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of Transportation Washington, D.C. 20590

A - n
Pipeline and MAR 8 2005
Hazardous Materials Safety
Administration

Mr. Jim Przybylski Ref. No. 03-0316
Bechtel Nevada

P.0O. Box 98521

Las Vegas, NV 89193-8521

Dear Mr. Przybylski:

This responds to your letter requesting clarification of the
training requirements under § 172.704 (a) (2) (1) of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) as
related to Class 7 (radioactive) materials. I apologize for
the delay in responding.

You state that, as authorized by § 171.11 of the HMR, your
company ships Class 7 materials in compliance with the
International Civil Aviation Organization’s Technical
Instructions for the Safe Transportation of Dangerous Goods by
Air (ICAO Technical Instructions), and the applicable State
and operator Variations noted in the ICAO Technical
Instructions and the International Air Transport Association’s
Dangerous Goods Regulations. You were given written guidance
that employees trained in accordance with the HMR are not
required to be trained in accordance with the ICAO/IATA. You
ask whether a hazmat employee who offers Class 7 materials for
transportation is required to complete function-specific
training only on the HMR requirements or must the training
include function-specific training under the ICAO Technical
Instructions, considering the HMR and ICAO requirements are
not identical, e.g., package marking and shipment
documentation.

When hazardous materials are prepared in accordance with the
ICAO Technical Instructions, as authorized by § 171.11 of the
HMR, a hazmat employee may receive function-specific training
based on the requirements of the ICAO Technical Instructions,
as an alternative to the function-specific training required
by the HMR. As specified in § 172.704(a) (2) (1i), however, the
training must address any additional functions and limitations
identified in § 171.11, such as the requirements contained in
§ 171.11(d) (6). As you are probably awars, we revised the HMR
requirements for transporting Class 7 matesrials based on
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changes contained in the International Atomic Energy Agency
Regulations for the Safe Transport of Radiocactive Materials
(TS-R-1 (ST-1, Revised)). The requirements for transporting
Class 7 materials contained in the HMR and the ICAO Technical

Instructions are now more closely aligned.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we
can be of further assistance.

Sincerely, vd{
//”C /4/ el %/5@// ( ( ,
Hattie L. Mitchell

Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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Express mail only: 2621 Losee Road
North Las Vegas, NV 89030-41129

A415-04-JP-0003
December 2, 2003

E. T. Mazzullo, Director

Office of Hazardous Materials Standards
Research and Special Programs Administration
U.S. Department of Transportation

400 7™ Street Southwest

Washington, D.C. 20590-0001

Subject: REQUEST FOR INTERPRETATION

Bechtel Nevada offers for transportation, via air express carrier, Class 7 (radioactive) material. The U.S.
Hazardous Materials Regulations (HMR) authorizes such transport in accordance with the International
Civil Aviation Organization Technical Instructions on the Safe Transport of Dangerous Goods by Air
(ICAO TI) as incorporated in the International Air Transport Association Dangerous Goods Regulations
(IATA DGR). Accordingly, these Class 7 (radioactive) materials are prepared and shipped per 49 CFR
171.11, Use of ICAO Technical Instructions and applicable State and Operator Variations noted in the
ICAO TI/IATA DGR.

The Bechtel Nevada Transportation staff received written guidance from an International Transportation
Specialist at the Office of Hazardous Materials Safety (DHM-5) that states, “Employees who have been
trained in accordance with the 49 CFR are not required to be trained in accordance with the
ICAO/TATA. Our regulations are multimodal in scope and include the requirements specifically
applicable to transportation by air. In this case, it would be duplicative to have IATA training on top of
49 CFR training.”

Bechtel Nevada’s Transportation staff is aware of the alternative suggested in 49 CFR 172.704(a)(2)(i1),
but the guidance provided by DHM-5 is confusing. Insomuch as the HMR and ICAO TI1/IATA DGR
are not identical (e.g., package marking and shipment documentation), Bechtel Nevada maintains that if
Class 7 (radioactive) material shipments are prepared in accordance with the ICAO TI/ IATA DGR as
authorized by the HMR in §171.11, function-specific training must address the ICAO T1/IATA DGR
and is not redundant in nature, even for hazmat employees previously trained per 49 CFR, Part 172,
Subpart H.

