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U.S. Department 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

MAY 22 2003

Mr. Alan 1. Roberts

President

Dangerous Goods Advisory Council
1101 Vermont Ave NW, Suite 301
Washington, DC 20005-3521

Dear Mr. Roberts:

This is in further response to your email of March 28, 2003, concerning new security
requirements adopted in a final rule issued under Docket HM-232. You asked about the
applicability of the HM-232 security requirements, including security training requirements,
to government employees, such as employees of the Department of Defense.

Under the HM-232 final rule, persons who offer for transportation or transport certain
hazardous materials in commerce must develop and implement security plans. In addition,
the HM-232 final rule requires all hazmat employees to receive security awareness training;
additional training is required for hazmat employees who handle or perform regulated
functions related to the transportation of hazardous materials covered by a security plan or
who are responsible for implementing the security plan.

As you know, the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) apply to
the commercial transportation of hazardous materials. Transportation performed by
government or military employees for government or military purposes is not transportation
in commerce and, therefore, not subject to the HMR. Thus, the security requirements
adopted under the HM-232 final rule do not apply to transportation performed by Federal,
state, or local government personnel when such transportation furthers a government
purpose. However, transportation performed by contractors on behalf of Federal or state
agencies is subject to all applicable HMR requirements, including the HM-232 security
requirements, as is transportation of government shipments of hazardous materials when
performed by commercial carriers. If a commercial carrier transports a government
shipment, a government employee who prepares the shipment for transportation is fully




subject to the HMR. Such an employee meets the definition of “hazmat employee” in
§ 171.8 of the HMR and is subject to training requirements, including security training
requirements.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact me.

SESSNNE ——

Robert A. McGuire
Associate Administrator for
Hazardous Materials Safety
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