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This is in response to your memorandum requesting clarification on the definition of a diagnostic
specimen under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You stated
under the Federal Aviation Administration’s (FAA’s) airworthiness requirements all diagnostic
specimens are considered hazardous since some diagnostic specimens contain hazardous materials.
You also stated certain air carriers are prevented from transporting hazardous materials under the

FAA’s airworthiness requirements. Your questions have been paraphrased and answered in the
order provided.

Q1:

Al:

Q2:

Are routine diagnostic specimens such as urine tests for drug screenings, blood tests for
routine physicals, etc., taken from healthy individuals that are not suspected of containing a
pathogen considered to be hazardous materials under the EIMR?

The answer is no. Samples transported for routine testing and samples transported to
investigate non-communicable diseases or conditions that are not known or suspected of
being contaminated with an infectious substance do not meet the definition in

§ 173.134(a)(1) for a Division 6.2 (infectious) material and, therefore, are not regulated
under the HMR.

Is the wording “Diagnostic Specimen,” as a regulated term of art, prohibited as a marking on
shipments of specimens that are not classed as hazardous materials under § 172.303 or any
other part of the HMR?

The answer is no. Section § 172.303(b)(3) permits a proper shipping name, such as
"Diagnostic specimen," listed on the § 172.101 Table to be marked on a package containing
a non-regulated material provided the marking does not include a UN or NA identification
number. The intent of the provision is to provide shippers and transporters relief when using
proper shipping names that also describe non-regulated materials.
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RSPA Office of Hazardous Materials Standards

Dear Mr. Mazzullo,

As you know, FAA airworthiness requirements prevent certain air operators from
accepting hazardous materials. Therefore, we must clearly understand when a diagnostic
specimen meets the definition of a hazardous material. Currently, because some

diagnostic specimens contain hazardous materials, all diagnostic specimens are
considered hazardous materials.

49 CFR 173.134(a)(4) of the HMR defines a diagnostic specimen as “...any human or
animal material, including excreta, secreta, blood and its components, tissue, and tissue
fluids being transported for diagnostic or investigational purposes, but excluding live
animals.” The definition goes on to explain that specimens suspected of containing a
Risk Group 4 pathogen must be classed as div 6.2 and assigned UN 2814 or UN 2900.

Paragraph 173.134(b) makes the following clarification:

“The following are not subject to the requirements of this subchapter as division 6.2
materials: ...(2) A diagnostic specimen known to contain or suspected of containing a
micro-organism in Risk Group I, or that does not contain a pathogen, or a diagnostic

specimen in which the pathogen has been neutralized or inactivated so it cannot cause
disease when exposure to it occurs.”

Question 1 — Are routine diagnostic specimens from healthy individuals (e.g.; urine tests
for drug screenings, blood tests for routine physicals, etc.) that are not suspected of
containing a pathogen considered to be hazardous materials under the HMR?

Question 2 —Is the term “Diagnostic Specimens” (as a regulated term of art) prohibited
as a marking on shipments of specimens that are not classed as hazardous materials under
172.303 or any other part of the HMR?
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Question 3 —If a “non-hazardous” use of the term diagnostic specimen is not prohibited,

how can air carriers identify the hazardous diagnostic specimens from the non-hazardous
specimens?

Thank you for your assistance.

Bl M\M

Bill Wilkening, Manager, ADG-1
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portable tanks in § 172.514, to portable
tanks having a capacity of less than
3,785 L {1,000 gallons). RSPA also is
accepting petitions recommending
revision of the cargo tank marking size
to require a 50 mm (2 inch) marking.
Accordingly, consistent with the 50 mm
marking required for cargo tanks in
§ 172.328(b), paragraph (b})(3) is revised
to specify a 50 mm (2 inch) mark for
cargo tanks and other bulk packages.
In order to relieve some of the burden
associated with remarking bulk
packages due fo minor changes in
shipping names, RSPA is adding a new
paragraph (f) stating that a bulk
packaging marked with a proper
shipping name prior to October 1, 1891,
does not have to be remarked if the key
words of the old mark are identical to
those currently specified in the § 172,101
Table. For example, a tank car marked
“ANHYDROUS AMMONIA” need not
be remarked “"ANHYDROUS
AMMONIA, LIQUEFIED.”