Bechtel Nevada Corporation Johnson Controls Nevada, Inc. Lockheed Martin Nevada Technologies, Inc.
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Therefore, in order to ensure continued compliance, Bechtel Nevada Transportation staff is requesting a
definitive response to the following:

Is a hazmat employee who prepares a Class 7 (radioactive) material shipment in accordance with
the ICAO TI/IATA DGR as authorized by the HMR in §171.11, required to complete function-
specific training only on the requirements of the HMR, as indicated in the guidance received
from DHM-5, or must the training include the applicable requirements of the ICAO TI/IATA
DGR?

Thank you for your attention to this matter, and I look forward to your response. If you have any
questions or require additional information, please contact me at (732) 295-7047.

Supervisor, Transportation

JLP:cad
Subject Code: TRN 7

Enclosure: as stated
cc: Correspondence Control, w/enc., CFO08

L. Kapit, w/o enc, NTS332
L. Rakow, w/o enc., NTS218



—~—CQriginal Message—

From: Toolson, George {mailto:TOOLSOGP@nv.dee.gov)
Sent: Tuesday, October 14, 2003 10:30 AM

Ta: Kelley, Shane

Subject: Question

Mr. Kelley,

Thank you for taking the time to visit with me this morning. Per our conversation,
we ship on a regular basis by air (primarily FedEx) non-accountable Sealed
Radivactive Sources (SRS) which meet all the requirements of 49 CFR 173421,
and are shipped as "Radioactive Meterials, Excepted Packaging, Limited Quamtity,

UN 2910. | ‘

Our staff who are in the field and use these SRSs, and who will eventually sign the
air bill for the return shipment have all been trained in the requirements of 49 CFR
172.704.

We were recently informed by our Traﬁﬁc/'I‘ramportation group, that those staff
wheo are in the field and sign the air bill need to have in addition to the training
required by 172.704, IATA training.

Can you provide some direction on this métter, do we need IATA training, or is
the DOT waining sufficient?

Thank you for your consideration on this question.

George P. (Pete) Toolson
Bechtel Nevada

Senior OUperatioms Specialist
Counter Terrorism Operations Support
(702) 295-9693 - Directk

(702) 335=-2006 - Cell

(702) 295~1555 =~ Fax




Kelley, Shane

From: Kelley, Shane
Sent:  Tuesday, Octcber 14, 2003 11:40 AM

To! ‘Toolson, George'
Subject: RE: Quastion

Dear Mr. Toolson:

It was a pleasure speaking with you this morning.

Emiployees who have been trained In accordance with the 48 CFR are not required to be trained in
accordance with tha ICAO/IATA, Cur regulat)ons are multimodal in scope and include the requiremeants
specifically applicatile o transportation by air. In this case, it would be duplicative te have IATA training
on top of 49 CFR_traimng 1 should also point out that IATA is not a government regulatory agency. 1ATA
is an industry organization that, among other things, provides dangerous yoods tralning services, and in
some cases those services may be used to help satzsfy our training requirements in 49 CFR. Howaver
seeing that your employees have already had the training required by 49 CFR, it would be redundant to

glso subject them to JATA training.

{ hope this helps. Letme know if | can be of further assistance,

Best Regards,
Shane

Shane C. Kelley
International Transportation Specialist
Office of Hazardous Materials Safety, DHM-5
Research and Speclal Programs Aciministration
U.S. Department of Transportation
400 7th Street, 5.W. Room 8421
Washington, D.C. 20530-0001

Tel. (202) 3864359
Fax (202) 368-5713
E~mall: shang kallay@rspa.dot.aov
: Website: http//hazmat.dot.gov/
International Section: hitp:/hazmat dot. gov/inistandards.htm




