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Ms. Rachel Gabel _ Ref'No. 03-0272
Warehouse Coordinator

Unicep Packaging, Inc.

1702 Industrial Drive

Sandpoint, ID 83864

Dear Ms. Gabel:

This is in response to your October 14, 2003 letter, requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to small quantities exceptions.
Specifically, you ask if the procedures your company uses to transport small quantities of Class 8
hazardous materials by air are in compliance with the HMR.

According to your letter, your liquid Class 8 material is packaged in a sealed plastic 1 ml
ampoule that is .02 inches thick. The unit is not liquid-full at 55 degrees. Five hundred plastic
ampoule units are sealed in a plastic bag, and placed in a fiberboard box with the appropriate
amount of absorbent material and cushioning. Your letter states that all required drop tests have
been completed and the package is marked “This package conforms to 49 CFR 173.4."

A material may be transported under the small quantity exceptions if it is prepared in accordance
with the quantity limits and packaging requirements in § 173.4, which includes the requirement
that inner receptacles be made of plastic at least 0.008 inches thick, or glass, earthenware, or
metal. Based on the information you submitted, it is our opinion that your Class 8 hazardous
materials may be transported by air under the small quantity exceptions provided the quantity of
the Class 8 material in the inner packaging is less than thirty (30) mL (1 ounce), all other
provisions of § 173.4 are met, and there is no violation of § 173.21.

T hope this satisfies your inquiry. |
Sincerely,

Ao Loy

Susan Gorsky

Senior Transportation Regulations ‘Sp_ecialist
Office of Hazardous Materials Standards
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October 14, 2003

Edward Mazzullo

US Department of Transportation -
400 ~ 7" Street SW

Washington, Dc 20590

Re: Shipping procedures for Class 8 Products

Dear Mr. Mazzullo:

I called this morning with a question about shipping a Class 8 product under the “small quantity
exceptions™ by air transportation. Our liquid Class 8 product is packaged in a sealed plastic 1 ml
ampoule that is .02 inches thick. The unit is not liquid full at 55° C. .Five hundred plastic ampoule
units are sealed in a plastic bag and placed in a fiberboard box with t e appropriate amount of
2bsorbent material and cushioning. We have completed all 5 of the drop tests and labeled the
shipper with “This Package Conforms to 49 CFR 173.4”, ['was lold that this is acceptable.

Please confirm that we are correct in our procedures and our interpretation of the CFR. Under
these interpretations, we are not required to place the bagged ampoules in a heavier container

inside the fiberboard shipper.

Thank you for your written confirmation, at your earliest conveniencs.

Sincerely,

achel Gabel
Warehouse Coordinator
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