Section 172.303. Several petitioners

. stated that the requirements for

prohibited marking in paragraph (a), as
written, would prohibit the use of terms

. used generically, such as paint, ink or

cotton, from being used in connection
with a non-hazardous product, when the
name is the saine as the hazardous
product. They suggested that the matter
can easily be solved if “or” is replaced
with “and” between the words
“shipping name” and “identification
number.” The effect would be that a
package containing a non-hazardous
product, whose name is the same as a
hazardous product, when not marked
with a UN or NA identification number,
would not be in viclation of the
prohibited marking provision. RSPA
agrees in principle with petitioners,
However, changing the conjunction to
“and” would permit either the shipping
name or the identification number, but
not both to appear on a package. This
could lead to confusion. Instead, RSPA
is providing an additional exception in
paragraph (b) for those shipping names
which describe non-regulated materials.
Several petitioners objected, for
different reasons, to the exceptions
provided in paragraphs (b)(1) and (b)(2).
One petitioner objected to allowing non-
bulk packages, under certain conditions,
to remain marked, The petitioner
believes that the exceptions may lead to
confusion on the part of carriers,
inspectors, enforcement officers, and
emergency responders, and stated that
requiring removal of marking, or
covering the marking would present no
burden to industry, RSPA is not aware
of problems caused by this exception,

which has been in the regulations, a
§ 173.29(d), for some time. -

Another petitioner objected to the
requirement to cover or obliterate the
marking (§ 172.303{b){2)} when moving
an empty tank car from manufacturing
facilities, or to.or from cleaning or repair
facilities. The petitioner said that,
although the concept not to have the
shipping name shown on a clean empty
tank car is noteworthy, strict adherence
on a tank car is a problem,
recommending that RSPA. permit empty,
clean tank cars, moving from tank car
manufacturing facilities, or to or from
tank car cleaning or repair facilities, to
remain marked with the hazardous
material shipping name and
identification number.without securely
covering or obliterating the marking.
RSPA is denying this petition. As with
the provision addressed in the previous
paragraph, this is a long-standing
provision previously found in
§ 173.29(d). RSPA believes covering of
markings on empty bulk packagings is
necessary to preclude cenfusion or
unnecessary response on the part of
emergency responders.

Section 172.312. Several petitioners

' recommended revision of requirements

in paragraph (a)(2) for display of
crientation markings on lignid
hazardous materials in non-bulk
packagings. They suggested that RSPA
specify that the marking only
“pictorially” conform to the 1SO 780~
1085 standard, to allow for commonly
used methods of orientation markings on
packages containing hazardous
materials, They stated, for example, that
the orientation marking shown in the
ICAO Technical Instructions is widely
used and readily recognized and
understood. One petitioner
recommended that two additional
exceptions to the orientation marking
requirements in paragraph {a)} be
included in paragraph (c} for
manufactured articles and when the top
closure is similar to the bottom closure
or seal (e.g., a dry cell battery). The
petitioner stated that in such cases the
orientation of the inner package is either
irrelevant of not applicable with respect
to the closures of the inner packagings.

RSPA agrees, Therefore, in § 172,312,
paragraph {a) is revised to require that
the orientation marking only
“pictorially” conform to the ISO 780-
1985 standard, and exceptions are
added in paragraph (c) for orientation
markings for liquids in hermetically-
sealed inner packagings and
manufactured articles.

