that can be transported on a vessel [see § 176.142(b)],
‘it also may be necessary to obtain the net explosive mass (weight) of the explosive substances
contained in articles from other data sources.

We have submitted a paper (copy enclosed) to clarify this shipping paper requirement in regard
to a similar provision in the United Nations Model Regulations on the Transport of Dangerous
Goods and also intend to clarify the HMR in the near future.

I trust this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

10 7 P

Edward T. Mazzullo i
Director, Office of Hazardous Materials Standards
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In accordance with Docket HM-215E (final rule publishéd-in the July 31,

2003
Federal Register) it will be mandatory on October 1, 2004 for shippers

of
Class 1 (Explosives) to indicate in the shipping description, on the

shipping
paper, the net explosive mass. What is the definition of "net explosive

mass"?

We ship cartridges, small arms, UNOO1l2. A typlcal shlpplng carton
containing E roes

cartridges, small arms, has a gross weight of "11.34 kg, a net weight of

10.66 -
kg, and a tare weight of .68 kg. Included in the net weight of 10.66 kg

is

.333 kg of explosives (smokeless powder,. The balance of the net weight
(10.327 i T :

kg) is composed of non-hazardous materials (metal/plastic components).
How is . : T

the net explosive mass to be reported? Is it the weight of the

explosives in P
the package or the weight of the completed article? As you can see the

net

explosive weight is minimal compared to the finished artlcle The only
definition I can find for "net quantity" is that which appears in the
ICAO Technical
Instructions which defines
mass of -
the finished article excluding packaglngs . Does DOT concur with this
definition for explosives? Thanks for your assistance.
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