U.S. Depariment ) 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

0CT 17 2003

Mr. David M. Bloom RefNo. 03-0238
Manager-Environment, Health and Safety

Exide Technologies

13000 Deerfield Parkway

Building 200

Alpharetta, GA 30004

Dear Mr. Bloom:

This is in response to your September 15, 2003 letter, requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to orientation arrows.
Specifically, you ask if orientation arrows on non-hazardous packages are prohibited, and if the
display of orientation arrows necessarily indicates the presence of hazardous materials.

The answer is no. The arrows are 2 communication requirement that tells the handler of the
package the correct orientation for transportation. In accordance with § 172.312, liquid
hazardous materials in non-bulk packagings must be marked with package orientation markings
that conform pictorially to ISO Standard 780-1985, on two opposite vertical sides of the package
with the arrows pointing in the correct upright direction. Depicting a rectangular border around
the arrows is optional. Arrows for purposes other than indicating proper package orientation may
not be displayed on a package containing a liquid hazardous material. There is nothing in the
regulations prohibiting the use of these arrows for other packagings. Therefore, they can be used
in any manner for shipments of solids and non-hazardous materials.

I hope this satisfies your inquiry.
Sincerety,

Mo el

“Susan Gorsky

Senior Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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TE NOLOGIES

September 15, 2603

Mr. Edward T. Mazzullo

Direcicr, Office of Hazardous k aterials Standards
Unitea States Jepartment of rransporiation
Research and Special Programs Administration
400 Seventh Street, S.W. DHM-10

Washington, DC 20590-0001

RE: Request for Clarification
49 CFR 171.2(f)(2)
49 CFR 172.303
49 CFR. 172312

Dear Mr. Mazzullo:

' Té purposé of my iettér is to request writién'Gonfirination’of what we have been
told oraily t oy yttie DOT's Hazardous Matérials Inforiation Ceater HotTme, i.¢, that Ex1de
Technologies appmatlon of orientatiort artoWs oh notithazardois packages isnot - 7 0
prombitea and that thelr dlsplay does not“ necessarily mdlca.te the presence af hazardous
materals ' : Rl z

Exﬂ:le I’ecfmolbgies is the ‘Ea.rgcsf. manufactm erof Ieadhamd auionotlve-@pe
batteries in the United States, and in the world. The application in question involves
Exide Technologies packaging non-hazardous dry batteries in cartons also used for
packaging DOT réguldicd hiZardsas raismals« The ¢irighs Bséd-in thig dual’ CHpHEIty are
pre-printed with the proper orientation arrows as described in 49 CFR 172.312. When
non-hazardous, dry batteries are shipped; no other markings or labels are added to the
packaging. However, when DOT-regulated hazardous materials are packaged in these
cartons, the additional required markings and labels are added to communicate the
presence omOT-regulated hazaﬁdous*matcnafls, ue ha‘ﬂteﬂes“ Wet ﬁlled»w‘th ax,id 8,
U-N 2794 T . P : ' :
As nbted a‘b‘ﬁ%, the c,rmcabsecﬁon for presaﬁtpurpoﬁes i$4YCFR Secubn 17 1.2
(f) (2) which is stated as: (f) No person shall, by marking or otherwise, represent that ---
(2) A’hazardous material is present in a package, container, motor vehicle, rail car,
aircrafi; ‘or Vessel; if the hazatdous material is not present.” For reasons Guilined below, it
is Ex1de TechnoIogles understand.lng that this ‘paragriph ddés'not preclude the application
of the oHentation markmg plescnbed in- the MR bn ‘packages 'containing only non-, :
hazardou ‘materials. “We reqiest your ¢dnfirmation o this uidéistinding, ~+ i e 51
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Mr. Edward T. Mazzulle
September 15, 2003
Page 2

Section 172.312 of the HMR prescribes the conditions under which package
orientation markings must be applied to non-bulk packages containing liquid hazardous
materials, and also prescribes the pictorial illustration of the orientation marking,
Paragraph (b) of the section specifically prohibits the display of arrows for purposes other
than indicating package orientation on any package containing “a liquid hazardous
materiai”. Moxreover, section 172.303, which addresses “Prohibited marking”, prohibits
only the applicaiion of a proper shippirg name or identificatio: number to a package
unless the package contzins the identified hazardous material or its residus. The section
does not prohiit Cispley of the prescribed package orientation merkings on packages
other than those for which it is required (i.e., certain non-bulk packages containing liquid
hazardous materiais). Thus, nowhers in the HMR is the display of the prescribed
orientation marking prohibited on any package — including those packages containing
liquid hazardous materials for which the display is not specificaily required, packages
containing solid hazardcus materials, or, indeed, packages containing non-hazardous
materials.

Thank you for your consideration of our request. If we can provide anything
further, or if you wish to discuss this matter further, please do not hesitate to contact me
on (678) 566-9378, or at the address noted on the first page.

Very truly yours,

David M, Bloome
Manager - Environment, Health &
Safety