Section 172.313. RSPA is revising
paragraph (a) to clarify package marking
requirements for gases and liquids that

are materials poisonous by inhalation as
defined in § 171.8. This revision
addresses HMAG's request to eliminate
the need in paragraph {a) for marking
“Inhalation Hazard” on packages
containing lesser hazard Division 6.1
liguids. '

One petitioner stated that the location
for marking the phrase “Inhalation
Hazard" on tank cars, as specified in
paragraph (a), for a Division 2.3 material
or a poisonous liquid, is not appropriate.
The petitioner recommended that
instead of locating the marking in
association with the labels or placards,
the marking would better communicate
the “inhalation hazard” to emergency
response personnel if it were located “in
association with the required shipping
name.” The petitioner stated that
because the placard dispiays the
pictorial representation of poison (i.e.,
symbol of the skull and crossbones), the
placement of the required marking is
redundant. RSPA believes that locating
this warning in association with a
proper shipping name, when one is

required, is equally as visible ag when

located near labels or placards.
Therefore, RSPA is revising paragraph
(2) to permit either location. A petitioner
questioned the need to permanently
mark the word “POISON” on non-bulk
plastic outer packagingg, as specified in
§ 172.313(b), used as single or composite
packaging for materials in Division 6.1.
The petitioner stated that RSPA had no
basis for extending this provision to
materials with a relatively low degree of
toxicity, and that the provision should
be limited to materials in Division 6.1,
Packing Groups I and II. RSPA
disagrees. Currently, the HMR requires
that each polyethylene packaging used
as an outside packaging for materials
meeting the definition of a poison be
permanently marked with the word
“POISON” (§ 173.24(d)(4)). RSPA
believes that extension of the
requirements to permanently mark the
word “POISON" on non-bulk plastic
outer packagings used as a single or
composite packaging for materials in
Division 8.1 is necessary. This
requirement will help ensure that
foodstuffs are not packed in the same
drum or package with the poison
material. Therefore, the requirements in
§ 172.313 will remain unchanged in the
final rule.

Section 172.320, Several petitions
were received regarding the requirement
in § 172.320 to mark packages with the
approval number (i.e., EX-number) of the
explosive contained therein. Products
that are not given EX-numbers and for
those packages that are marked with
national stock numbers or product codes
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in § 173,115(c) of this subchapter), is not

- included in the proper shipping name for

the material, the fechnical name shall be
entered on the shipping paper in the
manner prescribed in paragraph (k) of
this section. - h

(3) For materials which: are poisonous
by inhalation (see § 171.8 of this
subchapter), the words “Poison-

- Inhelation Hazard” and the words -

"Zone A", “Zone B", “Zone¢ C", or “Zone
D", for gases or “Zone A" or “Zone B"
for liquids, as appropriate, shall be
entered on the shipping paper ]
immediately following the: shipping
description, The word “Poison” need not
be repeated if it otherwise -appears in
the shipping description.. . -

§172.203 [Amended] .

37. In addition, in § 172.203, the
following changes are made:

a. In paragraph (c}(2), in the second
sentence, “3" is revised to read “6.1";
and “PG" is removed both places it
appears.

b. In paragraph (k) introductory text,
“PG" is removed both places it appears;
and the last sentence is.revised to read
“For.example, ‘Organic peroxide type B,
solid, 5.2, UN 3102 (dibenzoyl peroxide,
52-100%)’ or ‘Organic peroxide type E,

‘solid, 5.2, UN 3108 (dibenzoyl peroxide,

paste, <52%)"." . :
¢. In paragraph (k)(1), in the second
sentence, ‘cempound” is revised to read
“mixtures” both places it appears; and
“PG” is removed both places if appears.
d. In paragraphs (k}(2) and (k)(4)(iii),
“PG” is removed each place it appears.
e. In paragraph (k)(4)(ii), the reference

" "8 172.101(c)(12)" is revised to read

“§ 172.101(c)(11)".

f. In paragraph (k)(4)(iv), the last
sentence is revised to read “For
example: ‘Carbamate pesticides, liquid,
flammable, toxic, n.o.s., flask point less
than 23°C (contains Xylene) 3, 6.1, UN
2758, II'.”

