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Special Programs
Administration

Ms. Janet S. Abel Ref. No. 04-0036
Development Coordinator

Margarita Internacional

PO Box 5569

Yuma, AZ 85366-5569

Dear Ms. Abel:

This is in response to your February 19, 2004 letter regarding labeling under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request whether a hazardous material
label can be applied to packages of non-hazardous materials.

According to your letier, your company transports non-hazardous agricultural pesticides in overpacks
frorn the United States to other countries which require a “skull and crossbones™ symbol on the
package containing pesticides. You ask whether a “Poison” label can be applied in the United States
to packages of non-hazardous materials. You also ask if the phrase “Not Subject to US DOT
Regulations™ can be placed adjacent to the “Poison” label on packages and shipping documents.

As provided in § 172.401, prohibited labeling does not apply to a packaging bearing a label specified in
the HMR if that packaging is transported in a transport vehicle or freight container in such a manner that
the packaging is not visible during transportation. In addition, prohibited labeling does not apply to
packages labeled in conformance with the United Nations (UN) Recommendations, the International
Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code, the International Civil Aviation Organization (ICAO)
Technical Instructions, or the Transport of Dangerous Goods (TDG) Regulations. Thus, if the “Poison”
label is not visible through the overpack during transportation, you may apply it to packages of non-
hazardous material. Further, if you are shipping your material in accordance with UN
Recommendations, ICAQO Technical Instructions, or the IMDG Code and the “Poison” label is

required by the international standard, then you may apply it to the packages of material that are not
regulated under the HMR. Under your scenario, a statement such as "non-DOT regulated” or "not -
subject to U.S. DOT regulation” may appear on the packaging or shipping documents.

T hope this information is helpful.

—
£

JohnA. Gale

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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Margarita Internacional

ComERcio E SErvicos, LiMITADA

February 19, 2004

Mr. Edward Mazzullo
Director, Hazardous Material Stewardship
USDOT/RSPA DHM/8 "
© 400 Seventh Street SW
Washington DC 20590

Dear Mr. Mazzullo:

When shipping a non-hazardous agricultural pesticide to another country, which considers the product to be
hazardous, can it be labeled as a hazardous material in the U.S.?

I am responsible for the preparation of Msds's and appropriate container labels for Margarita Internacional.
Our company sells a pesticide called Botran which contains 75% Dicloran to customers outside of the U.S8.
This product is not DOT regulated within the U.S. but many other countries will identify ALL pesticides as
Poison and require the skull and crossbones on the outer case package. When we ship fo these countries, the
cases are in an overpack. Would it be legal to label the cases inside the overpack and not label the
overpack? Then we could identify the pesticide as "Not Subject to USDOT Regulations". Or, someone
suggested that "Not Subject to USDOT Regulations" could be place adjacent to the Poison, Class 6 label
and also on the shipping documents.

Please advise. We won't be shipping this product for several months but I want to be fully prepared when
we do. -

Sincerely

(928) 919-1517
Fax>(928Y373-1830