38. In § 172.302, paragraphs (b){2) and
(b)(3) are revised, and a new paragraph
(f) is added to read as follows:

. §172.302 General marking raquirements

for bulk packagings.

* * * * *
b * %k %
El)] * k %

(2) 25 mm (one inch) for portable
tanks with capacities of less than 3,785 L,
(1,000 gallons); and o

(3) 50 mm (2.0 inches) for cargo tanks
and other bulk packages. ‘

* * * %* *

{f) A bulk packaging marked prior.to
October 1, 1991, in conformance to the
regulations of this subchapter in effect
on September 30, 1991, need not be
remarked if the key words of the proper

shipping name are.identical to those
currently specified in the § 172.101
Table. For example, a tank car marked
“ANHYDROUS AMMONIA" need not
be remarked “ANHYDROUS - o
AMMONIA, LIQUEFIED",

39. In § 172.303, the introductory text
of paragraph. (b) is.republished, and ..
paragraph (b)(3) is added to read as
follows: B

§172.303 Prohibited marking,

* L] * * *
(b} This section does not apply tG— -
[1) * Kk .
2] * k %

(3) The marking of a shipping name on
a package when the name describes a
material not regulated under this
subchapter.

40. In § 172312, paragraph (a)(2) is
revised, and paragraphs (c)(4) and (c)(5)
are added to read as follows; -

§ 172312 Llguld hazardous materials in
non-bulk packagings.

[ati*

(2) Legibly marked, with package -
orientation markings that conform
pictorially to ISO Standard 780-1985, on
two opposite vertical sides of the
package with the arrows pointing in the
correct upright direction. =

_Package orientation

'R kK
' Eg) £ o x
(4) Liquids contained in manufactured
articles (e.g., alcohiol or mercury in
thermometers) which are leak-tight in all
orientations,

(5) A non-bulk package with
hermetically-sealed inner packagings.

41. In § 172.313, paragraph (a) is
revised to read as follows: o

§ 172.313 Poisonous hazardous materials,
{a) For materials poisonous by )
inhelation (see $ 1718 of this
subchapter), the package shall be
marked “Inhalation Hazard" in
association with the required labeéls or
placards, as appropriate, or shipping
name, when required. (See § 172.302(b)

. of this subpart for size s.

* * * * * °

42. In § 172.318, the section heading is
revised to read as follows:

§ 172.318 Packagings containing matarials
classed as ORM-D, |

43. Section 172.320 is revised to read
as follows:. ’ ’

§ 172320 Explosive hazardous materials.

{a) Except as otherwise provided in
paragraphs (b), (c), (d) and (e} of this
section, each package containing a’
Class 1 material must be marked with
the EX-number for each substance,
article or device contained therein.

(b) Except for fireworks approved in
accordance with § 173.58(j) of this
subchapter, a package of Class 1
materials may be marked, in lieu of the
EX-number required by paragraph (a) of
this section, with a national stock
number issued by the Department of
Defense or identifying information.
required by regulations for commercial
explosives specified in 27 CFR part 55, if
the national stock number or identifying
information can be specifically
associated with the EX-number
assigned. ,

(c) When more than five different
Class 1 materials are packed in the
same package, the package may be
marked with only five of the EX-
numbers, national stock numbers,
product codes, or combination thereof,

{d) The requirements of this section do
not apply if the EX-number, product
code or national stock number of each
explosive item described under a proper
shipping description is shown in
association with the shipping
description required by § 172.202(a} of
this part. Product codes and national
stock numbers must be traceable to the
specific EX-number assigned by the
Associate Administrator for Hazardous
Materials Safety.

(e) The requirements of this section do
not apply to the following Class 1
materials:

(1) Those being shipped to a testing
agency in accordance with § 173.56(d) of
this subchapter;
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